em54 em54 komentáře u knih

☰ menu

Ostrov modrých delfínů Ostrov modrých delfínů Scott O’Dell

Moc se mi tahle knížka líbila. Dokonce tolik, že jsem si ji chtěl po paměti znovu napsat. Nebyla už totiž v knihkupectví k sehnání. A já ji chtěl mít doma! (Jasně, že se mi to nepovedlo.)

14.05.2022


Tajemná jeskyně Tajemná jeskyně Jiří Marlicz (p)

Četl jsem už dávno - v edici Střelka. A byl jsem spokojen. Curwood je samozřejmě tak výrazný autor, že je těžké mu konkurovat, ale paní spisovatelce se to podařilo - a že je tam rozdíl ve způsobu vyprávění některých prvků mi nevadil. Dnes už se k tomu dílku vracím s nostaligií, takže hnídy nehledám. A proč píšu až dnes? Právě se mi dostalo do ruky právě to prvorepublikové vydání bohatě ilustrované Zdeňkem Burianem. Za ten dětský zážítek dávám bez váhání plný počet hvězdiček.

11.06.2021 5 z 5


Madona má červenú dušu Madona má červenú dušu * antologie

Záslužná a dobře zpracovaná antologie inspirovaná českou antologií Jazyk, jímž porozumíš větru. Překladatelská sestava je hvězdná a Peter Čačko je výborný znalec lužické srbštiny. Milovníkům poezie lze jen doporučit.

10.02.2021 5 z 5


Kdo byl Eduard Štorch Kdo byl Eduard Štorch Bohumil Kakáč

Kniha o mém oblíbeném autorovi z dětství, ke kterému se rád vracím. Všem, kdo se o E. Štorcha zajímají, doporučuji. A jako doplněk doporučuji nejnovější vydání jeho románu Minehava (Albatros 2019 - Z letopisů Eduarda Štorcha), kde je zajímavý doslov Karla Sklenáře.

29.01.2021 5 z 5


Nezval, Seifert a ti druzí... Nezval, Seifert a ti druzí... Vlastimil Maršíček

Na rozdíl od knihomoli považuji Maršíčkovu vzpomínkovou knihu za přínosnou. Především proto, že obsahuje informace o známých spisovatelích, které jinde nelze získat. Téměř vše „podstatné“ a literárně vědné o vzpomínaných spisovatelích bylo již napsáno, často strohou mluvou vědců. Maršíček píše po svém, tak jak si události pamatuje – a mezi řádky vykresluje charakter jednotlivých autorů. Ovšemže ze svého pohledu a na základě svých zkušeností. Zkrátka jsou to informace od člověka, který „byl u toho“ a kromě toho i „viděl za kulisy“. Zajisté i tady platí, že lidská paměť je velmi nepřesný zdroj pro dějiny, ale to platí prakticky pro všechno vzpomínky. A i když jsou přesné (protože vycházejí z doložitelných dokumentů), opět záleží na jejich výběru atd. Maršíček si vybral to, co se domníval, že jinde nenajdeme. Záleží na čtenáři, zda jeho styl přijme nebo odmítne. Já ho přijal. Ano, přiznávám, že jsem ovlivněn skutečností, že mnohé příběhy znám z osobního vyprávění, například text o Holanovi mi dokonce autor četl ze strojopisu v době, kdy nebyla šance na vydání. Maršíček byl indexový autor, takže mohl na sklonku normalizace vydat leda nějaký překlad nebo knížku pro děti. Nicméně rozumím, proč knihomolií právě tyto Maršíčkovy vzpomínky nemusely sednout.

12.06.2020 5 z 5


Divoký jezdec na černém sarančeti Divoký jezdec na černém sarančeti Jiří Kukaň

Přečetl jsem s chutí. Poetika Jiřího Kukaně mi vyhovuje. Ta převažující úspornost třeba v básni Spáry Teprve v nic / se učíme/ blížit... nebo celý soubor čtyřverší s názvem Až... Doporučuji.

15.01.2019 5 z 5


Jasná setkání / Klare Begegnungen: Česko-německá antologie poezie Jasná setkání / Klare Begegnungen: Česko-německá antologie poezie * antologie

Vypadá moc zajímavě! Musím zapídit, zda mají v knihovně nebo kde se dá přečíst.

04.11.2018


Ničivá vlna Ničivá vlna Arkadij Strugackij

Byl jsem trochu zklamaný, čekal jsem od sci-fi něco jiného. Ale byl jsem teprve páťák, takže bych raději četl Karla Maye, kdyby byl k sehnání. Nicméně jsem si ke knize vytvořil vztah, který jsem se pokusil "upgradovat" nedávno, tedy po půl století, a musím říci, že musím dát minimálně čtyři hvězdičky. Je to sci-fi spíš o vypjaté životní situaci v předvečer zkázy, kdy vlastně není tak důležité, zda se odehrává na Zemi nebo jinde, zda je to teď nebo v daleké budoucnosti...

