Dela111 Dela111 diskuze u autorů

☰ menu

Lenka Pastorčáková

Od Lenky Pastorčákové jsem četla obě její dosud vydané knihy - Žárlivku i Kandidáta. Přesně takové knihy mám ráda, u obou je nad čím se zamyslet. Každý příběh má vynikající námět, který nepatří mezi ty stokrát opakované, je dokonale zpracovaný a velmi čtivě a poutavě napsaný. Díky za to :-).
Doufám, že se brzy dočkáme další knihy :-).

12.02.2023


Cornelia Travnicek

Literární tvorba rakouské autorky Cornelie Travnicekové (nar. 1987) zahrnuje romány, povídky, knihu pro děti i poezii. Její románový debut Chucks (2012) byl úspěšně zfilmován pod názvem Mae (2015) – snímek získal Cenu publika na filmovém festivalu v Montrealu. Ukázka z druhého románu Junge Hunde (Mladí psi), v té době ještě nedokončeného, získala v roce 2012 v soutěži Ingeborg Bachmannové v Klagenfurtu Cenu publika. Román Andělský prach se v roce 2020 dostal do nejužšího výběru nominací na Rakouskou knižní cenu.

Mladá spisovatelka, pocházející z Dolního Rakouska, vystudovala na Vídeňské univerzitě pozoruhodnou kombinaci oborů sinologie a informatika a oběma disciplínám se věnuje: je zaměstnaná jako projektová manažerka a výzkumná pracovnice v rakouském Centru pro virtuální realitu a vizualizaci a současně překládá krátké literární prózy z čínštiny.

30.06.2022


Michael Robotham

Michael Robotham patří mezi TOP spisovatele thrillerů. U jeho knih se těšíte na každou volnou chvíli, kdy ji vezmete do rukou, ponoříte se do příběhu a necháte se jím unášet na vlně napětí a nečekaných zvratů.
Jeho thrillerová série s psychologem Josephem O´Loughlinem je vynikající. Příběhy mají nápadité zápletky, jsou propracované, děj svižně ubíhá. Vzhledem k profesi hlavního hrdiny je zpracování po psychologické stránce vždy nadstandardní.
Vynikající je i autorův literární styl, je příjemný, slovně bohatý s inteligentními dialogy.
Pro příznivce thrillerů jsou knihy Michaela Robothama lahůdka.

18.10.2021


Guillaume Musso

Kanylka: můžete číst v libovolném pořadí, nejsou to série. Každá kniha má jiný děj a vždy je ukončený. Jednou jsem sice zaznamenala, že se autor v později napsané knize vrátí k jedné postavě, ale děj na sebe nenavazoval a nebylo třeba znát nic z předchozí knihy.

26.03.2021


Delphine de Vigan

Delphine de Vigan si jako náměty svých knih vybírá ožehavé společenské problémy. Při zpracování jde až na dřeň. Šťourá do obecně nepříjemných témat, obrací problém ze všech stran a nechá nás na něj nahlédnout ze všech úhlů. Každý její příběh obsahuje spoustu postřehů a námětů k zamyšlení. Zkoumané téma má vždy nastudované, takže děj je věrohodný.

Knihy této autorky jsou skvosty, je to jedna perla za druhou. Jsou napsané vybroušeným stylem, každá věta, každé slovo má své místo. Všechny jsou napsané neobyčejně působivě a poutavě.

18.02.2021


Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek patří mezi TOP autory thrillerů a protože se rád hrabe v těch nejzvrácenějších zákoutích lidské psychiky, tak v žánru psychothrillerů je král.
Jeho příběhy jsou promyšlené, strhující, plné zvratů a napínavé tak, že se chvějí i stránky ;-). Postavy má vždy perfektně vykreslené a přesto dlouho není jasné, kdo je kladný hrdina, kdo zločinec a zda hlavní hrdina není psychicky nemocný nebo rovnou pořádný psychopat. Rozuzlení jsou naprosto nepředvídatelná.
U zápletek v jeho knihách si tedy můžete být jistí tím, že si nemůžete být jistí ničím ;-).

