Ženy ze zámku Lafayette

Ženy ze zámku Lafayette https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500945/mid_zeny-ze-zamku-lafayette-MDG-500945.jpg 4 34 15

Epická sága založená na skutečném příběhu neobyčejného zámku v srdci Francie a pozoruhodných žen spjatých s jeho odkazem. Většinu hradů chrání muži. Tento zámek chrání ženy. Matka zakladatelka… 1774. Urozená šlechtična Adrienne Lafayette se stává politickou partnerkou svého manžela markýze de Lafayette v boji za americkou nezávislost. Když však jejich idealismus ve Francii vyvolá revoluci a gilotina ohrozí vše, co je jí drahé, musí se Adrienne zříci komplikovaného muže, kterého miluje, nebo riskovat život pro odkaz, který bude inspirací pro další generace. Odvážná vizionářka… 1914. Členka newyorské společenské smetánky Beatrice Chanlerová je silná osobnost a živel, který nic nezastraší – ani její skromné začátky, ani rozpadající se manželství, ani vypuknutí první světové války. Poté, co se však Beatrice stane přímým svědkem devastace Francie, přijme životní výzvu: přesvědčit Ameriku, aby bojovala za to, co je správné. Neochotná odbojářka… 1940. Francouzská učitelka, začínající umělkyně a sirotek Marthe Simoneová je zvyklá se sama o sebe postarat. S válkou nechce mít nic společného. Když však realita nacistické okupace změní její život na izolovaném zámku, kde vyrůstala, Marthe začne pochybovat o tom, kým je, a co je důležitější, kým je ochotna se stát. Působivě utkaný román o povinnosti a naději, lásce a odvaze a o síle, kterou čerpáme od těch, kteří tu byli před námi.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Women of Chateau Lafayette , 2021


více info...

Přidat komentář

for-com
26.11.2023 4 z 5

Jsem s knihou moc spokojená. Skvělý historický román ze tří časových linií (Velká francouzská revoluce, I. světová válka, II. světová válka) vyprávěný třemi silnými ženami, které obětovali mnoho ze svého života pro vyšší cíle a ideály. Kniha je nadupaná informacemi a autorka má můj hluboký obdiv za práci, kterou odvedla, protože to muselo být náročné. Bohužel možná právě to velké množství informací může být pro mnohé čtenáře problém. Obzvláště to platí pro nejstarší dvě období, kde se to hemží množstvím postav a politikou, která nemusí být pro každého atraktivní.Je to kniha, která vyžaduje po čtenáři soustředění, rozhodně žádná odpočinková záležitost. Mně moc sedl styl, kterým byla psána a krásně jsem se nořila do jednotlivých příběhů. Jedinou, ale bohužel zásadní, výtku bych měla. Je to přeskakování z jednotlivých příběhových linií, beze smyslu. Začtete se a vnoříte do osudu jedné z žen, aby jste z něj po pár stránkách byli ¨vykopnuti¨ a ponořeni do další dějové linie. A to při složitosti textu (množství informací a osob) dost ztěžuje čtení. Což je velká škoda, protože jinak je to skvělá kniha!

Kokoska92
10.07.2023 3 z 5

Hrdinou se nerodíme, hrdinou se stáváme. Tato knížka se mi, musím říct, nečetla lehce. Obsahuje totiž spoustu historických faktů a reálií, na čtení jsem se tedy kvůli tomu musela extrémně soustředit a dělalo mi potíže také všechno vstřebat a pospojovat si správně jednotlivé útržky děje. I tak si ale myslím, že by tato kniha rozhodně neměla chybět v knihovničce žádného milovníka poctivých historických románů. Líbí se mi, že autorka svými důkladnými rešeršemi připomněla osudy skutečných hrdinů, kteří se nebáli a obětovali své pohodlí a životy v zájmu vyšších hodnot.