31.10.2017 4 z 5


Knud Rasmussen Knud Rasmussen Lieselotte Düngel-Gilles

Souhlasím s Vandalkou a dávám 5!!!

31.10.2017 5 z 5


Murat: Příběhy služebního psa Murat: Příběhy služebního psa Israil Moisejevič Metter

Jedna z prvních mých knih - a úplně první se Saturnu. Můj vztah k ní je tedy silně nostalgický - a tak dávám pět hvězdiček. Já to tehdy hltal!!! V posledních letech jsem podlehl sběratelské vášni - a tak edici Saturn sbírám. Výhiodou je, že jsou to tenké brožury, takže nezaberou moc místa. (Na rozdíl od "kodovek", kterých je navíc ještě víc!!!)

31.10.2017 5 z 5


Čarověník Čarověník Marie Rejfová

Fantasy normálně nečtu. Udělal jsem výjimku a slupnul jsem to jako pohádku. Tedy pohádku pro dost odrostlé děti. Jsou místa, na kterých by autorka ještě mohla zapracovat, ale celkově příjemné čtení. Kdo má tenhle žánr rád, určitě si počte. Jestli vyjde pokračování, asi neodolám. I když fantasy ani poté nebude můj šálek kávy.

19.11.2016 4 z 5


Sestra smrt Sestra smrt Marie Rejfová

Svižně napsané, sympatické pokračování Čarověníku, který jsem četl s chutí. Těším se na další dílka autorčina!!!

19.11.2016 5 z 5


Nástin dějin a literatury Lužických Srbů Nástin dějin a literatury Lužických Srbů Giuseppe Maiello

Dobře a zajímavě napsaná knížka o Lužických Srbech a jejich kultuře. Pozoruhodná čítanka v její druhé půli plná skvostných ukázek... Doporučuju všem zájemcům o Lužické Srby - naše sousedy - ale i všem, kdo se chtějí projít zajímavým teritoriem a dozvědět se o zajímavých lidech.

09.07.2013 5 z 5


Sněhem zaváté vinobraní Sněhem zaváté vinobraní Zdeněk Rotrekl

Četl jsem z téhle sbírky zatím jednu jedinou báseň - a určitě ji musím sehnat a přečíst celou. To asi není to správné ořechové hodnocení, ale já si ho prostě nemožu odpustit. Byla ta básnička v souvislosti s úmrtím Pana Básníka, a ... prostě jsem to musel povědět i tady! Až seženu a přečtu, tak ještě jednou napíšu!!

12.06.2013


Knud Rasmussen Knud Rasmussen Lieselotte Düngel-Gilles

Nevím, jestli to čtou rády děti, ale já si tuhle knížku užívám. Kombinace poučení-legendy-dobrodružství mi už delší čas vyhovuje. No - užívám - čtu ji vždycky pozdě večer, a po třech stránkách padnu (vlastně padnou jen víčka, protože většinou jsem už pod duchnou...- jeje, to sem nepatří)... a hrozně se vždycky na tu chvíli před "poklesem víček" s paní Lieselotte těším. Kdo má rád vyprávění o Eskymácích s těmi atributy, které jsem výše uvedl, nechť neváhá. Doporučuju!

22.12.2012 5 z 5


Kamzíci  v Jeseníkách 1913-2013 Kamzíci v Jeseníkách 1913-2013 Jiří Pecháček

Toto společné dílko usilovného "lovce beze zbraní" - geodeta, fotografa a organizátora zajímavých akcí nejen kolem kamzíků Jiřího Pecháčka a celé řady skvělých fotografů - amatérů i profesionálů - je opravdu unikátní ve svém oboru. Pojetím, přehledností, informační spolehlivostí - a také tím, že je zajímavé jak pro specializované zájemce tak přístupné pro naprosté laiky. Je to tedy knížka pro všechny zájemce o přírodu, o zvířata. Ale co je důležité - vyvrací mýty o škodlivosti této zvěře v našich lesích a nevšedním způsobem přibližuje jednu část života v naší přírodě a věrohodným (a prostým) způsobem vysvětluje, že ne vždy je nepůvodnost druhu na škodu... Koneckonců o potřebě a užitečnosti brambor nikdo nepochybuje... A těm, kdož mi připomenou králíky v Austrálii nebo bolševníky v Čechách... obzvlášť doporučuji si tuhle knihu přečíst.

