Zkorumpovaná farmacie

Zkorumpovaná farmacie https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177964/zkorumpovana-farmacie-177964.jpg 4 25 14

Tato šokující kniha ukazuje, jak lidé trpí a umírají, protože lékařská profese připustila, aby zájmy farmaceutického průmyslu předčily zájmy pacientů. Farmaceutické firmy provádějí zkreslené výzkumy svých léků, překrucují a zveličují výsledky, podplácejí lékaře formou dárků a placeného vzdělávání. Tato kniha tak demonstruje, jak dochází ke zkreslování vědy a ke zkáze zdravotnických služeb, a jak snadné by bylo je napravit. Měla by se stát povinnou četbou všech lékařů, pacientů i novinářů.... celý text

Literatura naučná Zdravotnictví Průmysl
Vydáno: , CPress
Originální název:

Bad Pharma , 2011


více info...

Přidat komentář

pami
26.09.2023 4 z 5

Každému, kdo má pět po hromadě, je jasné, že výzkumy se dají velmi snadno pokřivit.

los
23.06.2019 4 z 5

po zkušenostech v českých ordinacích se nedivím už ničemu: člověk jde na preventivní prohlídku a nechá tu 500 Kč jako tzv. sponzorský příspěvek na chod ordinace, tu zas mi doktor najednou napíše jiný lék, že je ještě lepší a účinnější - když jsem před pár minutami viděl z jeho ordinace vycházet agenta farmaceutické firmy atd. atd.


onRock
27.03.2019 5 z 5

Skvelá kniha, ktorá odkrýva nekalé praktiky farmaceutického priemyslu. Zároveň autor jednoznačne vyvracia nezmysly protiočkovacej lobby a šarlatánstva homeopatov a mnohých alternatívnych liečiteľov. Vedeli ste, že očkovanie proti rubeole bráni autizmu - keďže rubeola je jedným z mála odhalených príčin autizmu? Kniha sa venuje napríklad utajovaniu výskumov, skresľovaniu štúdií, korumpovaniu lekárov darmi, sponzorovaním dovoleniek, večerí, vzdelávania. Miestami náročne čitateľná, vzhľadom na to, že popisuje detaily schvaľovania nových liekov a iné postupy vo farmácii. Mal by ju čítať každý lekár a študent medicíny. Kniha obsahuje praktické výzvy na zvýšenie transparentnosti účinkov liekov na ľudí. Škoda, že odkazy sú dostupné len na internete a nie sú obsiahnuté priamo v knihe. Odkazy sú dostupné tu: https://cdn.albatrosmedia.sk/Files/Attachment/11028191/?name=Pr%C3%ADloha.pdf

sabulicka
12.03.2019

Knihu jsem nedočetla. Byla napsána velice nepoutavě, do čtení jsem se nutila. Což je veliká škoda, protože toto téma znělo velice zajímavě. Těšila jsem se, že se dočtu něco nového, ale nakonec jsem byla zklamaná.

carex
27.12.2017 4 z 5

Vadí mi, že v knize nejsou literární odkazy. Těch pár stránek by snad tolik nestálo. Zajímavé je, že v anglickém vydání být mohou.
To, že jsou odkazy na stránkách Albatrosu (nenašla jsem je), ještě neznamená, že tam budou za pár let. Přitom kniha přetrvá roky. Nechápu!

slunicko*
06.08.2016 5 z 5

Autor knihy popisuje věrohodným způsobem nejrůznější praktiky a ukazuje, kam až může lidská touha po penězích zajít.....často však na úkor nemocných !

Papik.21
10.01.2016 4 z 5

Autor ukazuje, že ve farmaceutickém průmyslu jsou peníze až na prvním místě. Doktoři, které si farmaceutické firmy "platí", pacientům předepisují léky dané firmy a to i přesto, že nejsou pro pacienta vhodné. Nicméně za to pak panu doktorovi farm. firma zaplatí drahou dovolenou. Jednu * strhávám za mnohdy zbytečně zdlouhavý a opakující se popis.

bzucino
25.10.2015 5 z 5

Knih popisuje biznis současného farmaceutického průmyslu, jak mainstreamového, tak tzv. alternativní medicíny. Např. na reklamu je vydáváno desítky procent, zatímco na výzkum pouze procenta. Popisuje tzv. medikalizaci - normální sociální problém popisující jako nemoc. Diagnóza pak postihuje často více než polovinu populace a je třeba nanutit zákazníkům náš lék, který ani nepotřebují. Typickým příkladem jsou výživové doplňky.

