Zlatý orel

Zlatý orel https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427460/bmid_zlaty-orel-g8e-427460.jpg 5 3 1

Zlatý orel (prvně vysel v roce 1942) je čistokrevný rodokaps, román z Divokého západu. Kovbojka se vším všudy: s kolty zavěšenými proklatě nízko, s tajemnými Indiány, prospektory posedlými snem o zlaté žíle, s bezohlednými desperáty i prérijními lupiči. A to vše okořeněné čistou láskou a věčným bojem dobra se zlem, jež příběhu dávají etický rozměr. V rámci tvorby dr. Eduarda Tomáše jde o dílo raritní, u jehož zrodu byla sázka s kamarádem. Nemylme se, smysl pro humor, cit pro poetiku, fantazie a přirozená lidskost do výbavy mystiků patří stejně samozřejmě jako hluboký zájem o introspektivní pátrání po univerzálním zdroji života, jejž můžeme nazvat třeba Bohem. Tomášova literární prvotina jistě najde své čtenáře. Zaujme netoliko milovníky dobrodružného žánru, ale všechny ty, kteří mají autora rádi - potěší je svěžestí, vtipem i nápaditou fabulací a při pozorném čtení leckdo zachytí mezi řádky též jemnou zář mystikova velikého srdce.... celý text

Přidat komentář

Skala317
08.09.2021 5 z 5

No tak toto bola lahôdka. Kto by to bol povedal, že náš popredný veľký mystik a môj tak láskavý učiteľ Eduard Tomáš, napísal takéto niečo? Po takých dôležitých, veľkých knihách ako "108 meditací", alebo "999 otázek a odpovědí na cestě poznání" a mnohých iných sa nám tu predvádza v úplne inom rozmere.

Zlatý orel- je totiž úúúplne úúúplná autorova prvotina. Tematicky sa prenesieme do obdobia divokého západu. Jednoducho "kovbojka" ako by povedali bratia Česi- "se vším všudy"

Prečo práve tento žáner? Veď mnoho ľudí, ktorí čítajú diela manželov Tomášových, alebo knihy Eduarda, toto útle dielko možno ani nepozná. Kniha má vynikajúci predslov z pera človeka, ktorý Eduarda poznal veľmi dobre - jeho syna Miloša Tomáša. No a práve Miloš tu veľmi hlboko odhaľuje zákutia svojho otca, ukazuje nám ho tak ako ho nepoznáme. Objasňuje aj dôvod vzniku tejto knihy a konečne prečo práve TÁTO TÉMA. Predslov v podaní Miloša Tomáša ma veľmi zaujal. Vrúcne slová syna k otcovi. Veľmi dobre napísané a mám pocit, že z tohto predslovu sa dozviete o Eduardovi Tomášovi to, čo nenájdete v žiadnej jeho ďalšej knihe. Viem o tom svoje, pretože ich mám takmer všetky.

No a aký je Zlatý orel? Svižný, šťavnatý, prenikavý, dobrodružný a hoci sa dá napísať, že neprináša nič nové... Veru pristihnete sa ako obraciate stranu za stranou... Za chvíľu máte knihu prečítanú. Kniha nemá ani jedno hluché miesto. Zhltol som ju na jeden dych.

Prvé, úplne prvé dielo Eduarda Tomáša v krásnom poctivom vydaní zo spriazneného vydavateľstva Avatar. Pochválim aj štýlovú obálku. V prebale dokonca nájdete aj foto pôvodnej obálky prvého vydania tohto románu z roku 1942.

Veľmi ďakujem.