Zlá krv

Zlá krv https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483633/bmid_zla-krv-E1I-483633.jpg 5 134 27

Kompletný príbeh o raketovom štarte a šokujúcom konci multimiliardového startupu, postavený na zasvätených informáciách novinára, ktorý ako prvý zverejnil o ňom správy a sprevádzal ho napriek tlaku a vyhrážkam, ktoré mu adresovala generálna riaditeľka spoločnosti a jej právnici, až do konca. V roku 2014 zakladateľku Theranosu a jeho generálnu riaditeľku Elizabeth Holmesovú do veľkej miery považovali za ženskú verziu Steva Jobsa: brilantná mladá žena, ktorá štúdium na Stanfordovej univerzite nedokončila, založila startup, sľubujúci zrevolucionizovať medicínsky priemysel zariadením, čo by zvládalo vykonávať krvné testy výrazne rýchlejšie, ľahšie a lacnejšie. S podporou investorov ako Larry Ellison a Tim Draper predal Theranos v kampani na získanie finančných prostriedkov akcie, ktoré zhodnotili spoločnosť na astronomických 9 miliárd dolárov. Cena Holmesovej podielu tak stúpla odhadom na 4,7 miliardy dolárov. Bol v tom jediný háčik: technológia nefungovala. Holmesová celé roky zavádzala investorov, predstaviteľov FDA, aj vlastných zamestnancov. Keď dostal Carreyrou z The Wall Street Journalu tip na prácu pre investigatívneho novinára a začal klásť otázky, začali sa Carreyrouovi aj Journalu vyhrážať súdmi. Noviny sa nezľakli a koncom roku 2015 zverejnili prvý z desiatok článkov o Theranose. Do začiatku roku 2017 klesla hodnota spoločnosti na nulu a Holmesovej hrozili právne kroky zo strany štátnych orgánov aj investorov. Nájdete tu strhujúci príbeh najväčšieho podvodu súkromnej spoločnosti od čias Enronu, znepokojujúci, varovný súbor výmyslov uprostred opovážlivých sľubov a zlatej horúčky v Silicon Valley.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Žurnalistika, publicistika

Vydáno: , Aktuell
Originální název:

Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup , 2018


více info...

Přidat komentář

veronika9761
21.06.2023 5 z 5

Pokud by to byl roman bez inspirace skutecnosti, zdal by se mi dej pritazenej za vlasy uz v první tretine. Naprosto famozne napsáno, chytne a nepusti.

Christeene
25.02.2023 5 z 5

Skvela kniha, u cteni me mrzelo, ze neni prelozeno nic o Enronu, to by bylo take pekne pocteni. Musim priznat, ze nekolikrat jsem ve cteni musela zastavit a ujistit se, ze se to opravdu stalo. Poklona novinari za odvahu, se kterou provedl cele odhaleni. Doporucuji i film, ktery vznikl.


hv3zdopravce
25.10.2022 5 z 5

Fascinující kniha o jednom z největších podvodů novodobé americké historie. Vzal jsem to pěkně postupně: nejdřív jsem si pustil Hulu sérii The Dropout, pak dokument od Alexe Gibneyho "The Inventor" a nakonec právě tuto knihu. A nutno říct, že to nejlepší jsem si nechal nakonec. Carreyrou vás zaháčkuje už od první stránky a nepustí, dokud knihu (nedobrovolně) nezavřete. Troufám si říct, že takhle má vypadat špičková žurnalistika - spousta informací, dat, ale v naprosto strhujícím podání.

derrry
11.10.2022 5 z 5

Skvěle napsaná kniha. Má spád, drajv, a všechno do sebe zapadá - USA na přelomu milénia, hospodářská krize, snaha najít nového Jobse i změnit svět. Poselství je jasné: nevěřte nikomu, komu je přes třicet. A vlastně - nevěřte ani nikomu pod třicet aneb jak jedna holka tahala za fusku půlku planety a jak jí to procházelo aneb senilové se slabostí pro mladé blondýnky aneb ulov si svého jednorožce aneb fake it until make it.

Janulica
01.10.2022 5 z 5

Jen těžko uvěřitelný příběh, který se ale opravdu v Silicon Valley stal. Člověk by si řekl, že je to skvěle napsaná detektivka plná zajímavých a šokujících informací. Bohužel, je to ale pravda, ze které až běhá mráz po zádech. Tolik oklamaných lidí a tak dlouho trvalo, než se na tento jeden velký podvod přišlo.

