Ellbereth Ellbereth komentáře u knih

☰ menu

Slova paprsků Slova paprsků Brandon Sanderson

NicaCola: vydání se plánuje na podzim příštího roku a to bude nejspíš zatím jen v Aj, takže vyloženě jupííí :-D počkáme si

27.09.2016 5 z 5


Otrokyně od Nilu Otrokyně od Nilu Anna Patricio

Knihu jsem zakoupila jako dárek v levných knihách a za těch pár kaček určitě stála. Nečekejte nic převratného, je to spíše takové milé odpočinkové čtení. Příběh pěkně ubíhá, je čtivý. Doporučila bych těm, kteří čtou především milostné příběhy.

14.09.2016 3 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Nejsem žádný milovník romantických filmů ani knih, ale tato kniha je nádherná, živá, poutavá, poučná, uctivá, smutná, něžná, roztomilá, vtipná, čtivá, neodložitelná, rozpustilá, láskyplná, nadčasová klasika. Byť je napsána již poněkud zastaralou formou jazyka, tak právě i to jí dodává osobní kouzlo. Dalších slov již netřeba kromě ohromného DOPORUČUJI!

02.09.2016 5 z 5


Sapfó: Román o básnířce, která milovala ženy Sapfó: Román o básnířce, která milovala ženy Siegfried Obermeier

Jsem velmi ráda, že se mi kniha dostala do rukou. Mám zase trochu jasnější představu o tom, jak lidé tehdy žili. Jediné co asi lze autorovi vytknout je, že kniha je psána trochu toporným jazykem. Popisuje se zde hlavně svět žen a myslím si, že kdyby to psala žena, vyznělo by to celé trochu něžněji a živěji než od muže. Jinak příběh je opravdu moc pěkný a mohu jen doporučit.

01.09.2016 4 z 5


Na pokraji temnoty Na pokraji temnoty Barbara Erskine

Nebylo to vyloženě špatné, ale místy až nuda. Téma bylo zajímavé, ale mohlo být zpracováno poněkud záživnějším způsobem nebo alespoň na menším počtu stránek. Nebyl mi moc sympatický hlavní hrdina a ani jeho vyšinutá pronásledovatelka. Vedlejší postavy byly mnohem uvěřitelnější a vlastně kvůli nim se mi kniha docela líbila. Konec také tak nějak nedopracovaný. Styl autorky se mi vcelku líbil, místy jsem se i bála, ale celkově se to na mě nějak minulo účinkem. Pokud je toto jedna z nejlepších knih autorky, tak už asi ani nic jiného číst nebudu. Je to škoda, ale pro mě to bylo těžko uvěřitelné. Autorka mě ani přes svou zřejmě dobrou znalost historie zkrátka nepřesvědčila.

25.08.2016 2 z 5


Krvavé brány Krvavé brány Markus Heitz

Heitz píše dobře a každá jeho kniha má opravdu pěkný spád. Nestačíte se tak nějak ani pořádně rozkoukat a už se to tam mlátí hlava nehlava. Tato kniha patří mezi jeho slabší, viděla bych jí někde mezi 3 a 4 hvězdičkami. Čtyři dávám za to, že nápad je originální a děj opravdu běží jako po másle. Tak nějak moc nechápu, že Trpaslíci mají lepší hodnocení, protože ti se také dobře četli, ale po pár letech nevím z děje téměř nic, úplně mi zmizel z hlavy. Toto je akční hororové fantasy, nečekejte žádné převratné myšlenky. Je to zkrátka čtivá oddechovka, i když ne každý si oddechne u hektolitrů krve :-D Popravdě jsem po přečtení komentářů zde čekala mnohem horší paskvil. Co lze této knize vytknout je, že to autor místy až trochu překombinoval a uspěchal. Pro mě je od Heitze nejlepší asi Ulldart - Doba temnoty.

19.08.2016 4 z 5


Pod nebesy Pod nebesy Guy Gavriel Kay

Kay patří mezi mé nejoblíbenější autory a co k němu nebo ke knihám více říct. Je svůj a umí!!! Ví, o čem píše a přemýšlí nad tím, jak to píše a co ve vás chce vyvolat. Většina jeho knih je někde mezi fantasy a historickými knihami. Moje nej od Kaye je Fionavarská tapisérie, ale Pod nebesy je úplně z jiného soudku a zasáhlo mě to taktéž. Cokoliv od Kay prostě mohu jen doporučit!!!