Dalším způsobem ohýbání statistik jsou různí malé podvody a podvůdky, jak dokázat že nový lék je lepší než předchozí. Typickým příkladem je hledání tzv. náhradních výsledků. Namísto zkoumání primární statistiky (počet infarktů) se věnuje výzkum náhradnímu ukazateli - hladině cholesterolu. Kniha také popisuje konflikty zájmů, kdy jsou lékaři placeni z grantů farmaceutických společností.

Ukazuje, jak se současná medicína snaží těmto vlivům bránit, jak se prosazují etické kodexy, jak se vytváří tlak na dodržování výzkumních postupů, které zabraňují statistické kejkle.

Jacinda
22.05.2015 3 z 5

Zbytecne dlouhe a je omylano porad to same dokola cekala jsem vic

LordSnape
29.12.2014 2 z 5

Od Goldacrea se mi líbila Prolhaná věda a tak bylo jasné, že sáhnu i po Zkorumpované farmacii, ale velmi mě zklamala. Je to snad onou nálepkou "Světový bestseller", která mě vždy tak dráždí nebo snad tím, že oproti první knize autor čtenáři podsouvá své stanovisko spíše na základě domněnek, než důkazů? Už to není tak čtivé, ale spíše více útočné a to mi vadilo. Každý normální člověk asi ví, že je to jeden velký byznys, ale osobně se mi nestalo, že by lékař volil třeba jen mezi dvěma léky... Generik je na trhu strašná spousta a většinou jsou stejně účinná jako prvotní lék. Stává se, že i lékárník doporučí alternativu. Kapitoly o podivných datech, výzkumech anebo úřadech, které by měly dohlížet, regulovat a činit, tak nedělají, jsou sice na jednu stranu šokující (propráno už v předchozí publikaci), ale přijde mi, že zde Goldacre využil toho momentu, že většina čtenářů do problematiky nevidí a snaží se z toho udělat jedno obrovské spiknutí a světovou senzaci. K tomu samozřejmě nahrávají i varovné nápisy na přebalu knihy samotné. Vůbec nejvíce se autor ztrapní tím, jak odsoudí "serotoninová" psychofarmaka ze skupin SSRI jako zbytečná a jak jsou jen pro peníze, zatímco úplně ignoruje, že v devadesátých letech Martin Keller a jeho kolegové provedli veliký výzkum, na jehož základě se prokázalo, že kombinovaná léčba medikamentózní a psychoterapeutická má mnohem lepší výsledky při léčbě depresí, panik či úzkostí. Že by zaujatost?

Kdyby ubylo oné bombastičnosti na úkor čtivosti a předložení důkazů, než jen graf ve stylu "jeden kolega mi říkal", byla by Zkorumpovaná farmacie aspoň na úrovni Prolhané vědy, ale takhle se zbytečně degradovala na ziskuchtivou senzaci, která jde napsat snad o téměř každé věci, kde se točí velké peníze.

Jelitovna
25.08.2014

Cit.: "Je těžké si představit propracovanější nebo dokonalejší zradu od tolika různých institucí a profesí. Tohle celé je pochopitelně příběh o finančních ziscích, ale nejen to; je to příběh o samolibosti, lenosti, banální sobeckosti a lidech, kteří se cítí bezmocní. Zklamali vás lidi na samém vrcholku mé profese, klamou vás už desítky let, a to v záležitostech života a smrti, a stejně jako u finančních institucí tu teď náhle odhalujeme tuto děsivou realitu. Nikdo nepřejal zodpovědnost, nikdo to neovládl, ale všichni věděli, že něco není v pořádku.
Máme jen jednu jedinou naději, i když je nepatrná: vás."

littlewingel
30.07.2014

Ačkoliv se o tuto oblast velice zajímám a knihu jsem si běžela koupit natěšená jako malé dítě, za polovinou jsem ji odložila. Člověk se musí do čtení vyloženě nutit. Stojím si za tím, že i tento druh literatury by šel podat poutavým způsobem, ale toto bylo zábavné jako číst nákupní seznam.

Eidalon
14.05.2014 4 z 5

Tato knížka pan Goldacreho patří v těchto dnech (05/2014) k těm nejvyhledávanějším a nejžádanějším, jako by čtenáři za titulem hledali skandální odhalení nějakého tajného spiknutí.

