Známé příběhy

Známé příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70799/bmid_zname-pribehy-aet-70799.jpg 3 4 1

Hrdiny šestnácti povídek Lidie Amejko (1955) jsou lidé, věci a entity žijící v realitě převrácené naruby. Postavičky různého původu, jež často pocházejí ze spodních společenských vrstev, které si navíc nejsou úplně jisté tím, jak se jmenují, ve které době, v jakém časoprostoru se právě nacházejí a zda-li vůbec existují. Každá z nich si filosofuje po svém, z onoho chaosu se snaží získat nějaké obrysy světa a nepřetržitě cosi hledá – ať už Boha, smrt či pravdu. Povídky jsou mezi sebou provázány tenkou fabulární nití a jsou pokusem o definici lidského osudu a smrti, zpovědí o lidském osudu, samotě. Kniha by mohla být díky autorčině vytříbenému citu pro jazyk, smyslu pro humor, nadsázce a také díky značné filosofické hloubce považována za učebnici grotesky a eschatologie počátku 21. století. Jistě i tací spisovatelé jako J. L. Borges, otec polské grotesky Stanisław Mrożek, Witold Gombrowicz či autorka generace bruLionu Natasza Goerke by se od Lidie Amejko mohli lecčemu přiučit. Lidia Amejko (1955), polská prozaička a dramatička, debutovala v roce 1987 v časopise Odra povídkou, kterou prezentovala jako náhodně objevený text J. L. Borgese. Od roku 1993 jsou její dramata pravidelně publikována v měsíčníku Dialog. Divadelní hry Lidie Amejko, které se zároveň dočkaly mnohých televizních a rozhlasových adaptací, byly doposud hrány ve Varšavě, Krakově, Opolí, Vratislavi, Londýně a Düseldorfu. Autorčiny texty byly přeloženy do angličtiny, němčiny, chorvatštiny, španělštiny a češtiny; zdramatizovaná povídka Pan Dvoudřívko se objevila v souboru čtyř současných polských dramatiků nazvaném Pobavme se o životě a smrti. Úvodní povídka Známých příběhů Služební záznam extempore v Ermitáži (nanečisto) nese stejné téma jako autorčina hra Přeměna 1999, variace na Kafkovu novelu. Za druhou povídkovou knihu Životy sídlištních svatých autorka získala cenu Stříbrný kalamář Hermenegildy Kociubińské.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Fra (Agite/Fra)
Originální název:

Glosne historie , 2003


více info...

Přidat komentář

lubtich
03.09.2020 3 z 5

Každý plete, jak umí – někomu vyjde gobelín, jinému provaz. (s. 8 a 87)

Vyloženě pozitivní začátek, že. Podobná atmosféra se line celou dobu - taková pachuť ze všeho možného.
Muž, kterému se dějí katastrofy s rádia; služka přesvědčující pána, aby umřel; specifikace toho, jak házejí lidé odpadky do popelnice; krejčířka, která se rozstříhá a další groteskní postavičky.
Bizáru je požehnaně, ne-li přehnaně. Čtenář se doopravdy boří v bizáru a těžko se na konci zbavit dojmu, že jste tomu vážně porozuměli. Byť i takové jednoduší se ve sbírce najdou.
Což rozhodně oceňuji, tak provázanost některých kusů. A rovněž atmosféru vlaku i smetiště, tyto lokality si rozhodně zaslouží pozornosti.
Co je poněkud opakující se motiv - smrt. A vážně, člověk ani neví, zdali protagonista žije, umírá, zemřel? V nejdelší povídce (Pan Dvoudřívko) je to plně využito.
Za mě dobrý, byť pekelně zmatený a jakmile se uprostřed textu objevila normální věc s velkým písmenem na začátku, věděl jsem, že se do toho zašmodrchám (a posléze jsem se o tom přesvědčil.)

„Netvrdím,“ zopakoval, „že bych nebyl překvapen, když jsem z okna u letadla zahlédl město, které bylo totožné s papilárními liniemi na mém palci!“ (s. 54)

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy knížky

Lidia Amejko
polská, 1955
2010  60%Známé příběhy

Kniha Známé příběhy je v

Přečtených6x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x