Zmizelé Sudety

Zmizelé Sudety https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265918/bmid_zmizele-sudety-265918.jpg 5 33 5

Kniha Zmizelé Sudety vydaná sdružením Antikomplex mapuje různé oblasti Čech a Moravy, kde došlo po roce 1945 k vystěhování německé menšiny. Především pohraniční oblasti prošly hlubokými změnami v důsledku vysídlení původních a přesuny ostatních obyvatel. Kniha kromě popisu poválečného osudu kulturní krajiny a obcí, z nichž řada zcela zanikla, přináší i unikátní srovnání historických a současných fotografií míst, které určovaly a určují typický ráz dané oblasti.(... celý text

Přidat komentář

Cimeřan
04.07.2020 5 z 5

Člověk si při pohledu na zaniklé osady, kostely, mlýny, atd. - ať už na fotografiích v této knize, nebo přímo na místě - uvědomí, jak je vše pomíjivé. A taky jak si příroda bere zpátky to, co jsme si od ní půjčili. Aplaus autorům za práci v archivech i v terénu!

Andrea S.
07.04.2020 5 z 5

Velmi cenná publikace textů a fotografií od kolektivu autorů, které přibližují proměny sudetské krajiny před a po vysídlení Němců. Není co dodat.


SlamLenka
02.03.2020 5 z 5

V minulém roce jsem od Petra Mikšíčka přečetla jeho Sudetskou pouť aneb Waldgang, hned nato jsem si vyhlédla Zmizelé Sudety. Tentokrát jde o počin kolektivu autorů, který v rámci výstavy dvojic fotek "dříve a dnes" upozornil na to, co v minulém století musely strpět Sudety a jaké to na nich zanechalo jizvy. Postupně si s autory projdete česká pohoří od Šumavy kolem dokola naší země přes Krušné hory, Krkonoše po Jeseníky, seznámíte se s charakterem kraje a s jeho proměnami. Ukáže vám, co nám vzalo poválečné vysídlení českých Němců následované přistěhováním nových obyvatel, kteří k místnímu kraji neměli žádný vztah a často se mezi sebou ani neznali. 40 let vlády komunismu pak s sebou přineslo změnu drobných políček v obrovské a chemií "opečovávané" lány polí, stejně jako ztrátu mnoha sakrálních a jiných historických památek, které často nahradila nevzhledná železobetonová monstra. Některé vesnice zmizely beze stopy celé.
Historii nelze přepsat, ale lze pomoci krajině a lidem, kteří zde nyní žijí, aby se jejich rány pomalu začaly hojit. A někteří s tím naštěstí už začali!

Jana283
17.10.2017 5 z 5

Můj věrný průvodce po místech "zapomenutých vzpomínek".

Bránolog
06.02.2012 5 z 5

Rád se procházím pohraničními horami a tahle knížka mi pomohla leccos pochopit.