V podstatě ale kniha jen doodhaluje a dokumentuje staré známé pravdy, které lze shrnout do několika postulátů – farmaceutický průmysl je obrovský byznys, ať již na poli jakékoli skupiny léků předepisovaných na recept a nebo „léků“ nabízených volně k prodeji. Hledají se a zkoumají nejrůznější kombinace léčivých látek na cokoli, do výzkumu, který je neskutečně dlouhý a tím pádem drahý více a více investují průmyslové soukromé společnosti a ti si přejí jen pozitivní výsledky – a zisk z těchto projektů za každou cenu.

A jak toho dosáhnout? Předně nepublikovat data, která jsou ve výzkumu negativní a publikovat jen to, „co vyšlo“. Nelžou, ale zároveň statisticky výsledky naprosto pokřivují a ohýbají ve svůj prospěch. Tím, že informace pravdivě nepředkládají uvádějí v omyl své lékaře a ti pak své pacienty. To vám autor odhalí hned v úvodní kapitole.

Každý vyvinutý a schválený lék do prodeje je třeba „vytěžit“ i kdyby se na potíže, které lék řeší, našel jiný lék a třeba výrazně levnější a účinnější (ten je naopak třeba utlumit a odložit, dokud se nevytěží jeho předchůdce). Je zde obrovský konkurenční boj o trh, do kterého jsou vtahováni lékaři, lékařský personál, managementy nemocnic, neboť ti všichni rozhodují, jaký lék bude používán, nakupován, předepisován a tím pádem na trhu zvítězí a přinese svému tvůrci nebývalý zisk. A pak generika – druhá vlna neméně důležitá.

Tlak na peníze je tak obrovský, že se potlačují všechna negativa léků a především vedlejších účinků a za područí je zde brán pacient, který se vlastně nemůže bránit. Máme léky na všechno, ale 60% z nich nepotřebujeme, stačilo by jen trochu změnit životní styl, otevřít se přírodě a odstranit všechny příčiny stavu, který lze označit jako zdravotní problém.

To vše pan Goldacreho ve své knize popisuje se znalostí věci a již název jednotlivých kapitol Vás orientuje, o čem kniha je – Chybějící data; Kde se berou nové léky?; Regulace léčiv; Podivné výzkumy; Marketing.

Je otázkou, zdali knihu "číst či nečíst". Ozřejmění problematiky téměř všem čtenářům jistě „otevře oči“, na druhou stranu je lepší jisté věci nevědět, neb Vás jinak bude hrůza jímat z každého dalšího lékařského předpisu, zastonání a, Bůh chraň, hospitalizaci v nemocnici.

Autor na řadě příkladů ukazuje pravdivost svých slov a nebo minimálně zpochybnění opaku. Kniha je četbou výživnou, ale i náročnou - nějaký bulvární styl a přístup nečekejte. Spousta faktů, příkladů, náznaků a úvah, prostě spíše odborný a seriózní popis stavu, proto si na četbu vymezte spíše dopolední hodiny, nejedná se o žádný jednoduchý textík, ale publikaci, která na 320 stranách odhaluje mnohé . . .

Jak jsem psal v úvodu, farmaceutický průmysl je obrovský byznys, ale ruku na srdce, téměř 45% volně prodejných léků ze všech vyrobených, který tento byznys představuje může fungovat jen díky nám, klientům – pacientům, kteří utrácíme více a více za věci, které zpravidla nepotřebujeme.

Stačí jen dbát na správný životní styl, trochu zapátrat v minulosti a odkazech našich předků a najednou zjistíte, že příroda vynalezla léky na vše mnohem dříve, než průmyslová lobby, která ji jen kopíruje tu lépe, tu hůřeji.

A rada na závěr? Své zdraví si dneska musí uhlídat každý sám, dobrým přístupem, dostatečnou informovaností, jistě je dobré znát genealogii svého rodu a to z pohledu zdravotních problémů, vrozených dispozic a něco s tím dělat. Prevence je totiž lepší lékař, než stohy zázračných pilulek.

A pak omezit ty tuny nejrůznějších preparátů na všechno bolavé od těla či duše . . .

mgraja
16.03.2014 5 z 5

Kniha je velmi poučná, člověk ma hned iný pohlad na liečenie "liekmi" a je potom už velmi opatrný na to, čo do seba "láduje" .
povinná četba pro pacienty