26.07.2016 5 z 5


Moře nářků Moře nářků Soesbee Ree

Za mě asi nejlepší kniha ze série Guild wars a to hlavně kvůli stylu psaní autorky. Tady lze konečně říct, že knihu nenapsal jen člověk, který pracuje na hře, ale člověk, kterému psaní něco říká. Popisy jsou dobré, příběh je dobrý, není to na rozdíl od dvou předchozích knih tak uspěchané. Konečně jsou tu také více rozvedené jednotlivé profese ze hry a taky lépe popsaná kouzla. Celkově je to prostě o dost lepší kus práce než dva předchozí díly. Akorát musím říct, že Orr mi po přečtení přijde ještě nechutnější než ze hry :-D Předchozí dva díly jsem hodnotila jako hráč z úcty ke tvůrcům hry a jako fanda třemi hvězdičkami, takže tady musím dát čtyři. Kdo hru nehraje a má nějaké to fantasy už načteno, tak by měl asi o jeden bodík hodnocení snížit.

12.07.2016 4 z 5


Ostří osudu Ostří osudu J. Robert King

Nevím proč, ale tohle mi osobně sedlo více než Duchové Ascalonu. Z těch jsem byla vyloženě rozpačitá, děj se táhl, cestování odněkud někam za něčím, postavy taky žádná hitparáda. Ostří osudu je o poznání akčnější a hlavní postavy mi také více sedí. Asi to bude tím, že jsem na ně zvyklá ze hry. Dialogy taky o kus lepší a rozhodně záživnější. Jenže na druhou stranu to tu jde z akce do akce a prostě mi přijde, že ani jedna z knih nesplnila potenciál. Nepochopím, že tu autoři ani jednou pořádně nerozvedli charakteristiku a umění jednotlivých postav. Dokonce je vlastně ani pořádně nepojmenují!!! Říkám si, jestli vlastně knihy vůbec plní funkci reklamy a přitáhnou další hráče. Ten, kdo nehraje v tom musí mít vcelku guláš. Zatím u všech třech autorů je znát, že to nejsou spisovatelé. Popisy jsou dost chabé, děj je uspěchaný a celkově mi to přijde spíš jako YA literatura. Pro někoho kdo začíná s fantasy žánrem to bude asi postačující. To, že hlavní hrdinové zabíjí šampiony jako po másle mi ani tolik nevadí. Jsou to přeci Edge of Destiny!!! A hráči moc dobře vědí, že když se vypravíte s partičkou na šampíka, tak je to fik fik a je po něm....to mi osobně přijde jako nejmenší chyba.
Horší je to s překlady....v první knize přeloženo vše, tady pro změnu nic. Taky nepochopím. Překladatelé zřejmě nezapojili mozek a hra kolem nich asi ani neproběhla. Možná by jim prospělo, kdyby se alespoň podívali na mapu!!! Vadily mi překlady zeměpisných názvů a některých jmen, ale nepřekládat ani názvy mobek.....noooo nevim no. Jako oddechovka je to postačující a jako fanda GW2 dávám zase za tři.

08.07.2016 3 z 5


Duchové Ascalonu Duchové Ascalonu Jeff Grubb

Jelikož patřím k fandům a hráčům GW2 už od samého vydání, tak doplnit si pro mě příběh byla tak nějak povinnost. Jsem sice ráda, že vím zase o kousek víc, ale jinak z toho nijak odvázaná nejsem. Knihu považuji spíš za doplněk hry. Prostě tu chybí ta přenádherná grafika a ta akčnost, kterou zažíváte při hře. Příběh není špatný, ale moje laťka je poněkud výše. Je to velmi stručné, děj místy až uspěchaný. Je to prostě jen o tom, jak se sejde parta dobrodruhů a jdou někam pro něco. Což mě vcelku mrzí, protože každý hráč této hry ví, že by zde bylo možné mnohem více tento svět rozvést a s ním i jednotlivé profese ve hře. Celkově mi to přijde dost odbyté a díky jednoduchosti vyprávění spíše pro mladší ročníky. Abych nebyla jen kritická, tak je pravda, že je to čtivé a příběh hezky ubíhá.
Jinak co se týče překladů....tak z toho jsem byla vyloženě na švestku. Skoro čtyři roky jsem zvyklá na názvy v angličtině a oni přeložili i jména postav. Tady se snad hodí jen...OMG! Jinak jak jsem četla komentáře o tom, že o Ascalonu píší v ženském rodě. Není to tak úplně pravda. Píše se zde o Ascalonu a Ascaloně. Nevím, zda jsem to pochopila správně, ale zdá se mi, že se snažili odlišit charrské území od dungu Ascalonian catacombs, což je zpustošené město, kde sídlí duchové a jejich král. Hráči budou určitě vědět. Každopádně mi ani takto překlad nepřijde příliš šťastný, jelikož je to matoucí.
Podtrženo, sečteno....nečekejte prostě příliš a pak nebudete zklamaní. Pro hráče určitě doporučuji, je dobré si informace doplnit. Pro nehráče...pokud nejste nároční co se týče žánru fantasy, tak můžu taky doporučit. Za mě to potenciál, který má samotná hra, zkrátka nesplnilo a tři hvězdičky dávám jako fanda.