Ze začátku jsem měla trochu problém, zorientovat se v množství postav. Po chvíli jsem už ale knihu četla jedním dechem. Pokud by však někdo knihu četl s přestávkami, myslím, že by se v postavách mohl ztrácet.

painthers
25.06.2022 4 z 5

Jak se start-up pod vedením mladé manipulátorky pomocí lží a podvodů dostal mezi technologické naděje, získal investory na miliony dolarů a málem poškodil zdraví mnoha osob nefunkčním přístrojem.
Tím, že jsem z oboru, je pro mě nepochopitelný, že se na to nepřišlo dřív - testy, které autorka projektu slibovala z pouhé kapky krve, není dost dobře možné udělat (a už vůbec ne tak, aby vycházely dobře - zejména tam akcentují hladinu draslíku).

PlaszCZ
25.03.2022 5 z 5

Autor do detailů popisuje praktiky a fungování celé společnosti, která měla znamenat naprostou revoluci v testování krve. Je zde zahrnut i Elizabetin osobní život a příběhy bývalých pracovníků Theranosu, kteří kvůli touze po pravdě neváhali obětovat i své osobní bezpečí. Místy byla kniha až příliš nabytá informacemi, ale i tak jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst. Super!

Lady S.
10.02.2022 5 z 5

Skvěle zpracovaný příběh ženy, která se nebála jít si za svým (nereálným) snem i přes mrtvoly (téměř doslova). Při čtení jsem s každou další stránkou byla ohromena nad vším tím (ne)fungováním a tím, že trvalo několik let, než se to všechno provalilo. Pořád mi hlava nebere, že něco takového se opravdu stalo, a nejedná se o výplod autorovy fantazie.

radusak9806-1
25.01.2022 5 z 5

Velmi dobře odvedená práce.

teramacek
18.10.2021 5 z 5

Knížka super, vlastně neuvěřitelný příběh. I když samozřejmě víme, že Amerika je země neomezených možností :) Dívala jsem se po přečtení na pár videí s hlavní aktérkou a nějak mi hlava nebere, že tuhle ženu považovalo okolí za "velmi charismatickou". Mně přišla spíš takovým lehce až těžce znepokojujícím způsobem zvláštní :) Rozhodně ovšem podnikavé děvče, to bezpochyby.

veriszv
28.06.2021 5 z 5

Příběh o tom, jak charisma jedné ženy a její velký sen dokázaly tahat za nos taková esa. Díky přízni investorů se hodnota firmy Theranos vyšplhala k devíti miliardám dolarů. Pod povrchem se ale ukrývá šílená firemní kultura a jeden velký podvod.
Já se přiznám, že jsem celou kauzu zaregistrovala, až když vyšla kniha. A dlouho jsem si ji chtěla přečíst.
Trochu jsem se bála, že to bude změť jmen a technologických údajů, ve kterých se budu ztrácet. Úplně odpočinkové čtení to sice nebylo, nicméně obavy, že se ztratím, byly taky zbytečné. A to jsem dokonce poslouchala ako audioknihu!
Pokud máte rádi skutečné příběhy, investigativní novinářské příběhy, taky trochu napínavé a v tomto případě i lehce fascinující příběhy, tak Zlou krev určitě zkuste.

dpxcz
10.04.2021 5 z 5

Výborná knížka o tom, jak mladá velmi charismatická žena dokázala dlouhá léta klamat investory a vlastně celý svět. Události jsou tak neuvěřitelné, až se člověk diví, jak dlouho jí to procházelo.

Paulika
20.03.2021 5 z 5

[Audiokniha]
Tak takhle kniha byla fakt jízda. Vše perfektně sepsáno a namluveno, skvělá rešerše, investigativní novinařina par excelance. Chytla a pustila až po dvou dnech, kdy jsem ji dokončil. Nedávno jsem poslouchal podobnou knihu "Na odpis", ale nebyla tak skvělá jak tato. Příběh o defraudantech a hochštaplerech ze Silicone Valley je opravdu poutavý a až k neuvěření. Když si člověk uvědomí, že toto jen jen špička ledovce, kolik takových rádoby úspěšných firem existuje a tahá investory za nos, tak nemá vůbec chuť riskovat na finančních trzích. Riziko o zdraví pacientů nikoho nezajímá. Kolik takových firem musí teď vznikat a podnikat v této Covid době, kdy se dělá vše na honem? Rychlotesty, respirátory, očkování a léky. O kolika takových společností budeme číst za 5-10 let, které zneužily této doby? A úřady a certifikační společnosti podlehly tlaku vlád a veřejnému mínění.
Borek Kapitančík se jako interpret knihy absolutně osvědčil. Hlas k této knize nádherné padl. Určitě doporučuji.

