Žichovičtí půlpáni

Žichovičtí půlpáni https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145615/zichovicti-pulpani-145615.jpg 3 4 4

Román líčí osudy skupiny kumpánů, kteří si říkají žichovičtí půlpáni, kteří se scházejí na nádvoří žichovického zámku, kde popíjí pivo a vedou kousané řeči. Děj knihy se soustředí především na neformálního vedoucího skupiny, panského písaře Kazdu, popisuje jeho mravní úpadek, který se odráží v jeho zhýralém životě, zahálce, domýšlivosti a opilství, které jej přivádí do neštěstí.... celý text

Přidat komentář

Havrnka
22.04.2021 2 z 5

Po tomto románu K.Klostermanna jsem sáhla z několika důvodů. Prvním bylo, že můj přítel tuto knihu čte téměř každý rok (stejně tak i jiné romány tohoto autora) a stále mi o ní vypráví. Potom také z důvodu znalosti Žichovic a jejich zámku. A za třetí se mi hodí do čtenářské výzvy. Tato kniha mi nepřipadala tak poutavá jako román V ráji šumavském, který jsem četla před několika lety. Klostermann je vynikajícím vypravěčem a krásně umí přiblížit krásu šumavské přírody.

ondrula
19.07.2017 2 z 5

Klostermann je především autorem knih Ze světa lesních samot a V ráji šumavském. Je znám právě pro úchvatné líčení šumavské přírody a života lidí na Šumavě. Zbytek jeho románů je relativně neznámý a není ani pro dnešního čtenáře příliš přitažlivý. To je případ také Žichovických půlpánů. Jedná se o poměrně primitivní moralitu, která pranýřuje pokleslý způsob života zhýralého Kazdy, který se opíjí, obtěžuje ženy, pomlouvá lidi, je líný a nezodpovědný a v práci držkuje. Taky je to neznaboh a špindíra, navíc je zpupný a domýšlivý, takže neustále vyzdvihuje svoji domnělou velkolepost a povyšuje se nad ostatní. Jak už je to tak u Klostermanna obvyklé, zloduch Kazda směřuje ke své záhubě, kterou si přichystává důsledným pěstováním svých neřestí. Aby toto téma vydalo na román, je protkáno tragickým osudem krejčovic Mařenky, která se má ráda se zahradníkovic Frantíkem, ale protože ten je chudý a jeho ubrečení rodiče jej nutí, aby je živil, zasnoubí se nakonec Frantík s bohatou bábou a Mařenka zůstane na ocet, zvlášť když ohrne nos nad dalším nápadníkem, zpovykaným stavitelovým synkem. Tento tragický osud je obsažen v realistickém románu, tudíž vydá dobře na 200 stran a je líčen a omílán do zblbnutí. Pro současného čtenáře je to už poměrně těžké čtivo.


Štítky knihy

Šumava

Autorovy další knížky

Karel Klostermann
česká, 1848 - 1923
1955  88%Ze světa lesních samot
1972  89%V ráji šumavském
1971  80%Skláři
1941  87%Mlhy na Blatech
2004  74%Erotomanie