Atuin
17.05.2023 3 z 5

No já nevím úplně mě tím autorka nepřesvědčila. Některé úseky byly na 5* a některým bych dala s bidou 2*. Přes všechny vrstvy času a přes vodopád historických událostí a podnětných informací mi tam chyběla nějaká zásadní substance, která kupříkladu postavila na nohy atmosféru všech třech linek, tady vzdor úporný historické kavalkádě zelo jakési bezčasí s porůznu povypůjčovanými charaktery.

Méně je někdy více.

Szilvia1
03.05.2023 5 z 5

Knížka je pěkně napsaný historický román,který nám prozradí,jak si tři hrdinky románu poradili ve své době s narustajícím zlem.První žena Adrienne musela dokázat jak miluje svého manžela a jak je oddáná jejímu boji.Druhá žena Beatrice,jí zámek koupil manžel,a tak se zámek dostává zase do amerických ruk,kde Beatrice tam zřídí domov pro opuštěné děti.A třetí žena Marthe,která vyrustá na zámku Lafayette od začátku 2 sv.války a tam se i vdá.Je pěkný příběh,který se pěkně čte a je vidět,že autorka si s tím dala velkou práci.

soukroma
21.04.2023 4 z 5

Velmi obsáhlý román o třech etapách nejen evropských dějin: první půle byla dost úmorná, ve Francii se pozvolna schylovalo k revoluci, moderní dvě linky byly hodně samostatné a jako takové dlouho bez záchytných bodů.
V druhé půli se tyto dvě linie příběhů konečně začaly mírnými náznaky propojovat a děj přitvrzovat, však se obě odehrávají za války, Velké a té druhé světové. A současně vypukne naplno Velká francouzská revoluce a následný teror, kdy si nikdo není jist životem vlastním, svých rodin včetně dětí, protože lůza a samozvaní soudci "z lidu" si neberou servítky. Lafayette je nenáviděn, ano, přední světový demokrat!, a jako voják je uvězněn v Olomouci (trochu mě zde mátlo míchání Rakouska a Pruska), takže jeho žena s rodinou na zámku Chavaniac je předním cílem, než se věci vyvinou jinak. A současně se velice dramatizují osudy hrdinek v obou válečných příbězích.
Druhá půle románu mne vtáhla, napravila dojem předchozího zdlouhavého a kostrbatého čtení (každé ze tří dějových a časových linek je vždy věnováno jen pár stran a nestřídají se systematicky). Dramatické, děsivé, akční, autentické. Nakonec tedy víc než dobré čtení s velkým dějinným, osobnostním i zeměpisným přesahem.

bábuška
15.03.2023 4 z 5

Kniha byla zajímavá, spíše historický román, začíná americkou válkou za nezávislost, té se zůčastní Gilbert, manžel první hrdinky příběhu Adrianne. Soužití s mužem bojovného ducha není jednoduché ale Adrianne je přizpůsobivá, snaží se jej často na bojištích navštěvovat, zažije v roce 1789 pád Bastily, nakonec s ním sdílí v roce 1795 vězení v Olomouci. Další hrdinka na zámku Chabaniac- Lafayette kolem roku1915 Beatrice je dost samostatná, vydá se i na cestu do New Yorku, a ta třetí Marthe žije na zámku od roku 1939, má v sobě také bojovného ducha, své výtvarné nadání během německého zabrání i svobodné zóny, věnuje padělání dokladů většinou pro ohrožené děti, pak i pro dospělé. Byla to pro mně kniha dost náročná, místy jsem se musela i vracet, ale zvládla jsem ji.

Ctenar1202
03.03.2023 3 z 5

Autorka si dala neskutečnou práci s rešeršemi, protože celá sága byla velice obsáhlá. A to byl možná pro mě problém. Střídání tří období bylo pro mě náročné, protože sotva jsem se začetla do jednoho a zvykla si na postavy, které v knize vystupovaly, tak přišla další část s jinou hrdinkou v jiné době a já měla opět problém se zorientovat. Navíc je v knize docela dost politiky a v těchto částech moje pozornost upadala. Historické události, které se skutečně staly mě motivovaly k tomu si googlit další informace, což mívám na historických románech ráda. Třeba generál Lafayette pro mě byl naprosto neznámý člověk, přitom jeho život a činy ovlivnily Ameriku a Francii. Takže co se týče informací o skutečných postavách, byla jsem spokojená. Přesto pro mě byla kniha svým obsahem velice složitá a chaotická. 