24.06.2016 3 z 5


Poslední argument králů Poslední argument králů Joe Abercrombie

Autor píše bezvadně, dialogy mě velmi bavily, velmi mě bavil Gloktův pokřivený ironický humor i perfektní dedukce, velmi mě bavily i ostatní postavy. Bohužel místy jsem děj předvídala, hlavně co se týče Jezala a Ardee. Četlo se to pěkně, ale pro mě je tu jedno velké ale.....sice tu je pár kouzelníků a něco málo nadpřirozena, jenže osobně mi to přišlo spíše jako popis středověkých válečných tažení. Pokud vás baví historické knížky o bitvách, je pro vás tohle to pravé. Navíc pro mě osobně mi tam chybí prostě lepší děj, není to dopilované fantasy, i když jistou dávku originality to určite nezapře. Za mě všechny tři knihy nějakých 82% a to hlavně kvůli stylu psání autora, protože psát prostě umí!

12.06.2016 5 z 5


Sama čepel Sama čepel Joe Abercrombie

Jelikož je to moje první kniha od autora, tak nemůžu příliš srovnávat. Každopádně autor umí psát a rozhodně si od něj přečtu i další knihy. Styl autora mě hodně baví, velmi mě baví i jednotlivé postavy. Nejsou to zrovna klasičtí hrdinové, řekla bych, že se jimi stávají skoro proti vlastní vůli. Inkvizitor Glokta je úžasný. Zmučený zákeřný ex namyšlenec, který je ztělesněným sarkasmem a přesto v něm zůstává něco dobrého. Ten mě baví moc, i když ze začátku jsem ho považovala za hrozného parchanta :-D Tak nějak mi přirostly k srdci i další postavy jako Logen, Jezal a vlastně i Ferro. Nevím proč, ale tak nějak to funguje a je to jiné než klasické fantasy. Jediné co bych autorovi asi vytknula je, že téměř celou první knihu postrádám děj a nějaké směřování kamsi. Jsem nyní na konci druhé knihy a líbí se mi to čím dál víc. Děj se přeci jen trochu klube. S ohledem na obsah to za sebe vidím na nějakých 85%.

31.05.2016 5 z 5


Nihal ze Země větrů Nihal ze Země větrů Licia Troisi

Přečteno a budu hodnotit i po posledním dílu. Nějak nechápu, že kniha má tak vysoké hodnocení. Je pravda, že příběh hezky utíká, je to čtivé, to ano. Co už ovšem pokulhává a to především v první knize, je styl psaní autorky. Jednoduché věty, nijak nerozvedené, málo popisné. Musím říct, že třetí kniha je z nich asi nejlepší, přijde mi, že tam se už autorka rozepsala a je tam znát posun. Jinak musím říct, že Nihal mi celou první knihu neskutečně lezla na nervy, je to nevycválanej spratek. Také bych řekla, že kniha je předvídatelná, dokonce velmi. Co dalšího mi vadilo je, že v knize jsem narazila na několik názvů a jmen z jiných fanstasy knih. Takže originalita také pokulhává. Například u Fionvaraské tapisérie mi nevadilo, že je to poskládáno z různých kousků, tam to tak autor myslel a výsledek funguje, protože na těch střípcích všeho autor staví. Tady to tak nefunguje. Ale abych nebyla jen kritická, tak je to příjemné odpočinkové čtení, které určitě neurazí. Jsem toho názoru, že se jedná spíše o young adult nebo je to vhodné pro čtenáře, kteří s fantasy teprve začínají. Mé nároky na výpravnou fantasy to bohužel nesplnilo.

09.05.2016 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Zatím stále čtu, ale pomalu se blížím ke konci. Přiznám se, že jsem knihu asi po prvních 70 stranách nejdříve odložila....více jak na tři měsíce. Měla jsem v té době dost psychicky náročné období v práci a knihu v takovém období rozhodně nedoporučuji číst. Dýchá na vás vyloženě ponurá a depresivní atmosféra, která vás úplně pohltí. Kniha je velmi dobře napsaná, dokáže vás vtáhnout do děje, ale neporučuji pro útlocitné povahy. Je velmi děsivé, jak toto vše lze vztáhnout na dnešní dobu. Čtyři hvězdičky dávám jen z toho důvodu, že toto není můj obvyklý a oblíbený žánr. Pokud hledáte něco na zamyšlení, mohu jen doporučit.

