Život s krajtou

Život s krajtou https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58668/zivot-s-krajtou-58668.jpg 4 36 7

Marné hledání lásky, touha po sblížení s lidmi, po přátelství, úzkost a strach ze samoty jsou hlavní náplní tohoto vyjímečného, myšlenkově hlubokého, originálního a čtenářsky náročného díla. Soužití bezvýznamného pařížského úředníčka s krajtou je - ač zarámováno do humorných situací - hořké vyprávění o hluboké osamocenosti člověka uprostřed velkoměsta.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Gros-Calin , 1974


více info...

Přidat komentář

Borek9
06.11.2023 odpad!

Špatná volba pro otce dvou dospělých dcer. Je to pro ty 30 + leté voženílky, co marně hledjí vztah, lásku a potomky:-)

Alex231
07.05.2023 5 z 5

Tato kniha nikdy nezestárne.


Acamar
26.04.2021 5 z 5

Svou touhu po dotyku, vřelosti a něze blízkého kontaktu řeší pařížský statistik Cousin svérázně, obtáčivým domácím mazlíkem. Nadsázka, bizarní humor, hodně založený na naprosto mimoběžné komunikaci s okolím a iracionální logice, díky níž je Cousin schopen myšlenkových veletočů "k obrazu svému" ... v kombinaci s neskrývanou osamělostí, úzkostí a neschopností navázat nějaký osobnější vztah. A je to kombinace vtipná a zoufale svíravá zároveň.
Stylisticky je to kniha klikatá a odbíhavá, v níž není nijak těžké se chvílemi ztratit. Čtenář se musí přizpůsobit, protože záměrem je, aby se v ní krajta cítila dobře:
"Znamená to jen, že se v tomto pojednání přizpůsobuji přirozenému chování krajt, abych se dostal líp na tělo svému tématu. Krajta se nepohybuje rovně, ale svíjí se, dělá kličky a spirály, stáčí se a hned zase roztáčí, dělá přitom někdy prstýnky a opravdové uzly, takže je tu třeba postupovat se sympatií a pochopením. Musí se prostě na těchto stránkách cítit jako doma."

knihoun
24.11.2019 5 z 5

Tuhle knihu jsem jednu dobu četla tak nepřetržitě, že bych ji asi byla schopna prostě odrecitovat celou nazpaměť. geniálně hořké, sebeironické - věci, které jsou smutné jsou napsány tak, že se tomu upřímně zasmějete a nejstrašnější na tom je, že je to víceméně autobiografické, prostě je to pravda. Pokud si přečtete autorův životopis, zjistíte, že slečna Dreyfusová existovala, scéna, kdy na svou lásku čeká marně na schodech s fialkami ve sklence vody, se odehrála...

Beebee
23.06.2017 5 z 5

Moc dobrá kniha. Na povrchu s lehkou nadsázkou, humorem a zlehčováním, v hloubi se smutkem a nevyplněnou touhou, hledá člověk ve městě blízkost, aniž by musel při tom ztrácet tvář a důstojnost. Jde o další vnor do duše autora, který jak píše v románu Příslib úsvitu, byl zoufale sám. Díky osudu a zejména díky otřesné hloubce lásky své laskavé matky, která ho zdemolovala.

Ema22
08.03.2017 5 z 5

Tahle knížka mě provázela několika lety na gymnáziu. Sice nežiju a nežila jsem v několikamiliónovém městě jako hlavní hrdina, ale sama se cítím velmi často. Daroval mi ji přítel, dost zvláštní, a zřejmě mi tím chtěl o sobě něco sdělit. Ano, zasmějete se, ale je to takové smutné zasmání. Někdo má holt psa, jiný krajtu. Někdo nežije pro nic, jen tak přežívá, a někdo žije pro představu, sen, který se může splnit, i když by to málokdo čekal.

p.stranska
14.05.2015 4 z 5

Kniha má dva rozměry. Krom toho humoristického, který vás několikrát donutí k výbuchu smíchu, má ještě druhý rozměr, podpovrchový. Ta osamocenost hlavního hrdiny na vás tryská ze stránek tak, že máte pocit, že se takový život snad ani nedá vydržet. Litujete ho a uvědomujete si o to silněji, jaké štěstí máte, když nejste sami, když máte aspoň někoho. Velmi pěkná knížka, těžká, ale pěkná.

Autorovy další knížky

Émile Ajar (p)
francouzská, 1914 - 1980
1993  79%Život před sebou
2018  69%Světlo ženy
1986  87%Příslib úsvitu
1984  79%Život s krajtou
1984  67%Soukromá linka důvěry

Kniha Život s krajtou je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst30x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x