Zeptej se ďábla

Zeptej se ďábla https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476607/bmid_zeptej-se-dabla-AlO-476607.jpg 4 62 21

Minulosti neutečeš — předběhne tě a čeká na tebe na konci světa. František Horák měl přezdívku Rudej vztek. To bylo tehdy za minulého režimu, když se ještě všichni báli jeho vyšetřovacích metod. To bylo tehdy, když došlo k té podivné sebevraždě skokem ze skály, na jejímž vršku zůstaly jen boty. Kdo se sakra před sebevraždou zouvá? Ale to všechno je teď zapomenuto. Horák je důchodce, který žije v severočeském Ústí nad Labem a doufá, že ho už nikdo nepoznává. Jeho jedinou útěchou je uzavřené náboženské společenství a Pastor, který je vede. Jenže pak se začnou objevovat zvláštní znamení, jako by ďábel nebyl jen symbolická postava, ale někdo, kdo může člověku skutečně zastoupit cestu. A s ďáblem se pomalu vrací také minulost. Den zúčtování se blíží. Michal Vrba zaujal povídkovým souborem Kolem Jakuba (2019), který byl nominovaný na cenu Magnesia Litera. Zatímco jeho povídky pokrývaly historicky dlouhé období od středověku až do současnosti, tentokrát autor přichází se sevřenou prózou, ve které kombinuje sociální román s detektivními postupy a fantaskními motivy.... celý text

Přidat komentář

Luňajda
17.02.2024 4 z 5

Tato kniha se mi moc líbila, odehrává se v místech kde žiji a autorem jsou dokonale vykreslené. Ubírám jednu hvězdičku za ten konec, to jsem úplně nepobrala, ale jinak opravdu skvělé čtení.

tlllk
12.02.2024 4 z 5

Toto vôbec nebolo zlé, nič som neočakával ale ako audio to malo svoju dynamiku a postavy charakter.


LuckaH2
17.08.2023 5 z 5

Dočetla jsem to v noci v kempu, musela jsem do tmy na záchod:-)posrana jsem byla strachy slušně. Velmi sugestivni. A dvě roviny k zamýšleni. Co dělat, když se vám děje něco,co vám nikdo neuvěří. A jak moc ma právo na normální život nekdo, kdo v dřívějším režimu škodil.... pro me velmi zajímava kniha. Byt s nerealnym zakladem ďábla, ale to vubec nevadilo

soupik2012
21.05.2023 5 z 5

Vynikající román, který začíná jako společenská próza a končí jako opravdový horor. František byl obávaným estébákem, který jako jeden z mála, nedokázal zareagovat na změnu politické situace. Z absolutního dna ho dostane až Pastor, vůdce místní sekty. Pan Vrba jasným a zcela srozumitelným způsobem ukázal, jak podobná sekta funguje a jak získává své věrné ovečky. Trochu mě mrzelo, že příběh v podobném duchu dál nepokračoval, ale pan Vrba se rozhodl, že již není čas, protože se blíží konec světa. Audiokniha je moc povedená a opravdu velice dobře ji načetl pan Igor Bareš.

aralka
10.04.2023 3 z 5

Ta obálka knihy mě dost odpuzovala, ale dala jsem tomu šanci, jelikož Prak i Kolem Jakuba se mi moc líbily, no nicméně jsem měla dát na první pocit... Připadalo mi, že to snad psal úplně někdo jiný, vnímala jsem to jako neobratně napsané, práce s jazykem taková školácká, a příběh samotný, kdy z tvrdého estébáka se postupně stane naivní zoufalec, kterého rozhodí, že nad ním jakýsi Pastor zlomí klacek, se mi jevil trapný a pro mě hodně nevěrohodný, a korunu tomu autor nasadil s jakoby alegorickým ďábelským motivem uf chápu čeho chtěl zřejmě dosáhnout, provázání přítomnosti s minulostí, například prvkem těch sundaných bot, zrzavými mladíky, zpytování svědomí, dávná vina a současný trest atd., ale dle mého názoru se to autorovi moc nepovedlo :-(

mcabr
19.02.2023 4 z 5

Zvláštní, zajímavé.

czerwa
09.02.2023 1 z 5

(SPOILER) Po přečtení prvních pár kapitol jsem začala očekávat dramaticky se odvíjející děj plný zvratů a překvapivou pointu, jako tomu bylo u Praku. Nic z toho se však nekonalo. Děj, byť zajímavý, se pomalu vleče a odbočuje k nepodstatným detailům.
Žádné rozuzlení se nekoná. Závěr se rozplizne do pro mě nepochopitelného fantaskna.
Potěšilo Ústí jako dějiště událostí a rozporuplnost hlavní postavy.

