Symbolika biblického jazyka. Úvod do struktury hebrejštiny

Symbolika biblického jazyka. Úvod do struktury hebrejštiny https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163364/symbolika-biblickeho-jazyka-uvod-do-struktury-hebrejstiny-163364.jpg 5 8 3

Kniha zabývající se chasídskou tradicí a jejími důsledky a podněty pro náš všední život i mravní postoje v současném světě vznikla na základě curyšských přednáškových cyklů prof. Weinreba. Neobvyklý kurs hebrejštiny je stručným úvodem do chasídské větve kabbaly, tedy dávné tradice židovských učenců, opírající se o svatá Písma i nepředpojaté lidské myšlení, otevírá stezku k pochopení podstaty lidské řeči, k porozumění hlubšímu smyslu biblických textů i k sebezdokonalování člověka při vědomí božského úmyslu se světem i lidstvem.... celý text

Přidat komentář

deirdre
01.04.2024 5 z 5

Je to síce útla knižka, avšak hutná obsahom. Kľúč k pochopeniu Biblie.
"Bible nás svými příběhy učí, jak je uspořádán člověk a svět. Poznání tohoto uspořádání však dosáhneme jedine tehdy, když se nikdy nepřestaneme ptát po smyslu těchto příběhů.'

Matematicka
25.07.2023 4 z 5

Kniha o hebrejské abecedě a o symbolickém významu jednotlivých písmen. Neboť v hebrejštině souvisí mnohé s mnohým. Ráda jsem přijala pozvání na tuto objevitelskou cestu s autorem, který se narodil už v roce 1910.
"Nos vyjadřuje dýchání, vlastně vdechování života, který na člověka dýchá Bůh. Genesis vypráví, jak Bůh člověku nosem vdýchl nešámu. Nos je hebrejsky אף (af). Toto slovo znamená rovněž hněv, především hněv Boží. O Bohu se praví, že je shovívavý. Hebrejský výraz pro to je ארך אףים (erech appajim), což by v přesném překladu vlastně znamenalo "dlouhonosý", či ještě přesněji "dlouhodvounosý", "mající dlouhý dvojnos". Hněvivý se řekne חרון אפים (charon af), vlastně "s pálením v nose". Písmeno pé se tedy vztahuje k nosu, znamená ovšem ústa."


Line21
10.11.2017 5 z 5

Symbolika biblického jazyka je kniha, ke které se čtenář nejednou vrátí, jelikož je stále z knihy co čerpat. Z prvního čtení lze získat jakýsi obraz, ale kniha nabízí mnohem víc. Místy je čtení náročnější k zachycení souvislostí, ale Weinreb píše velice srozumitelně a každý má možnost si z knihy něco odnést.
*****
Prostor a čas vás mámí, a tak tomu má býti, abyste, co činíte, marně činili. Kdybyste však všechno poznali, jen důvtipem byste jednali správně.

Kdo se pohybuje v rámci dvanáctera, musí se podřizovat tomu, co je předurčeno ode dnů stvoření; kdo následuje pokynů třináctého, je od onoho osvobozen.

Člověk nemůže vidět svět jinak než jako dvojnost; neboť to je smyslem tohoto světa.

Štítky knihy

judaismus hebrejština chasidská tradice

Autorovy další knížky

Friedrich Weinreb
nizozemská, 1910 - 1988
1994  90%Znamení života
1995  93%Symbolika biblického jazyka. Úvod do struktury hebrejštiny

Kniha Symbolika biblického jazyka. Úvod do struktury hebrejštiny je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Knihotéce14x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x