Znovuobjevení člověka II.

Znovuobjevení člověka II. https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30599/bmid_znovuobjeveni-clovek-30599.jpg 4 16 3

Cordwainer Smith (vlastním jménem Paul Myron Anthony Linebarger; 1913 – 1966) byl jedním z nejpodivuhod­nějších autorů americké SF své doby – kromě toho však zůstává jedním z mála, kteří svou svérázností vlastní dobu a její omezení hravě překonávají. Jeho práce si nemůžete – dokonce ani ve SF, žánru, který je na různá překvapení a neobvyklosti více než bohatý – splést s ničím jiným. Zvláštní vizionářskou a snovou atmosféru promíšenou nečekanými řešeními a nápady snad ani nejde napodobit. Český čtenář se zatím mohl seznámit jen s několika autorovými povídkami roztroušenými v dlouhých časových obdobích po časopisech a antologiích. Celkový pohled na dílo Cordwainera Smithe, to je ale něco zcela odlišného. Smith totiž patří k oněm autorům, kteří si vypracovali vlastní dějiny budoucnosti a do jejich rámce pak zasazovali svá díla. Před vámi leží druhá část z dvoudílného souborného vydání všech povídek, které Linebarger kdy napsal pod pseudonymem Cordwainer Smith a které patří do fantastických žán­rů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

The Rediscovery of Man , 1988


více info...

lazarus
lazarus
23.10.2022 3 z 5

Hodně zvláštní povídky, které nastiňují jednu z možných budoucností lidstva. Podobnou záležitost vygeneroval třeba Robert Heinlein v Budoucnosti napříč minulostí, nebo Bruce Sterling ve Schismatrixu. Ovšem u Cordwainera Smithe je vyprávění říznuto Rayem Bradburym a zároveň Gregem Eganem s příměsí Neala Stephensona. Vím, kombinace zní divně, ale přišlo mě to tak. Romantismus okořeněný ujetými i když relativně reálnými nápady.
Svazek numero uno je potom konzistentním vyprávěním napříč věky, a to setsakramentsky vzdálenými věky a svazek následující pak střípky co se tak nějak nedali zařadit, nebo byli už hodně "mimo mísu". A popravdě, pokud se na něj vykašlete, o nic nepřijdete. Pro celkový obraz je zajímavé a čitelné jen Znovuobjevení člověka 1. Dvojka potom pro ty co neměli dost a nakonec zjistí, že vážně stačilo.
Tudíž, u mě jednička za plný knedlík a dvojka pak bídná trojka

Finn69
Finn69
16.05.2019 5 z 5

Cordwainer Smith není zdaleka tak známý jako třeba Arthur C. Clarke, Isaac Asimov nebo Philip K. Dick. A je to škoda, jeho povídky jsou kouzelné, zejména když je berete pěkně jednu po druhé, tak, jak je to v této sbírce. Čte se to skoro jako nějaké bajky nebo legendy o budoucnosti, plné poezie a humanismu, není to žádná hard scifi. Ten tón vyprávění trošku připomíná Simakovy "bajky, které si psi vyprávějí u táborových ohňů", ta snová atmosféra vám může připomenout Bradburyho. Cordwainer Smith je ale přesto naprosto svůj, toho si s nikým nespletete.


mulderka
mulderka
08.05.2018 5 z 5

Nemohu jinak než zkopírovat svůj komentář k první části - není co dodat...

Na počátku mého vztahu k dílu C.Smithe bylo jeho neobyčejné křestní jméno. Podle něho jsem si zapamatovala několik povídek vydaných v různých antologiích - a jimi fascinována jsem se totálně zamilovala - anebo zdrogovala??
Svět, který tento výjimečný autor stvořil, poznáváme jen zlomkovitě jako útržky dějin BUDOUCNOSTI, dochované po Pradávných válkách a sahající až někam do roku 16000. Můžeme sledovat vývoj lidské společnosti, mnohdy velice bolestné pokusy o dobytí vesmíru pod vládou Instrumentality lidstva i jednotlivé proplétající se osudy lidí, podlidí bojujících za uznání svých práv, i tvorů, kteří kdysi lidmi byli, než je cizí hvězdy a planety změnily k obrazu svému... To vše psané poetickým, kultivovaným jazykem, občas s lehkými parafrázemi na literární díla a historické osobnosti.
Číst Znovuobjevení člověka je jako ponořit se do chvílemi drogové halucinace, chvílemi velice emocionálně vypjatého snu. Neustále žasnout nad všemi nápady a obrazotvorností, z níž je utkán /náš?/ budoucí svět. Ujistit se, že lidství, ať už ho chápeme jakkoliv, bude zachováno, naděje a spravedlnost není zapomenuta.
Neumím složit větší poklonu knížce, než když se mi nad ní vzrušením tají dech a slzy dojetí tečou po tvářích... I LOVE YOU, MR.CORDWAINER SMITH!

Část díla

všech 15 částí díla

Autorovy další knížky

Cordwainer Smith (p)
americká, 1913 - 1966
2002  80%Znovuobjevení člověka I.
2003  85%Znovuobjevení člověka II.
2003  68%Sestrálie

Kniha Znovuobjevení člověka II. je v

Přečtených16x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x