Pett
03.04.2022 3 z 5

Zaháčkovalo si mě téma... ve volebním čase značka ideál, žeano... jenže... přifařilo se samozřejmě i velmi ošidné velké očekávání... a to mi nemilosrdně utopilo třešinku ve finálním boršči ;) ... ano, z nechutně syrové minulosti můj žaludek viděl rudě... leč ta přítomnost byla zase taková nemastná nevosolená... navíc... já úplně nejvíc doufala v promyšlenou pekelnou alegorii... hrozně moc se mi nechtělo přistoupit na reálné fantaskno, kdy jsem byla nucena dočítat s rozčarovaně nechápající záložkou a do mysli se mi hrnulo jen jedno velikánské WTF... bohužel.

padyska
16.03.2022 5 z 5

Pro mě mimořádná knížka. Líbil se mi děj. Negativní hrdina i ďábelské nadpřirozeno. Přesně dle mého gusta. Děkuji️

Chytuš
07.03.2022 4 z 5

Asi jsem měla od novinky od Michala Vrby moc velká očekávání - Prakem a Kolem Jakuba nastavil laťku tak moc vysoko... František mě tolik nedostal - přitom téma je tak silné - vyšetřovatel státní bezpečnosti, po revoluci sražený na kolena (a to je ještě hodně slabé přirovnání)... Román vyvolává spoustu různorodých otázek: Může se člověk změnit? Dají se staré viny odpustit? Může člověk odpustit sám sobě? Je správnou cestou nechat se ukolébat sektářským uznáním ostatních, když sám člověk už sebeúctu nemá? Stejně jako v předchozích románech nechybí silná linka viny, trestu, odpuštění a pokusu o napravení. Jen mě tentokrát tahle linka nezasáhla tolik, jak jsem asi čekala...

david6273
02.03.2022 4 z 5

Kombinace sociálního románu s fantaskními motivy nemusí vždy působit důvěryhodně, ale Vrba vyloženě nezklamal. Jako červená niť se v jeho knihách táhne osud bývalých komunistických pohlavárů, které osud vytrestá za jejich dávné činy, byť se hlavní hrdina snaží svojí duchovní cestou dojít vykoupení. Vždy když se do hlavních postav dokážu, alespoň trochu vcítit, mám pocit, že autor odvedl dobrou práci a to je i tento případ.

petrarka72
14.02.2022 5 z 5

To byla paráda. Po Praku a Kolem Jakuba třetí zásah. Tentokrát o době, jež pořád ještě neupadla do zapomnění, psychotickém účtování s minulostí, prostupnosti dobra a zla a světě, který končí, možná metaforicky, možná skutečně... Obrazově silné, s věrohodnými postavami a podmanivou atmosférou. A abych nezapomněla - s kupodivu katarzním vyzněním.

Metcheque
09.02.2022 5 z 5

Spisovatel Michal Vrba na sebe upozornil povídkovou sbírkou Kolem Jakuba (2019), která mu vynesla nominaci na Magnesii Literu. V románu Zeptej se ďábla autor zůstává u osvědčeného konceptu – ponechat jednotící motiv, ale vyprávět příběh ve více časových perspektivách.

Ve dvou příběhových liniích se tak čtenář seznamuje s bývalým policistou Horákem, přičemž autor se střídavě vydává do normalizace a střídavě líčí osudy hlavního hrdiny v přítomnosti. Kontrast je tak vystavěn zejména na společenském propadu, který bývalého bolševického fízla čekal po roce 1989, a to nejen v rovině politické a společenské, ale i osobní, kdy zůstal sám, bez rodiny. Náboženský motiv, který se objevuje záhy, je pouze oslím můstkem k nečekanému magičnu měnícímu se postupně v šílenství. Snad bychom román mohli označit za smělý pokus o magický realismus, to by ovšem hlavní hrdina musel nadpřirozené prvky přijímat; Horák proto naopak výrazně připomíná Klímova knížete Sternenhocha, který se postupně stále víc a víc propadá do hlubin šílenství.

Laugar
06.02.2022 4 z 5

Zvláštní, ale současně také zajímavý a čtivý příběh. Převážná část děje se odehrává v Ústí nad Labem - toto město jsem nikdy nenavštívil, ale autor ho v knize vykreslil natolik barvivě, že pro mě bylo obohacující vydat se sem alespoň literárně. Hlavní postavou je bývalý příslušník Státní bezpečnosti František Horák, kterého sledujeme jak v době jeho působení u uvedeného komunistického bezpečnostního sboru, tak v současnosti, kdy se stává členem uzavřeného náboženského společenství. Dějové linky se průběžně střídají a prolínají, celkově mi však historická linka přišla o něco zajímavější. Samotný závěr byl podivný, osobně jsem ho moc nepochopil, ale možná díky tomu ve mně příběh o to více zarezonoval.

jaroiva
05.02.2022 4 z 5

Chvílemi se mi to líbilo víc, chvílemi míň. Ale myslím, že takové knížky jsou potřeba k nějakému takovému vyrovnání s minulostí. Alespoň mít naději, že nějaká spravedlnost na každého dosáhne.
Občas mě baví knihy s antihrdinou v hlavní roli, tohle byla jedna z nich.
Za mě první setkání s autorem, a zdá se, že ne poslední.

