Zmrazeno

Zmrazeno https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505229/bmid_zmrazeno-3ku-505229.png 5 41 7

Když Bill Browder odkryl v Rusku daňový podvod v hodnotě 230 milionů dolarů, dostal se do víru událostí, které z něj udělaly jednoho z hlavních nepřátel Kremlu. Po násilné smrti jeho právníka Sergeje Magnitského v moskevském vězení se vzdal kariéry investora a začal naplno usilovat o potrestání osob zodpovědných za přítelovu smrt. Přišel proto s návrhem takzvaného Magnitského zákona, který by umožnil vládám zasáhnout proti zkorumpovaným činitelům kdekoliv na světě. Putinův režim ihned zahájil protiúder. Pronásledoval Browdera po Evropě i v USA a usiloval o jeho vydání do Ruska, kde by ho nejspíš potkal osud Magnitského. Vynaložil rovněž desítky milionů dolarů, aby jej poškodil u amerických a britských soudů. Browderův příběh připomíná politický thriller, popisuje však skutečné události, které jsou mrazivou výpovědí o fungování putinovské kleptokracie.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: ekniha , Dokořán
Originální název:

Freezing Order. A True Story of Money Laundering, Murder, and Surviving Vladimir Putin's Wrath , 2022


více info...

Přidat komentář

jan7642
25.04.2024 5 z 5

Konečně jsem se dostal k pokračování Rudého zákona a Zmrazeno slupnul za tři dny. Kdybych nevěděl, že je to podle skutečnosti, budu si myslet, že někdo napsal politický thriller a měl až moc bujnou fantazii, která má k realitě hodně daleko. Popis toho, jak Ruské vládní špičky v čele s Putinem propírají miliardy dolarů přes světové banky, jak jim v právních bitvách naprosto vědomě pomáhají úspěšní a dobře situovaní američtí právníci, jak stačí jeden neschopný soudce a můžete prohrát případ. Je děsivé a skličující, že ani v právním státě, jako je USA, nejste vždy v bezpečí (nebo se tak alespoň nemůžete cítit).

Doporučuji, ale určitě si před tím přečtěte nejprve Rudý zákon stejného autora.

Čtivé a strhující.

EDIT: Vlastně jsem překvapen, že se toho ještě nechytl nikdo v Hollywoodu...

jardacze
24.10.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audio kniha. Díky Českému rozhlasu a jeho nabídce si tuto knihu poslechnout zdarma. Jinak bych asi ani o knize a těchto událostech nevěděl.

Velice poutavý příběh o boji britského občana proti ruskému zločineckému režimu. Ne každý má odvahu něco takového podstoupit. O to více pak občané tohoto státu, kde není nic překvapivého i mnohaleté vězení nebo smrt. I o nich je tato kniha.
Občas jsem se trochu ztrácel v popisu určitých postav příběhu nebo soudních líčení, ale to asi každý, kdo úplně neovládá právo.


Jelitovna
20.10.2023 5 z 5

Doslechla jsem se, že je nyní kniha k dispozici jako Radiokniha na plus rozhlas cz, a přestože jsem ji předtím četla v papírové podobě, ještě jsem si ji poslechla. Dle mého názoru je poslech náročnější, neboť v příběhu je mnoho (pro většinu lidí ještě stále neznámých) jmen a nelze se vrátit o pár stránek zpět, pokud do další kapitoly zapomenete, o koho jde. Přesto mohu poslech doporučit těm, kdo si nechtějí naslepo kupovat knihu a nemohou si ji půjčit v knihovně. Jen je na rádiu k dispozici už jen 12 dní.

Artep25
24.08.2023 5 z 5

Rudý zákon byl ,jako výbuch .Něco neuvěřitelného .A než začnete číst Zmrazeno ,měli byste si ji přečíst ,protože tato kniha navazuje a dovysvětluje .Je neméně zajímavá a překvapující .Tohle je tak šokující, že se tomu ani nechce věřit .Jsem ráda ,že jsem to četla .

Zao
06.03.2023 5 z 5

Jedním dechem přečteno. Přesto, že je to neskutečné, pravdivé a děsivé, čte se velmi dobře. Doporučuji.

TipsyChipsy
22.02.2023 5 z 5

Tato kniha je skvělá! Skutečný příběh statečného finančníka, který dokázal změnit zákony o praní špinavých peněz. Měl za protivníka lstivého ďábla s neomezenou mocí, vlivem, používající zákeřné, vraždící metody boje. Je to velmi dobře napsané, napínavé drama o odvážných lidech, novinářích, politicích, právnících, statečných Rusech, kteří byli zastřelení, otrávení, ubití ve vazbě, a naopak o už tak zámožných, špičkových amerických právnících, kteří pracovali pro ruskou mafii. O napínavých momentech při soudním procesu, kdy chvílemi jakoby vše bylo ztraceno, ale pak zase svitla naděje Jak je těžké přesvědčit veřejnost a lehké být zničen lživou kampaní. Je to hrůza. Kniha otvírá oči, co je to Putinovo Rusko, jak vyvádí miliardy ukradených peněz do západních bank a jak dlouhé má prsty, lže, uplácí a vraždí pro svou hamižnost. Jsem z toho úplně vedle, musím na to pořád myslet. Bill Browder je skutečný Hrdina.

eva3992
15.01.2023 5 z 5

Osobní příběh autora Billa Browdera. Poté, co odkryl podvod v hodnotě 230 milionů dolarů, stal se úhlavním nepřítelem Ruska. Jeho právník a zároveň přítel byl v roce 2009 zavražděn jen proto, že pracoval na odhalení podvodu. Bill se od té doby snaží prosadit tzv. Magnitského zákon, který pomůže zmrazit majetek zkorumpovaným činitelům. Browder je kvůli tomu pronásledován Ruskem po celém světě a nejednou byl smyšleně obžalován.

Tuto knihu jsem poměrně dlouho odkládala. Na jednu stranu mě téma zajímalo, na druhou jsem se bála, že na mě bude kniha moc složitá, a ne úplně ji pochopím. Ale to jsme se spletla. Příběh se četl jako thriller, bylo to napínavé, šokující, čtivé a bohužel pravdivé.

Je neuvěřitelné, co všechno se kolem nás děje. Já osobně se nezajímám o politické dění ve světě, ale jsem ráda, když jsem alespoň trochu v obraze. I díky tomu jsou pro mě informace z knihy opravdu šokující. Co všechno se může v Rusku stát… i když v Rusku je možné bohužel všechno.

Je zde ukázána korupce v těch nejvyšších kruzích, to, jak se Bill pustil do vyšetřování, jak fungují či nefungují soudy po celém světě. Jsou zde vykresleny lidské povahy, jak kvůli penězům se může člověk změnit.

Při čtení mě kolikrát mrazilo, četla jsem absolutně ponořená do příběhu a knihu jsem nemohla odložit. Navíc je příběh doplněn fotkami a vy se tak můžete seznámit se spoustou důležitých lidí.

Nebojte se neznámého tématu. Bylo to zajímavé, dozvěděla jsem se spoustu nových informací, to mám u knížek ráda. Podvody, praní špinavých peněz, soudy, vraždy. Po dočtení jsem měla pocit, že za každým slovem politiků je vidět Rusko… Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale teď už zase k lehčím tématům.

Autorovy další knížky

Bill Browder
americká, 1964
2015  91%Rudý zákon
2022  96%Zmrazeno

Kniha Zmrazeno je v

Právě čtených2x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených6x
Knihotéce45x
Chystám se číst41x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x