Krysiáda

Krysiáda https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90159/bmid_krysiada-a5Z-90159.jpg 4 4 4

Ztroskotání série

1. díl >

První díl dvojdílného politického románu s prvky thrilleru zachycuje události a proměny v moldavské společnosti, k nimž došlo v 90. letech minulého století po rozpadu imperiálního sovětského bloku.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Şobolaniada , 1998


více info...

Přidat komentář

vesihiisi
24.05.2023 4 z 5

Velmi depresivní kniha o Moldavsku 90. let. Autora jsem si vygooglila hned po přečtení prologu a vyděsila jsem se. Odpověď na otázku, kde přesně je v tomto příběhu hranice mezi realitou a fikcí, nicméně nemám. Musím říct, že jsem si při četbě opět důkladně uvědomila, že je přece jen obrovský rozdíl mezi postkomunistickými a postsovětskými zeměmi... Bohužel se mi v příběhu trochu těžce orientovalo, zejména ze začátku se mi pletla jména postav.

puml
15.08.2020 5 z 5

Výborný románový popis 90. let a přechodu na takzvanou demokracii v postsovětském Moldavsku. Je vidět že 90. letá byla obecně v celém tom postsovětském bloku dosti hektická a drsná. Doporučuji.


papaja
18.10.2017 4 z 5

Také by mne zajímalo, do jaké míry je to smyšlený příběh, doufám, že z velké části. Přečetla jsem jedním dechem. Skvěle odporná kniha.

bondula
10.09.2013 4 z 5

Ťažko hádať, do akej miery je román popisom reality, do akej miery fikciou, v každom prípade sa jedná o dosť mrazivé čítanie. Vznik nezávislého Moldavska po rozpade ZSSR, riadený bývalou KGB a novovznikajúcou mafiou. Šialená doba na šialenom mieste, kde sú mocní schopní pre svoje záujmy rozpútať aj občiansku vojnu.
Román je písaný z pohľadu viacerých postáv, pričom žiadna nie je vyslovene ústrednou. Nie sú to hlavy, vodcovia, ktorí veľké udalosti tvoria, iba obyčajní ľudia, pešiaci, z ktorých každý je iba maličkým, no zakaždým veľmi zaujímavým kamienkom v obraze súdobého Moldavska. Každá z postáv má svoje vlastné motivácie, vstupuje s ostatnými do vzťahov, spolupracujú, či konajú proti sebe. Týmto spôsobom popisu autor dokázal ukázať príbeh veľmi plasticky. Trebárz vražda, popisovaná v jednej kapitole z pohľadu zavraždeného, v ďalšej z pohľadu vraha, ukazuje všetky okolnosti a súvislosiace s činom, na oboch stranách.
Okrem štipľavého popisu divokého obdobia začiatku 90.tych rokov má teda román Krysiáda aj svoje nesporné literárne kvality.

Štítky knihy

mafie Moldavsko, Moldávie rumunská literatura KGB

Autorovy další knížky

Nicolae Rusu
rumunská, 1948
2011  85%Krysiáda
2011  70%Silvestr na vraku

Kniha Krysiáda je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x