Žil jsem s cizinkou

Žil jsem s cizinkou https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137332/zil-jsem-s-cizinkou-YJr-137332.jpg 4 11 11

Románový příběh typicky maloměšťáckého, poklidného manželství, které je postaveno na lži a celoživotním klamu. Dobrácký, důvěřivý muž (kancelářský ředitel velké akciové společnosti), odhaluje po smrti své mnohem mladší manželky její milostné vztahy. Jeho pátrání po jejích nevěrách neztrácí však nikdy ráz revize účtů podvedeného majetníka, který hájí svůj soukromovlastnický nárok na ženu, jíž štědře vydržoval, nestaraje se přitom nikdy o její vnitřní život.... celý text

Přidat komentář

jethro.tull
27.09.2022 3 z 5

Žil jsem s cizinkou je kniha, která nemá kladné hrdiny. Hlavní postava, úředník Karel Sahula, by asi měla vzbuzovat lítost, ale já jsem se nemohl zbavit dojmu, že část problémů, ne-li většinu, si tento člověk způsobil sám svou měkkou, poddajnou povahou, nerozhodností a naivní až hloupou důvěřivostí. Není tedy divu, že toho lidé v jeho okolí využívají. V dnešní době by se stal snadnou obětí všelijakých podvodníků a šmejdů.
Překvapila mě zmínka o plynových komorách - kniha vyšla roku 1938 - a podivil jsem se í tomu, že Sahulova sestra podlehla módním trendům ohledně zdravé výživy. Myslel jsem si, že je to zcela moderní záležitost porevoluční doby, ale historie a lidská hloupost se zřejmě opakují.

LB11
31.10.2020 4 z 5

Román tzv. zanechá dojem. Po tom, co hrdina obdrží anonymní dopis o své manželce, začíná napínavé soukromé pátrání v minulosti vlastní ženy. Sociální témata, psychologické postřehy, originální humor.


zdenaR
15.06.2018 4 z 5

Knihu jsem si přečetla na základě čtenářské výzvy 2018 - bohužel ji nemají v pražských knihovnách :-)))
Naštěstí jsem ji koupila (za pouhých 25,- Kč) přes databazeknih.cz.
Nádherná čeština (což u E. Vachka nepřekvapuje), zajímavé téma vhodné k zamyšlení.
Knihou jsem nebyla jsem zklamaná, v dnešní uspěchané době poklidné čtení.