Zlaté Nagano ´98

Zlaté Nagano ´98 https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135590/zlate-nagano-98-135590.jpg 4 3 1

Kniha, která popisuje historii vrcholných setkání kanadského a evropského hokeje. Začíná Sérií století v roce 1972, pak se vrací k poválečnému období, kdy "javorový list" ztrácel monopol, dále popisuje období konfrontací nejlepších hokejistů v letech 1972-1976, vládu sovětského medvěda v letech 1977-1986, posilování Seveřanů v následujících letech a konečně hokejový turnaj století v Naganu 1998.... celý text

Přidat komentář

1amu
26.01.2020 5 z 5

Možná u nás z těch, kteří byli počátkem roku 1998 v přiměřeném věku existuje minorita, které bylo jedno, co se v dalekém Japonsku, na severu odehrává v hokeji. Tým sestavený geniálně Ivanem Hlinkou přiletěl jako outsider, což zapřičinila ostuda ve Světovém poháru v r.1996. A to bylo zřejmě dobře. Parta v čele s Dominikem Haškem mohla být v klidu, nikdo od nich nejen žádné zázraky nečekal, a "odborníci" nedávali slepenci sestaveném z hráčů NHL a české ligy mnoho šancí.
Leč (jak to někdy bývá), stal se zázrak ! Vše šlapalo "jako na drátku". Nejdříve Amíci rozmlátili po prohře s námi šatnu. Pak Wayne Gretzky, génius Nr.99 ještě dlouho po skončení zápasu s Čechy si srovnával v hlavě, co se to k sakru stalo.
A pak slavné finále s Rusy. Mám v paměti pár detailů: pana Jágra st., jak polyká ve 3.třetině kardio-tabletky, jednu za druhou, řev komentátora Záruby, když Svoboda dal gól. který rozhodl o všem a potom při medailovém ceremoniálu chudáka 3.brankáře Hniličku, na kterého potentáti zapomenuli s medailí ! Ještě, že Češi v čele s panem Havelkou si vše pamatovali a na jeho počest mu složili operu, která se dlouho hrála v ND.
Bylo to neuvěřitelné, geniální a fantastické ! A to ještě na konci zápasu Hašek málem zlikvidoval spoluhráče z Buffala Richarda Šmehlíka (ten byl u něj nejblíže), když ho praštila odhozená hokejka do tváře. Ríša Šmehlík, je OK a v důchodu mají s manželkou kdesi poblíž Niagary prosperující hotýlek pro psíky. Až poletíte do JÚ ES EJ se svým 4-nohým kamarádem, neopomeňte tam zajít.