Napětí zlomu

Napětí zlomu https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33066/bmid_napeti-zlomu-OxT-33066.png 4 44 8

Zlatý věk Venuše série

1. díl >

První kniha hexalogie Zlatý věk Venuše. Linda byla odmalička chytré a nadané dítě. Toho si všimli její rodiče, když začali s projektem SPARTA. Šlo o zkratku, která znamenala Stanovení a rozvíjení zdrojů specifických nadání. Jednalo se o rozvíjení přirozené inteligence člověka. U malých dětí to funguje lépe, než u dospělých a Lindini rodiče zanedlouho získali grant na provoz menšího vzdělávacího ústavu, kde soustředili ještě několik takových chytrých dětí. Tyto děti se měly v budoucnu zařadit mezi ostatní a žít a pracovat na výsostných postech lidské společnosti. Všechno by bývalo dopadlo dobře, kdyby Linda nezmizela a její rodiče nezemřeli při podivně vypadající nehodě. SPARTA byla rozpuštěna a její nadějní žáci se rozprchli do světa. A Linda byla dlouho pokládána za mrtvou... (zdroj: legie.info)... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Breaking Strain , 1987


více info...

Přidat komentář

ludek.n
27.11.2023 4 z 5

Nákladní loď Star Queen s nákladem důlních robotů a knihou, vydraženou v Sotheby za 1,5 miliónů liber má cestou k Venuši nehodu, při níž z kyslíkových nádrží unikl vzduch. Jeden z astronautů se musí obětovat, aby druhý přežil a dovel loď k vesmírné stanici. Dalo by se říct klasické téma, kterým se už zabýval nejeden autor sci-fi literatury. Paul Preuss však tento motiv používá jenom jako odrazový můstek pro jiné, mnohem komplikovanější zápletky. Jednak je tu téměř detektivní případ ukradené vzácné knihy ve stylu zamčeného pokoje, který řeší inspektorka Ellen Troyová. A pak je tu ještě jedno tajemství, které započalo v dávné minulosti a svými důsledky ovlivňuje přítomnost. Ellen Troyová totiž není jen tak obyčejná mladá žena, která si svou pílí vydobyla post inspektorky Komise kosmické kontroly, nýbrž je modifikovaným člověkem, výsledkem tajného projektu Sparta - Specified Aptitude Resource, Trainnig & Assesment, zabývajícího se mnohonásobnou inteligencí. Co to obnáší Paul Preuss v této knize pouze naťuknul a dá se předpokládat, že v dalších dílech cyklu se toho o Ellen a ostatních účastnících projektu dozvíme více. Každopádně mě tento vstup do Zlatého věku Venuše a k odkazu Arthura C. Clarka bavil. Je to dobře technicky napsané, má to svižné tempo, výbornou zápletku, sympatické postavy, atraktivní prostředí i smysluplné finále. Co chtít víc?

Luigi1
14.11.2023 4 z 5

Byl jsem překvapen jak se tento díl krásně rozjel


Racek213
22.06.2021 5 z 5

Před dvaceti lety jsem si to koupil, a docela dobré. Řada dalších dílů už mě tolik nebavila.
No a teď zas po letech si zas dávám Clarka, celého. A došlo u na tuhle sérii. A hele, mě se to moc líbilo. A i ten konec, jak to že jsem si nevšiml už tenkrát, že je vlastně velmi dobrý a prorocký a plný zajímavých technikálií a nápadů, třeba ty černé díry u terramorfingu Marsu, to já rád ... A to rozlousknutí, ufff ... Ach jo. Takže dnes dávám plný počet. Holt jsem to četl moc rychle. Jasně, Sparta ... !!

Radous
09.05.2021 3 z 5

Dá se říct, že na přečtení této šestidílné série románů jsem si dal docela na čas. Bude to asi tak dvacet let. To je dost. Ale dostaňte se k tomu, když toho je všude taková kupa (tehdy byla určitě a stále ještě je) a vy dostanete od kohosi k něčemu právě 5. a 6. díl! Každopádně nadešel čas zúčtování.
Tedy... co se týče prvního románu... je to vlastně detektivka zasazená do takových neurčitých sci-fi kulis. Sice zajímavý nápad - to nemůžu říct - ale nemohu si pomoci, na mě to působilo tak nějak béčkově. Mohl bych snad říct, že jsem od ACC čekal více, ale ono se to s tím vytvořením má docela jinak (Preuss).
Jsem zvědavej, jak se to vyvine v dalších dílech. Každopádně v závěru knihy oceňuji rozkreslené detaily prvků, které se v knize vyskytly. To jsem dosud, pokud nepočítám mapky, mockrát neviděl.

Predator3313
23.01.2020 5 z 5

Moc jsem nevěděl co od knihy čekat, každopádně jak již bylo řečeno není to klasický Clarke ale rozhodně se mi četla dobře a teším se na další díly, snad budou stejně dobré.

Phoenix16.cz
02.01.2013 5 z 5

Kniha vypráví příběh o mladé dívce, která má nepříliš jasnou minulost a pronásleduje ji jedna záhada za druhou. Má jistá "vylepšení", která jí pomohou v boji s neznámými nepřáteli a dostane se i do vesmíru, kde nastartuje dobrodružství, které na první pohled působí jako ucelený příběh, ale teprve v dalších knihách se o jednotlivých událostech dovídáme mnohem více.

helmiczka
01.07.2012

Úvod ma príliš nezaujal, ale potom sa dej knihy absolútne zmenil a začalo ma to baviť. Dostal som niečo úplne iné, než som čakal. A nebolo to zlé.

rodo
26.10.2011 4 z 5

Docela zajímavý rozjezd do hexalogie. Ačkoli je kniha prezentována spíše jako od A. C. Clarka a Paul Preuss je uveden na přebalu knihy menším písmem, skutečnost je opačná. Hlavním autorem je právě Preuss, který sice použil jednu z povedených Clarkových povídek (kdysi jsem jí četl, ale nemohu si vybavit její název), ale rozpracovaný příběh je čistě Preussovým dílem. Jistá inspirace a opojení Clarkovým stylem se ale zapřít nedá. Jedná se o povedenou knihu, která je napínavá hned od začátku. Uvidíme, co nabídnou další díly.

Autoři knihy

Arthur Charles Clarke
britská, 1917 - 2008
Paul Preuss
americká, 1942

Kniha Napětí zlomu je v

Právě čtených2x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce68x
Chystám se číst16x
Chci si koupit8x