Zknihydohlavy
12.02.2021 5 z 5

Bad Blood (v češtině vyšlo pod názvem Zlá krev) je další z řady knih popisující skutečné události velmi čtivou formou. Příběh společnosti Theranos a Elizabeth Holmes je jako vystřižený ze scénáře hollywoodského trháku. Popisované skutečnosti jsou opravdu velmi těžko uvěřitelné, ale přesto k nim doopravdy došlo.

Elizabeth Holmes měla na počátku pravděpodobně skutečně vznešený cíl pomoci světu tím, že vytvoří inovativní řešení na provádění krevních testů pouze z jedné kapky krve. Na to konto ukončila své studium na Standfordu a založila Theranos. Nicméně hned od začátku se začalo ukazovat, že nápad je jedna věc, ale samotná proveditelnost řešení, je věc druhá. Elizabeth Holmes se ale nehodlala vzdát. To je v pořádku. Ostatně, proč ne. Nicméně Holmes se nejspíš nechala svojí vizí unést do té míry, že už si sama sebe představovala jako by skutečně uspěla. Ještě dřív, než se tak skutečně stalo. Bez ohledu na to, že prakticky nic z toho, o co se snažila nefungovalo jak mělo, se dále tvářila, že společnost má co nabídnout. Z Elizabeth Holmes a Theranosu se stal miláček Silicon Valley. Co na tom, že neměli žádný skutečný produkt. Všichni chtěli být součástí. Investoři, známé osobnosti, právníci a média.

DomT
22.01.2021 5 z 5

Příjemné čtení s pro mě zajímavými informacemi. Rozhodně doporučuji více než dokument.

chamyl
16.01.2021 5 z 5

Oblékat se jako Steve Jobs neznamená být Stevem Jobsem.
Tento příběh je tak neuvěřitelný, že musí být pravdivý. V jakékoliv beletrii bych autora kritizoval, že takhle zaslepení by nemohli být všichni a že po čtenářích chce akceptaci až příliš mnoha nereálných situací. A vida, stačí pouze popsat život...
Dva lidé s obrovským a prázdným egem ukázali, že když budeš dostatečně hlasitě tvrdit, že jsi dobrý, tak prostě dobrým budeš. Jen se někdo nesmí zeptat proč.
Drsná a zcela cynická kauza dává nový význam Hippokratově přísaze, která by se v jejím světle měla změnit na "Hypocriteova přísaha" (pro anglicky nemluvící: hypocrite = pokrytec).

Jaromi870
17.07.2020 5 z 5

Kniha se mi ze začátku četla poměrně těžce, vzhledem k tomu, kolik osob se v ní vyskytuje. Po určité části jsem ale "hltala" každou stránku a nejvíce pak tu část, kdy do knihy vstupuje právě postava Johna.
Celé mi to přišlo jako příběh, který se snad ani nemohl stát, což ale bohužel tak není.. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla a určitě se k ní ještě někdy vrátím.

honza66
03.06.2020 5 z 5

Příběh firmy Theranos a její zakladatelky, která se svého času vyhřívala v přízni Baracka Obamy, Hillary Clinton či Henryho Kissingera je fascinující. Přesvědčivost, síla osobnosti kombinovaná s neurvalým stylem řízení a nátalkem na zaměstnance ji přinesla téměř miliardu dolarů od investorů, ze kterých se nakonec navrátil ani cent. Poučné, zábavné, napínované. A nutno ocenit autora, který celý případ rozkryl - novinář Wall Street Journal John Carreyrou navázal na ty nejlepší tradice investigativní žurnalistiky od dob Watergate, materiál sbíral dlouhé měsíce a další měsíce pak on (a jeho noviny) vedl právní bitvu o to, aby odhalení mohla být zveřejněna.

Ondra519
28.04.2020 1 z 5

Novinář ať píše články, knihy ať píší spisovatelé. Kdybych si měl vybrat, do jaké kategorie nebo žánru knihu zařadit, tak bych si nevybral. Je to podivná splácanina, která snad ani nedrží pohromadě, doporučuji nenechávat u okna, jinak Vám ji rozfouká vítr. Označení stránek a kapitol je zbytečné. Můžete to číst od konce, pak by to možná bylo i zajímavější. Celkově jsem zklamán z pojetí jinak rozhodně zajímavého příběhu, který si stojí za to přečíst. Ale jako přílohu v podobě víkendového čtení, rozhodně ne, jako takto pojatou knihu.

lucin_a
29.03.2020 5 z 5

Kniha předčila ma očekávání. Výborně se četla, měla zajímavý, naučný a napínavý děj. Jeden z poznatků, který jsem si z knihy odnesla, je: Dát si pozor na investování do technologických firem :)