05.01.2021


Guillaume Musso

Guillaume Musso je spisovatel s obdivuhodnou fantazií, je excelentní vypravěč. Říká se "to nevymyslíš", ale tento autor vymyslí všechno. Jeho příběhy jsou až neuvěřitelné, jsou dějově bohaté, promyšlené, zamotané tak, že se divím, že se v tom sám autor neztratí ;-). Konce jsou vždy nepředvídatelné, tady nikdy nechybí překvapení. Pro některé čtenáře je to nereálné, takže jsou zklamaní. Mne to naopak baví a na každou novou knihu se těším, protože jsem zvědavá, co že tenhle chlap zase vymyslel... ;-)

26.11.2020


Jeremy Bates

Jeremy Bates si jako náměty pro své knihy vybírá fascinující záhady nebo tajemná a atraktivní místa. Jeho příběhy tak vychází ze skutečnosti. Děj je smyšlený, ale napsaný tak chytlavě a napínavě, že čtenáře naprosto pohltí. Rozuzlení bývá tak fantastické, že i hollywoodští scénáristé jsou proti tomu ubozí žabaři ;-).
Bates je skutečně mistr ve vymýšlení šílených závěrů, ale vzhledem k celkovému zpracování, zajímavým námětům a nadstandardní poutavosti jeho knih, se nad tím dá přimhouřit oko, nejlépe obě ;-).

15.11.2020


Dana Stabenow

Dana Stabenow je autorkou výborné detektivní série "Kate Shugaková". Jde o detektivní příběhy s prvky thrilleru, kde si čtenář oblíbí nejen hlavní hrdinku Kate, ale i jejího úžasného psa - fenku Obludu, kříženku huskyho a vlka. První díl série byl napsaný už v roce 1992, u nás ovšem začala vycházet až v roce 2019. Vůbec to ale nevadí, neboť detektivní příběhy jsou nadčasová záležitost a pokud jsou tak poctivě a reálně napsané jako tyto, platí to dvojnásob.

Dana Stabenow se narodila v aljašském Anchorage a vyrůstala na rybářské lodi. Tuto znalost prostředí ve své sérii zužitkovala a je to její velký bonus navíc - popisy divoké a zároveň nádherné země. Příběhy občas zpestří i legendy a popisy zvyků původních obyvatel - Aleutů. Pro čtenáře, kteří mají v oblibě detektivky a atraktivní prostředí Aljašky je přitahuje, bude tato série skvost :-).

13.11.2020


Michael Connelly

Jméno tohoto autora na obalu knihy dává záruku vysoké kvality příběhu uvnitř. Michael Connelly je autorem několika detektivních sérií, napsal spoustu knih v tomto žánru a všechny mají jedno společné - propracovaný klasický detektivní příběh s výbornou zápletkou.
Jeho tvorba nevykazuje žádné výkyvy, dlouhodobě má nasazenou laťku hodně vysoko a na této výšce kvalitu udržuje. Téměř všechny jeho knihy mají hodnocení v červených číslech a mnoho jich překračuje dokonce 90%.

27.10.2020


David Vann

Síla prózy Davida Vanna spočívá v otevřenosti, upřímnosti a ochotě mluvit i o nejtěžších životních tragédiích. Je schopen rozpitvat až na dřeň prázdné či nějak chorobné rodinné vztahy.
Ve své tvorbě často vychází z vlastních prožitků. Psaním zpracovává tíživé traumatizující zážitky z doby dospívání. Když mu bylo třináct let, jeho otec spáchal sebevraždu. Rok předtím jeho nevlastní babička zastřelila nejprve manžela, potom sebe. Tragédie jejich manželství byla předlohou pro román Srub. Otcovu sebevraždu zpracoval ve sbírce povídek Legenda o sebevrahovi. Ústřední novela knihy Ostrov Sukkwan vyšla i u nás. Aby těch sebevražd neměli v rodině málo, spáchala ji i jeho prababička.
Ve svých knihách Vann výrazně pracuje i s přírodou. Narodil se na aleutském ostrově Adak. Když vyrůstal, jezdil s otcem, strýcem a dědečkem na ryby a na lov. Odtud pochází jeho láska k Aljašce, znalost prostředí a schopnost dechberoucím způsobem popisovat její divokou a velkolepou krásu, mluvit o ní jako o nádherné a zároveň drsné a kruté krajině.
U nás vyšlo málo Vannových knih. Rozhodně stojí za přečtení, ale ne každý je zvládá číst. Jsou emočně hodně náročné.

03.03.2020


Franck Thilliez

Thrillery Francka Thillieze jsou zárukou vysoké kvality a originality. Obsahují myšlenky a varování, které překračují rámec žánru. Téma, které zpracovává, má vždy výborně nastudované, přípravě věnuje spoustu času.

13.01.2019