Blue Blue diskuze u autorů

☰ menu

Ota Filip

Ota Filip je největší "ostravský" spisovatel. Severní Morava bohužel není žádnou líhní velkých spisovatelů. Tím nechci říci, že by náš region neměl nikoho, kým by se mohl chlubit, určitě bychom mohli jmenovat pozoruhodné autory. Nicméně ty nevětší osobnosti české literatury pocházejí odjinud. Já mezi ně řadím Otu Filipa. Mám ale pocit, že stále není dostatečně doceněn. Z Ostravy je do Prahy pořád daleko a z Murnau ještě dál.

15.02.2012


Edvard Valenta

Spisovatel stojící nezaslouženě tak trochu na okraji zájmu autorů učebnic české literatury. Autor velmi kultivovaného literárního stylu, v němž doznívá prvorepubliková tradice kruhu okolo Lidových novin. Nepominutelné jsou jeho zásluhy na objevení a popularizaci příběhů Jana Welzla, velmi čtivě je zpracováno cestování Emila Holuba Afrikou v románu Druhé housle, Jdi za zeleným světlem je jednou z nejdůležitějších knih napsaných a vydaných v 50. letech a mimořádně vysokou literární úroveň má "detektivka" Žít ještě jednou. Edvard Valenta zasáhl velmi podnětně do několika literárních žánrů a zaslouží si, aby byl stále čten.

09.02.2012


Vladimír Körner

Svého druhu solitér, kterého není možno zařadit k nějaké literární škole nebo skupině. Této skutečnosti si ostatně sám velmi považuje. Autor nezaměnitelného a velmi vytříbeného stylu charakteristického filmovým viděním, což je nepochybně dáno profesí filmového scénáristy. Zajímavé je, že ač jeho knihy mohly vycházet i v době normalizace, nikdy nenapsal nic, co by mohlo být označeno byť jen za ústupek režimu. Což je záležitost, která byla u ostatních povolených autorů poměrně běžná (tady ovšem nechci soudit ani moralizovat). Celá jeho tvorba je nesmírně vyvážená co se týče kvality, nenajdeme u něj knihu průměrnou, natož vyloženě slabou. Zároveň platí, že jeho dílo rozhodně není určeno široké čtenářské obci a rozhodně bych nedoporučoval číst jeho knihy člověku, který se zrovna nachází v depresi. Je velká škoda, že se dobrovolně rozhodl přestat psát další beletrii. Podle mne autor, kterého nelze pominout, pokud bychom měli určovat spisovatele, jež jsou pro českou literaturu 2. poloviny 20. století zásadní.

09.02.2012