08.04.2016 4 z 5


Sonea: Nejvyšší lord Sonea: Nejvyšší lord Trudi Canavan

Musím říct, že oproti prvnímu dílu je tento o dost lepší. Celkově je trilogie pěkný příběh, četlo se to dobře. Jinak ale nečekejte žádný velký zázrak, originalita pokulhává a není to zrovna nepředvídatelné. To, co oceňuji je, že to není klasická hrdinská fantasy, kde tečou potoky krve a sekají se hlavy. Nic proti tomu, mám ráda i takové fantasy, ale tohle je docela fajn změna. Pro někoho to může být plus, pro někoho už méně zábavné. Je to spíš hodně o politikaření, pletichách a také lidské zaslepenosti. Doporučila bych díky nekrvavé povaze i pro odrostlejší děti.
A jinak nepište spoilery jako slečna tady níže. díky!

20.11.2015 4 z 5


Společenství čarodějů Společenství čarodějů Trudi Canavan

Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale nebudu až tak kritická. Děj není špatný, kniha se vcelku dobře čte. Je srozumitelná, uvěřitelná. To, co mi vadilo, je přílišná rozvláčnost a ne zrovna originální příběh. Myslím si, že kdyby autorka knihu o třetinu zkrátila, tak by měla od čtenářů lepší ohlasy. Je to oddechovka, která nenaštve, ale ani nenadchne. Vcelku se těším i na další díly, postavy jsou mi sympatické, ale je to opravdu jen trochu lepší průměr fantasy.

09.11.2015 4 z 5


Slova paprsků Slova paprsků Brandon Sanderson

Já ho prostě žeru!!! Sanderson je dle mého názoru nejlepší současný autor fantasy. Mám od něj přečteno téměř vše a každá kniha je jiná, což bývá u tohoto žánru poměrně náročné. Témata a nápady se opakují i u různých autorů.
Nevím, kam na nápady chodí Sanderson, ale co kniha to originál. První díl Cesta králů byla super, ale bylo to více popisné, postavy trochu černobílé a sem tam nějaké to méně zábavné místo (bylo jich velmi málo s ohledem na počet stran). Tento díl je už více zaměřen na charakteristiku postav, které se vyvíjejí, jsou uvěřitelné. Oproti prvnímu dílu mi tento přijde víc o pocitech a zážitcích hlavních postav. Do Šalán, Kaladina, Dalinara, Navani i Adolina jsem se vyloženě zamilovala. Dokonce i Renarin je pro mě překvapením. To už ale prozrazovat nebudu.
Knihu jsme přečetla jedním dechem, nezaregistrovala jsem hluchá místa. Děj jede jak po másle, jsou zde zajímavé zvraty. Navíc věřím, že autor dokáže toto vražedné tempo udržet a přicházet s novými zvraty. Sanderson je pro mě génius a myslím si, že už má celý příběh v hlavě. Pro mě je to srovnatelné snad jedině s Tolkienem a ten je již svým způsobem na dnešní dobu naivní. Toto bude impozantní dílo nesrovnatelné s ničím. Zjistíte, že 1000 stránek na jednu knihu je v podstatě hrozně málo. Děkuji pane Sandersone!

29.10.2015 5 z 5


Obloha nad Pernem Obloha nad Pernem Anne McCaffrey

Celá série je fajn, ale musím říct, že první tři díly jsou s dalšími třemi prostě neporovnatelné. Určitě je dobré si přečíst celý příběh, ale první tři díly mě bavily zdaleka nejvíc. Pak už to spíš jede jakousi setrvačností :-) Pro mě osobně už potom více zajímavý Dračí úsvit a chci si ještě přečíst Nerilku a Moretu. Pět bodů dávám u tohoto dílu za to, že mám prostě ráda celou sérii :-)

12.10.2015 5 z 5


Pernští delfíni Pernští delfíni Anne McCaffrey

Kniha se znovu odehrává na Pernu, ale nevěnuje se tolik drakům, ale spíš dokresluje děj i z jiného pohledu. Mohu říct, že jsem si zde objasnila pár věcí, které v předchozích dílech nebyly tak zřejmé. Pro mě osobně to bylo velmi příjemné čtení, rozhodně lepší než čtvrtý díl, který byl až trochu moc rozvláčný. Pokud máte navíc rádi delfíny, tak rozhodně doporučuji :-)

25.09.2015 5 z 5


Všechny pernské Weyry Všechny pernské Weyry Anne McCaffrey

První tři knihy patří k mým oblíbeným. Z tohoto dílu jsem poněkud rozpačitá. Stále to má pěknou myšlenku, jsou zde všechny moje oblíbené postavy, ale oproti ostatním dílům je tento poměrně rozvláčný. Myslím si, že by bylo možné knihu zkrátit a byla by čtivější.

17.09.2015 4 z 5