Silvestr na vraku

Silvestr na vraku https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104391/bmid_silvestr-na-vraku-owT-104391.jpg 4 2 2

Ztroskotání série

< 2. díl

I v druhé části diptichu Ztroskotání je opět hlavním dějovým prostorem Moldávie, její nedávná společensko-politická a kulturní atmosféra. V Obci spisovatelů se stále dějí divné věci. Případy podivných krádeží a úmrtí v organizaci, kde by člověk nečekal problémy kriminálního charakteru, se množí. Policie je však liknavá, kvalitní kriminalisté jsou z případu odvoláváni a vyšetřováním je formálně pověřen nezkušený stážista, od kterého se žádné výsledky neočekávají. Jenže pro toho je objasnění případu věcí osobní cti. Ovšem ve chvíli, kdy se mu podaří najít průkazné stopy, je odvolán i on a přeřazen na jiné místo. Přesto pátrá dál, ale už na vlastní pěst. I přes značné překážky se mu sice podaří celou síť rozkrýt a zjistit, že chapadla chobotnice sahají až k politickým špičkám, ale v jeho silách není něco s tím udělat. Čtenáři se tím alespoň připomene, kdo v téhle ztracené části Evropy, vzdálené od nás jen pár set kilometrů, dál tahá za nitky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Revelion pe epava , 2005


více info...

Přidat komentář

puml
15.08.2020 3 z 5

O dost slabší než první díl a to hlavně tím zaměřením na politické šarády. Ale je to logické vyústění radikálních raných 90. let k politikaření a spíš k takovým těm kuloárním hrám. Jak byl první díl transparetntní a šlo v něm vidět i kus těch našich devadesátek, tak je tento díl více o samotném Moldavsku, jeho historii, nacionalismu, politice a především vlivu Rumunska, Ukrajiny a novodobého Ruska.

bondula
17.09.2013 4 z 5

Oproti prvej knihe Ztroskotání je táto druhá časť dosť iná. Najmä v uhle pohľadu. Prím už nehrajú bežní ľudkovia, ale tí, čo ťahajú za nitky. Povedal by som taký pohľad zhora.
Moldavsko sa spamätalo zo šoku, ktorý kolaps ZSSR spôsobil, no na nohy sa nedokáže postaviť najmä vďaka pomoci zvolených zástupcov ľudu a mafiánskych kmotrov. Mimochodom, tieto dve skupiny sa vcelku prelínajú. Pri popisoch niektorých postupov, ako podojiť štát sa až smiech cez slzy tlačí.
Autor do textu vo forme rozhovorov medzi literátmi zakomponoval mnoho filozofických myšlienok o globalizácií, chudobe či moldavskom nacionalizme, takže dielo dostáva aj ďalší, možno povedať teoretický, rozmer.


Štítky knihy

Moldavsko, Moldávie rumunská literatura

Autorovy další knížky

Nicolae Rusu
rumunská, 1948
2011  85%Krysiáda
2011  70%Silvestr na vraku