mil
18.02.2023 4 z 5

Na začátku jsem si říkala, že to nedám, že příběhy skáčou sem tam. Ale rozhodně to stálo za přečtení. Autorka úžasně propojila tři neskutečné příběhy. Zase jsem se něco nového dozvěděla z historie. Samozřejmě jsem i googlila

Knižní střípky
30.01.2023 3 z 5

Máte-li rádi historické romány, máte-li čas a chuť přečíst si velice zajímavý příběh, který opanují silné ženské hrdinky, ŽENY ZE ZÁMKU LAFAYETTE na vás čekají. Díky zevrubné autorčině práci se pokaždé přenesete do daného historického období, reálie zde byly vykresleny naprosto věrohodně, smekám před autorkou.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

ivousekk
24.01.2023 3 z 5

Konečně dočteno. Nevím proč, ale přišlo mi, že kniha nemá přes 500 stran, ale snad přes 1000. I když jsem v příbězích našla spoustu zajímavých informací z historie, stávalo se mi, že jsem nedokázala udržet pozonost a knihu často odkládala. Nejméně zajimavý byl pro mne příběh Adrienne. Byl podán tak nějak jalově. A navíc ženská, která se dobrovolně nechá zavřít i s dětmi k maželovi do vězení mi nepřijde psychicky v pořádku. Už jsem to pak ani nečetla.
Zato příběhy Beatrice a Marthe měly úplně jiný náboj, byly mnohem zajímavější, akčnější, postavy sympatické.

Kenan
23.01.2023 4 z 5

Tři ženy, každá z jiného období, spojuje zámek v Chavaniacu ve Francii. Původním majitelem je generál Lafayette, významná osobnost 18 století, zvlášť období francouzské revoluce. S jeho ženou Adrienne, která jej do posledních chvilek podporovala, se podívámei na dvůr Ludvíka XVI. Druhou ženou příběhu je Beatrice. Na zámku se s ní setkáváme v období 1. světové války. Beatrice udělala ze zámku útočiště pro osiřelé děti. Marthe, třetí žena, jedna z obyvatelek zámku v období 2. sv. války, kdy zde byly, v období holocaustu, zachraňovány židovské děti.
Bylo to docela náročné čtení. Je zde hodně politiky, která ubírá knize na čtivosti. Dozvěděla jsem se ale díky tomu spoustu nových informací. Např. o generálu Lafaeyettovi, jsem předtím neslyšela a přitom jeho činy ovlivnily další vývoj Francie i Ameriky. Samozřejmě mě to donutilo ke googlování, generál byl ve vězení i v Olomouci. Určitě doporučuji všem milovníkům historie.

alnahu
03.01.2023 3 z 5

Za mě velmi náročné čtení,této historické knihy,která nás zavede do Francie na zámek Lafayette. Spisovatelka nám popsala příběh tří žen,spojených s tímto zámkem v různém historickém období,kde se odehrálo spoustu hrdinství.I já mám z knihy pocit,že je v ní příliš politiky.

evineckY
06.12.2022 4 z 5

Spisovatelka si s knihou dala neskutečnou práci a zpracování je neskutečné.
Kus Francouzské historie, ale spisovatelka vměstnala sem tolik faktů,
že je to prakticky 3 v 1. Ale jak se říká - někdy méně je více a všeho moc škodí...
Pro mně je v knize strašně moc politiky.
Ženy, které obětovaly svůj život pro dobro národa, ale na vlastní rodiny a děti jim nezbývalo času.

knihomolka_eli
24.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Knižku Ženy zo zámku Lafayette radím k mojim top knihám tohto roka. Je brilantne napísaná a jej čítanie je skutočným čitateľským zážitkom.

