Znamení života

Znamení života https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181441/bmid_znameni-zivota-Bly-181441.jpg 5 6 3

Hebrejská abeceda podle židovské tradice Význam židovské abecedy, který si vypráví skupina chasidů se symbolickými jmény.

Duchovní literatura Náboženství O literatuře
Vydáno: , Česká křesťanská akademie
Originální název:

Buchstaben des Lebens , 1990


více info...

Přidat komentář

Line21
05.11.2017 5 z 5

Kniha je psaná velmi čtivým a srozumitelným jazykem. Je vhodná i pro toho, kdo se s hebrejštinou seznamuje. Díky vloženým vsuvkám, poznámkám, z rozhovorů, které F.Weinreb zaznamenával, je kniha velmi poutavá a lehce přenese do děje. Lze ji tak přečíst na jeden nádech.
*****
K písmeni quof : Bůh přece nechce svět jako místo trestu; svět byl přece stvořen, aby bylo naopak dáno místo k radosti.
*****
K písmeni reš : Jako hlava diriguje tělo, tak vládne říše nebes říši tohoto světa.

IŠ
03.11.2015 5 z 5

Je to taková malinká knížečka. Knížka o 22 písmenech. Písmeno, které je zároveň číslem, ale také znamením a obrazem. Jemně a citlivě se zde potkává symbolika židovské abecedy s chasidským vyprávěním. Možná tomu chtěla sama náhoda... Když chtěl Friedrich Weinreb psát o znameních života, navštívil jednu chasidskou společnost sedící pospolu u kulatého stolu a ti si zrovna o těchto znameních vykládali. Mudrci a studenti přicházeli ... a odcházeli. A tak F. Weinreb seděl a dělal si zápisky. Díky tomu vznikly ty moudré vsuvky a komentáře a čtenář má tak možnost seznámení s židovskou mystikou. A stejně tak byla možná náhoda, že mi tato krásná kniha přišla do života. To když jednoho kamaráda napadlo, že bych si ji měla přečíst a půjčil mi ji. Některé náhody jsou prostě báječné, protože nepřečíst si tuto knížku by bylo jednoduše škoda.
----------------------------------------------------
Přátelé, dobrořečme! - Těmito slovy začíná dle židovského obyčeje děkování za jídlo. A každá životní fáze i celý život se považují za takovou hostinu. Neboť ohlédneme-li se na hostinu života, na každý jednotlivý okamžik, pak víme, že dobrota, láska, milost a milosrdenství dávají každému setkání smysl - že tvoří tajemství života i tajemství každého lidského vztahu k celému světu.


miklaras
09.11.2013 4 z 5

Nádherná kniha, v níž se střetává rovina židovské mystiky s rovinou hlubokého příběhu starých jmen

Autorovy další knížky

Friedrich Weinreb
nizozemská, 1910 - 1988
1994  90%Znamení života
1995  93%Symbolika biblického jazyka. Úvod do struktury hebrejštiny

Kniha Znamení života je v

Přečtených8x
Knihotéce6x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x