26.10.2012 5 z 5


Čtvrtá překážka Čtvrtá překážka Jelena Iljina

Tak tohle je moje opravdu srdeční záležitost. Četl jsem tuhle knížku jako malý kluk, ale i v dospělosti.
Já vím, já vím, je tam na konci ten obraz "sluníčka" Stalina, ale jinak je to jímavý a krásně napsaný (dokonce se mi zdá, že přijatelně tendenční - jak jinak po té hrozné válce) příběh holčičky dozrávající v ženu - ona vůbec ta fascinace mé generace oním 22. červnem 1941 - šokující přepadení země, následující karastrofa - je silná i přesto, že později odkryté "ostatní" dějinné souvislosti ukázaly, že to s oním CCCP bylo dost složité, ba mnohde i docela jiné, než to líčili ve své propagandě oni sami - tak tedy i přesto to utrpení a vnucené hrdinství těch lidí je (bylo) skutečné a číst o tom není na škodu... zrovna tahle knížka je docela milá...
Tak pardon, že jsem se takhle rozněžnil... protože jinak mám z takových kolosů jako je nebo byl Sojuz, Čína apod. docela nedobrý pocit... ale Gulja Korolevová a její životní příběh - o tom se mi prostě i po létech občas zdává...

24.10.2012


Nedovol mi odejít Nedovol mi odejít Dymphna Cusack

Našel jsem tuhle knížku v "hrabátku" v naší knihovně, kam lidé odkládají a zase si berou knížky...
Nevím, jak se to stalo, ale začetl jsem se tak, že tomuto konání zase po létech dávám přednost před mnoha ostatními činnostmi.
Dávám si to jako drogu před usnutím. Kéž bych měl zase tolik času, abych mohl víc číst!!!
Tohle milé překvapení mi udělalo radost.
Takže doporučuju - je to smutné čtení, ale (myslím) dobře napsané. Doporučuji. Pravda je, že z toho trochu víc vystupuje, že autorka je "pokroková" - ale tady mi to vůbec nevadí. Ostatně - už i u nás se opět objevují lidé, kteří se dostávají do zoufalé situace kvůli nedostatku peněz... ale co to sem pletu: o tom ta knížka není... je o mladých lidech, kteří pod tlakem osudné nemoci bojují sami se sebou a dozrávají...
Jak jsem starej, tak mě tahle knížka dostala...

23.10.2012 5 z 5


Ztracený svět Ztracený svět Arthur Conan Doyle

No jasně! Vyloupla se tu nečekaně (pro mě) knížka, kterou jsem zbožňoval, kdeže ty jarní sněhy jsou... Doporučuju a souhlasím se Shimarghem ...

18.10.2012 5 z 5


Fackovaní andělé Fackovaní andělé Josef Frais

Právě jsem dočetl Fackované anděly... no, s přihlédnutím k tíživému zdravotnímu stavu autorovu se musím vyjadřovat mírně a smírně. Nejspíš je to zajímavý pohled do zákulisí vzniku literatury, tedy do dílny jednoho z českých spisovatelů - velmi plodných a snad i dobrých, jenže: tahle knížka by bývala zasloužila pečlivě zredigovat. To proto, aby se člověk nedočítal opakovaně, že autor "byl docela pohledný", že za všechny jeho problémy mohlo to, že byl levák, že i když byl boxer, nikdy by se s nikým nepral, že je "nenapravitelný poctivec a dobrák", který na tuhle vlastnost celý život doplácel atd. atd. Vyřizuje si své účty: se svou matkou (tu ji nazve "mrchou" tu jinak podobně..., s "arogantním nadgéniem" Podhrázkým... a dalšími. Z jeho přátel spisovatelů a dramatiků se v průběhu času stávají "ne"přátelé, zrazují ho, zatímco on jde vždy za pravdou a spravedlností... Bez problémů píše dobře jakékoli téma, nemá problém napsat román, písničku, kabaret... rediguje nadpřirozené množství stránek... Humorná nadsázka, se kterou komentuje například svůj návrat do Ostravy přirovnáním k dávnějšímu sloganu: "Churchill is back" v takových souvislostech nevyznívá humorně, ale jako vážně míněné nerovné přirovnání se... A je škoda, že autor v této knize "sebeobhajoby" nevsadil na větší skromnost a spíš na vyprávění svého příběhu... protože knížka sama se čte dobře, alespoň většinou. Pasáže, kde je autor ovlivněn dobovou zálibou v naříkání nad nedostatkem peněz (a těch pasáží je ke konci nezřízeně), jsou pro čtenáře mého typu nudné a protivné. Ne že by snad spisovatelé nesměli psát pro peníze... Nu, pokus vysvětlit, že člověk, který je věřící může o matce v klidu říkat co už já nechci opakovat, že tentýž člověk, který dlouhodobě úzce spolupracuje s lidmi typu Jan Pilař apod. je ale úplně jiný než oni, atd. apod. tentokrát nevyšel... alespoň mně se to tak jeví. Přesto jsem rád, že jsem si knihu přečetl. Bylo to velmi poučné...

15.09.2012 2 z 5