Zločiny ve státním zájmu: Rodinné tragédie na evropských knížecích dvorech

Zločiny ve státním zájmu: Rodinné tragédie na evropských knížecích dvorech https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12695/bmid_zlociny-ve-statnim-zajmu-rodinne-tr-glr-12695.jpg 4 20 9

Vyprávění o některých případech ze světových dějin, kdy ve státním zájmu byl připraven o život určitý člen panovnické dynastie. Autorka, známá už ze svých dřívějších knih o moci a intrikách popisuje sedm příběhů, kdy byli - většinou - svými příbuznými odstraněny nepohodlné osoby, které stály v cestě jejich snahám o uchvácení moci. V chronologickém pořadí, od počátku 15. století až do konce 18. století vystupují vévoda Albrecht Bavorský, Richard III., členky rodu Medicejských, známý Don Carlos, Rudolf II. a jeho bratr Matyáš, Petr Veliký a jeho syn Alexej a na závěr Ivan VI. a ruská carevna Kateřina II. Líčení jejich osudů, usilování a snah je velice barvité, autorka ale příliš nefabuluje a drží se historických faktů. Připojen seznam literatury, tabulky rodokmenů některých evropských dynastií a jmenný rejstřík.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Verbrechen aus Staatsräson , 2001


více info...

Přidat komentář

Kakho-Oto
24.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Velmi čtivá literatura faktu věnovaná událostem z různých koutů Evropy od 15. do 18. století. Nejvíce mě zaujaly poslední dvě kapitoly, které jsou věnovány tragickému osudu Alexeje, syna Petra Velikého, respektive Ivana VI., jenž byl postupně vězněn carevnami Alžbětou Petrovnou a Kateřinou II. Velikou a nakonec zavražděn. Stejný osud měl Alexej, který byl zřejmě zavražděn na pokyn otce Petra Velikého (nebýt toho byl by popraven, tedy by dopadl stejně). Českému čtenáři nejvíce povědomou bude většinou kapitola věnovaná soupeření bratrů Rudolfa II. a Matyáše. Naopak mně osobně velmi málo říkaly kapitoly o Richardu III. a Medicejských, poněvadž o dějiny Anglie či italských městských států se nezajímám. Richard III. a stejně tak španělský král Filip II. jsou především kvůli uměleckým dílům hodnoceni jako brutální osoby, které přímo mohou za smrt dvou synovců, respektive syna Dona Carlose, avšak historická realita byla poněkud jiná. První kapitola se věnuje tragickému osudu Anežky Bernauerové, neurozené parnerce (a snad i manželce) bavorského vévody Albrechta III.

Thalin
07.07.2023 4 z 5

Opět skvěle popsaná fakta z historie. Mě naopak intriky z ruského dvora tolik nebavily (Samý Petr a Kateřina mi v tom dělali lehký zmatek) ale jinak jsem si čtení užila.


keselylenka
11.01.2023 4 z 5

Velmi se mi líbily příběhy z Ruska. Ty byly za mě přehledné, zajímavé a akční. V ostatních jsem se místy ztrácela v postavách.

vvikingg
11.06.2022 3 z 5

7 poutavě napsaných osudů a příběhů, některých evropských šlechtických rodů, intriky, pletichaření, boj o moc

konicekbily
17.12.2019 4 z 5

Tenká knížka s několika příběhy na základě historických skutečností z dob dávno minulých je pro ty, kteří pátrají po souvislostech v minulosti velmi potřebná. Pro ty, kteří se historií až tak nezaobírají, moc k přečtení není. Dva příběhy jsou v návaznosti i na české dějiny.

bigbabe
23.10.2018 3 z 5

Stručné základ dějin evropských vládců 15. a 16. století. Oceňuji prolínání se kapitol, návaznost a vysvětlení příbuzenských vztahů.

Vidlička
20.10.2017 3 z 5

Nenáročné, ale i zajímavé a poučné čtení o historii. Na dlouhé zimní večery i do autobusu.

slyvuska
13.06.2017 4 z 5

Zajímavá a jednoduše napsaná opoučná kniha.

Oter
28.09.2011 4 z 5

Literatura faktu podána v podobě románového vyprávění životů hlavních hrdinů a o intrikách kolem nich.