Ztracený syn Říma

Ztracený syn Říma https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456770/bmid_ztraceny-syn-rima-PHs-456770.jpg 4 20 4

Vespasián série

< 6. díl

V roce 51 po Kristu je z římského císaře Claudia už jen opilá troska a jeho propuštěnci Narcissus a Pallas bojují o to, kdo bude za císaře vládnout. Protože si chtějí pojistit své postavení, oba nezávisle na sobě pověří Vespasiána, aby odjel do Arménie hájit zájmy Říma. Jenže v sázce je víc než jen ochrana klientského království. Proslýchá se, že se Agrippina svými intrikami tajně snaží destabilizovat východ. Vespasián musí přijít na způsob, jak sloužit dvěma pánům – Narcissovi, který je odhodlaný Agrippinu zničit, i Pallasovi, jenž ji chce zachránit. Na východě zatím vládne chaos. Rozmáhá se tam nový židovský kult a jeho stoupenci odmítají odpřisáhnout věrnost císaři. V Arménii padne Vespasián do zajetí. Dokáže přijít na způsob, jak uprchnout ze žaláře v nejstarším městě světa? A je pro něj Řím, jemuž vládne žena, která Vespasiána nenávidí, bezpečnější než vězeňská cela?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Rome's Lost Son , 2015


více info...

Přidat komentář

petr_
03.09.2021 4 z 5

Mohu se přidat tím, že tato série knih má stále dobrou čtenářskou úroveň. Realita možná byla jiná, ale jedná se o historický román, ve kterém se zjevně objevuje mnoho historických reálií, i když laik těžko rozezná, co je historicky podloženo, a co je jenom tradovaný výmysl.

lampernaqui
08.04.2021 4 z 5

Myslím, že celá série si stále drží svou kvalitu a pokud se Vám líbily předchozí díly, rozhodně nebudete zklamaní ani z tohoto pokračování. Intrikování a politikaření ve starém Římě mě vždycky bavilo a tady si ho užijeme ažaž. Vespasián se znovu dostává mezi vliv dvou císařových propuštěnců včetně jeho manželky. Musí se rozhodnout, který z nich má budoucnost a tudíž mu může pomoci v další kariéře.


NemmamSlov
04.03.2021 3 z 5

„Líška mení srsť, ale nie svoju povahu.“
(Vespasián)


Vespasián musí opäť bojovať o moc v nesmrtelnom meste Rím. Manželka Claudia, Agrippa, nemá Vespasiána zrovna v obľube a preto sa Vespasián rozhodne hrať dvojtú hru, kde začne pomáhať obom prepustencom Narcissovi i Pallasovi. Claudius to má spočítané a je otázka času, kedy sa Agripa rozhodne zabiť cézara aby získala purpur pre svojho syna Nera.

Vespasián na určitý čas opúšťa Rím, aby sa zapojil do zbytočnej šarvátky v Arménsku. Táto časť knihy bola asi najlepšia. Konečne trošku boja a hlavne oddych od neustále opakujúcej sa politiky.

Bohužiaľ najslabší diel tejto série. Príliš dlhé vysvetlovanie boja o moc. Dalo by sa to určite skrátiť. Avšak páčil sa mi pohľad Rímanov na rozvíjajúcu katolícku cirkev. Celkom zaujímavé, keď sa na to pozrel čitateľ očami Rímanov.

nero 13
23.11.2020 5 z 5

Děj šesteho dílu Vespasiána je převážně autorova licence, protože ve skutečnosti se Vespasián po skončení konzulského úřadu stáhnul na delší dobu z veřejného života, ale zde ho autor vyslal do Arménie vyřešit místní boje o Arménský trůn a zasahování Parthské říše do situace na Kavkazu.
Vzhledem k současné situaci v Náhorním Karabachu, je vidět na které straně je pravda, zatímco Arméni zde měli své království už před více než 2000. lety, tak nějaký Azery v té době ještě dlouho nikdo neznal, stejně jako Turky.

Kniha Ztracený syn Říma je v

Přečtených26x
Doporučených2x
Knihotéce56x
Chystám se číst15x
Chci si koupit13x