Ellbereth Ellbereth diskuze u autorů

☰ menu

Guy Gavriel Kay

Mrzí mě, že tento autor u nás není známější, protože by si to zasloužil. Fionavarská tapisérie se mi dostala do rukou náhodou při bloudění knihovnou. Zaujaly mě hlavně obaly. Na začátku této série jsem byla přesvědčená, že Kay jen sprostě vykradl Tolkiena, ale musím říct, že v polovině knihy mi tuto mojí domněnku naprosto vyvrátil. Fionavara je podobná hodně věcem a přeci ničemu. Úžasný děj a spád. A stejný spád měly i jeho další knihy. Velmi se mi líbila série Plavba do Sarantia a Pán císařů. Úplně z jiného soudku a přeci čtivé. To samé platí na knihu Pod nebesy. Řekla bych, že Kay je odborník na vzbuzování emocí. Potom mu zkrátka menší nedostatky odpustíte. Každá jeho kniha mě nějakým způsobem zasáhla. Líbila se mi i Ysabel, která je hodně volné pokračování Fionavary díky některým postavám. Každopádně Fionavaru jsem si naprosto zamilovala :-)

08.07.2015


Brandon Sanderson

Propadla jsem mu!!! Přečetla jsem jako první sérii Mistborn a naprosto mě dostala. Nápadem, charakteristikou postav, prostředím a hlavně dějem, který prostě nedokážete předvídat. Postavy jsou perfektně propracované, uvěřitelné, lidské....nic a nikdo není jen dobrý nebo úplně špatný. Skoro stejně se mi líbila Elantris, i když se jedná o autorovo prvotinu. Teď čtu Vyjednavače a opět se nestačím divit. Opět originální nápad. Takových autorů jako on by prostě mělo být víc. Jako poslední jsem přečetla Cestu králů ze série Bouřné záře a tleskám. Nechápu prostě kam na ty nápady chodí, ale tohle je prostě pecka propracovaná do detailů. Miluju ty jeho správňáky (hlavní hrdiny). A díky bohu teď v srpnu vychází druhý díl, už se na to celá klepu :-D
Všechny jeho knihy mají jedno společné. Velmi těžko se odkládají.

18.05.2015


Terry Pratchett

Tento muž je pro mě jedním z nejlepších autorů a nebudu říkat, že byl....stále je a bude. Zapsal se do mého srdce svým humorem, příjemnou formou projevu a i tím, že vás přes veškerý svůj vtip nutí přemýšlet, jestli tím vlastně nemyslel úplně jinou kulišárnu. Děkuju mu za to, že mi tak často svou knihou dokázal vyloudit úsměv na tváři a za to, jak bezvadný svět stvořil. Kdyby si spousta lidí dokázala z vážných věcí dělat legraci a parodovat sama sebe, možná by ten náš svět vypadal mnohem líp. Děkuju za fůry mých oblíbených postav jako Smrť, Mrakoplaš či velký bůh Óm. Děkuju, že jste byl pane Pratchett. P.s.: dá si někdo želví polévku?

02.04.2015