Žralok

Žralok https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94454/zralok-94454.jpg 4 34 9

Hrdina románu Eric Sanderson prežil šok, psychicky ochorel, no predovšetkým zápasí s fiktívnym žralokom, ktorý mu sústavne odjedá z pamäti. Mení sa na svojho dvojníka, hľadá si novú totožnosť, túži pred žralokom uniknúť...

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Raw Shark Texts , 2007


více info...

Přidat komentář

Disease
13.02.2023 4 z 5

Postmoderní thriller, který tu v době vydání poněkud zapadl, ale už tenkrát mě zaujal. Nyní napodruhé vím, že to nebylo náhodou. Autor má výbornou imaginaci až murakamiovského střihu.

petrarka72
14.04.2020 4 z 5

Ztráta paměti, pátrání po vlastní identitě a minulé existenci, série maniodepresivní myslí stvořených indicií a bloudění ve světě pojmů, ztráta lásky a nalezení (staro)nové - a hlavně boj se žralokem informačního věku. Děj předvídatelný - ale pokud čtenář přistoupí na autorův styl, na jeho ironii, smysl pro intertextualitu a zejména hravost (věřím, že se při psaní královský bavil), pak si cestu z tmavého domku do hlubin filozofie, na palubu Orfea a břeh barevného ostrova užije. A samozřejmě - rezavý kocour Ian je nejzásadnější postava nejen v tomto, ale i ve všech ostatních vesmírech.


Viria
03.01.2019 5 z 5

Knihu som si kúpila hodne dávno v nejakom výpredaji a dostala sa k nej až tieto Vianoce. Po prečítaní recenzií a komentárov som sa najprv rozhodovala, či sa do nej pustiť alebo nie, ale som skutočne rada, že ma negatívne komentáre neodradili. Pre mňa to bola zaujímavá knižka s hlbším príbehom, kde bolo treba najprv odhaliť o čo vlastne ide. Dej nebol ľahko predvídateľný a stále sa tam objavovali nové veci. Čítala sa mi veľmi dobre.

Knišíl
25.01.2018 5 z 5

Geniální knižní debut britského autora. Postmodernismus v čiré podobě. Závěr knihy mi zamotal hlavu a nevím, zda ji ještě někdy rozmotám. Jestli si je někdo jistý tím, jak to vlastně dopadlo, prosím napište mi zprávu.
EDIT:
Po přečtení několika interpretací (z odborné literatury a diskuzních fór v angličtině ) přicházím na kloub autorovu záměru. Více psát bohužel nemůžu, aniž bych neprozrazoval příliš. Kniha stojí za přečtení, je velmi dobře napsaná, bavila mě celou dobu, scény s žralokem jsou výtečné a i když mám radši psy než kočky, kocoura Iana jsem si během čtení oblíbil. Kniha spoléhá na interakci se čtenářem, vyžaduje minimálně snahu hledat odpovědi, a i když jsem si jistý, že nemám odpovědi všechny, tak přesto jsem opravdu velmi rád, že jsem na tuto knihu narazil a mohu ji doporučit všem, kteří si i byť jen trošičku chtějí vyzkoušet, co to znamená být "spolupracujícím čtenářem", jinak knihu nečtěte, zbytečně ji budete shazovat hodnocení.

Lexand
26.08.2017 1 z 5

Ne. Ne. Fakt ne.

RichardvonT.
03.01.2017

Málokterou knížku nedokážu dočíst - a to je jedna z toho mála. Bohužel. Nejsem asi správná cílová skupina. Možná to zkusím za pár let znovu.

Temný snílek
29.08.2015 5 z 5

Kniha „Čelisti slov“ není příliš originální, jelikož podobně laděných příběhů bylo ve sci-fi napsáno mnoho, přesto jde o knihu s velkým K, protože má velmi hluboký, propracovaný děj, který stojí za přečtení, stejně jako tako kniha. Dokáže se zapsat do vašich myslí a budete o ní přemýšlet ještě dlouho po dočtení. Rozhodně nejde o žádnou lehkou oddychovku, ale o brilantní literární zážitek.

מיכאל
26.06.2015 5 z 5

Velice netradiční kniha. Tohle čtení je jako žralok - chytne Vás a nepustí. A teď si jdu vypít koncept vody. =)

michael4483
25.04.2014 5 z 5

Čistokrvný psychothriller prvej cenovej triedy, ako má byť. Napínavý, strhujúci, podprahový, so štipkou hĺbavej filozofie a mysterióznou zápletkou, ktorá miestami niektorými zvratmi vyráža dych. Veľmi netradičná záležitosť, ktorá sa mi dostala hlboko pod kožu. Steven Hall vie prekvapiť, zmiasť, šokovať a vývin príbehu je vďaka tomu absolútne nepredvídateľný. Jeden z mojich najobľúbenejších moderných thrillerov. 90%

Štítky knihy

anglická literatura žraloci psychologické thrillery

Autorovy knížky

Steven Hall
britská, 1975
2008  78%Žralok