Clara_C
17.12.2021 4 z 5

Ztotožňuji se s hodnocením níže od Bosorky ohledně Františka. Celkově je k zamyšlení minulost lidí, kteří páchali takové činy ve jménu totality nebo z jiných důvodů. Každý jednou zestárne a jeho bilancování nad prožitým časem je už vskutku ztráta času. Chovejme se tak, abychom se za sebe nemuseli nikdy stydět ani omlouvat.
Nadpřirozeno mi v knížce nevadilo, je na způsob Božího soudu, když si se spravedlností nebo odplatou neumíme poradit sami. Spíš mi přišlo nedotažené nebo nedovysvětlené hlavně kolem Pastora a lidí, kteří opouštěli Společenství.
Moc vydařená knížka.

bosorka
03.11.2021 4 z 5

Nevčítala jsem se tak snadno jako u předchozích Vrbových knížek, ale posléze příběh nabral spád a přinesl vlastně čtenáři spoustu otázek. Jak nahlížet na člověka, co se v nějakém období choval jako svině a který je vlastně momentálně zlomený? Dá se mu odpustit? Moc dobrá atmosféra. Magično mě v knížce nijak nerozptylovalo. Co mi nesedělo, bylo to náboženské společenství. Pro mě moc neposouvalo děj a hlavně nemělo žádné vyvrcholení. Měla jsem dojem, že příběhem zatočí nějak víc, což se nestalo. Trošku problém jsem měla s Františkem v různých časech, nějak jsem si pořád musela připomínat, že je to jedna a ta samá osoba (ale je vlastně možné, že to mohl být autorův záměr) a tomu současnému jsem toho moc zlého nepřála, naopak mi ho bylo občas líto, ač jsem se tomu bránila. Taky jsem asi čekala údernější příběh, odehrávající se kolem jeho působení v STB. Když o tom tak přemýšlím, prostě bych někde přidala a někde trochu ubrala, ale jinak stále slušné. 3,8.
PS: Opět naprosto skvělá obálka.

laepus
04.10.2021 4 z 5

Musím jen na čtyři, omlouvám se Michale. Od vás po Praku a Jakubovi jsem čekal takovou ultra mega vesmírnou prdu, že prostě zklamání tam je, a i když je ta kniha bezesporu úžasná a překonává i mnoho dalších knih, kterým jsem tady šoupl pět hvězd, dávám tentokrát zkrátka jen čtyři.
Jsou tam pořád vaše největší autorské přednosti - udržet napětí a tah na bránu i v relativně klidnějších pasážích, ve kterých "nejde přímo o život"; schopnost dokonale pomocí různých detailů dokreslit atmosféru jakékoli situace či prostředí, aniž by to působilo lacině či kašírovaně; a hlavně ambivalentnost (snad to slovo chápu správně...) postav, protože je neuvěřitelné, že se vám hlavní postavu podařilo vykreslit na jedné straně jako bolševickou svini, a na druhé straně v jiných scénách až tak, že mi ho bylo upřímně líto a svině byli naopak všichni okolo.
Byl jsem vlastně až do samotného závěru (i přes drobné váhání kvůli většímu než malému množství nadpřirozena) připraven i na plné hodnocení v očekávání nějakého kloudného a kulervoucího závěru... Kulervoucí sice byl, dost možná nejvíc, jak je to jen možné ;) ale kloudný pro mě příliš ne...
Nemyslím si, že jsem nepozorný čtenář a něco mi během čtení uniklo, ale buďto se to tentokrát přece jen stalo, anebo jsem ten konec úplně nepobral a nepochopil. Tak jako tak se prostě dostavilo (možná z mé viny, přiznávám) na konci rozčarování a bohužel nejsem schopen jít na plné hodnocení.

simlenka
02.10.2021 5 z 5

Nemohla jsem přestat číst, tak mi knížka vydržela jen necelý den. Mě, narozdíl od předchozího komentáře, čerti a duchovno nerušilo. Naopak, bylo to tak uvěřitelné, že mám chuť se jet podívat do nedalekých Býchor, jestli tam stojí kámen na kameni. Ale raději zůstanu doma, co kdyby... Čtivé, napínavé, doporučuji a těším se na další Michalovu knihu.

dusty
30.09.2021 4 z 5

Dočetl jsem, utrhnul jsem si pro tuhle novou Michalovu knihu každou volnou chvilku. Je a není to Vrba, opět skvěle propojuje časové roviny a opět je překvapivě jiný. Nádherná postava Františka Horáka je plná rozporů, chvilku jsem měl pocit, že je snadné estébáka odsoudit a ten pocit najednou přešel do lítosti nad ním i do pochopení a zpět k zatracení. Krásná kniha s nádherným obrazem modrých očí smrti. Jen s těmi zosobněnými čerty jsem se nějak nepopasoval, ta duchařina mě trošku rušila. A tak Vám (Ti) mistře jednu hvězdičku uberu. Pořád se těším na pokračování Praku, bude trilogie?

Štítky knihy

sebevražda rakovina, nádory komunismus Státní bezpečnost (StB) sociální romány české romány

Autorovy další knížky

Michal Vrba
česká, 1976
2016  85%Prak
2019  88%Kolem Jakuba
2021  76%Zeptej se ďábla
2014  100%Hontolini

Kniha Zeptej se ďábla je v

Přečtených80x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce67x
Chystám se číst49x
Chci si koupit9x