Hlavné hrdinky sú 3 silné ženy, ktoré si hneď zamilujete a držíte im palce vo všetkom, do čoho sa pustia.
Knižka patrí k hrubším, no keď sa začítate, uvedomíte si, že by vám nevadilo, keby tých strán mala ešte viac :)
Veľmi oceňujem autorkine opisy dôb, v ktorých hlavné hrdinky žili. Napísaniu tejto knihy muselo predchádzať neskutočné úsilie pri spoznávaní dejín a historických udalostí. Oceňujem taktiež autorkine poznámky v závere, kde sa dozvieme kedy, v čom a ako sa držala historických faktov, kedy niečo trošku posunula a tiež, čo do príbehu vymyslela ona.

Hlavné postavy - Adrienne, Beatrice a Marthe nespája len ženská sila a odhodlanie podielať sa na lepšom zajtrajšku, ale aj samotný zámok Lafayette, s ktorým boli späté ich životy.

Adrienne - šľachtičná z 18.storočia vstúpi do manželstva s markízom de Lafayette, nestáva sa mu len manželkou, ale aj politickou partnerkou v boji za americkú nezávislosť. Bola veľkou oporou svojmu manželovi, podporovala jeho presvedčenie a stála pri ňom aj v najťažších časoch francúzskej revolúcie, kde bola v nebezpečenstve aj ona sama a taktiež celá ich rodina, ktorej životy boli ohrozené gilotínou.

Príbeh tejto dvojice bol veľmi zaujímavý. Adrienne okúsila veľa problémov (aj súkromných), vždy ich ale vyriešila so cťou. Neskutočne inšpiratívny príbeh.

Beatrice - žila počas 1.aj 2.svetovej vojny. No kapitoly z jej života sa zameriavajú na obdobie prvej svetovej vojny. Z herečky sa stane manželka vplyvného muža Willieho Chanlera. Keď bol jej muž ťažko ranený a vycestovala za ním, vnímala hrôzy vojny vo Francúzsku a taktiež zažívala rôzne manželské problémy, s ktorými sa musela vysporiadať. V zámku Lafayette založila školu a sirotinec. Pomáhala deťom a často pomáhala iným na úkor času so svojimi vlastnými deťmi. Snažila sa presvedčiť Ameriku, aby začala konať a postavila sa na stranu toho, čo je správne.

Pri Beatricinom príbehu sa musím opakovať, bol veľmi inšpiratívny. Bola to inteligentná a empatická žena. Čakala by som iný záver jej príbehu a asi by som jej ho aj priala...no zrejme bolo všetko presne tak, ako byť malo :)

Poslednou hlavnou postavou bola Marthe, ktorej príbeh sa odohráva počas 2.svetovej vojny. Marthe sa taktiež dotknú následky vojny. Možno aj vďaka nej pristúpi na veci, na ktoré by skôr nepristúpila a vďaka tomu nájde svoje šťastie. Angažuje sa v pomoci židovským deťom a veľakrát ohrozuje aj svoj vlastný život.

V tejto knižke nájdete momenty, pri ktorých sa schuti zasmejete, no aj také pri ktorých si poplačete. Zároveň obdivujete odvahu, silu a múdrosť hlavných hrdiniek. Ku knižke sa budem určite rada vracať a rozhodne na ňu tak skoro nezabudnem.

Na záver prikladám citáty, myšlienky z knižky, ktorými by sme sa mali riadiť všetci a snáď by skutočne boli zajtrajšky krajšie:

,,Nikdy nebuďte neutrálni, keď ide o dobro a zlo."

,,Všetci sme si rovní. Sme ľudské bytosti. Všetci si zaslúžime súcit a spravodlivé zaobchádzanie. Všetci sme schopní milovať a prejavovať odvahu."

Ahmose
04.07.2022 5 z 5

Po prečítaní tejto knihy som na chvíľu stratil reč. Táto kniha je fenomenálna a som neskutočne rád, že vydavateľstvo Tatran nám na slovenský knižný trh prinieslo tento poklad. Na začiatok musím povedať, že toto nie je kniha na dva večery. Je potrebné ju precítiť. Toto je kniha, pri ktorej sa zasmejete aj si pri nej poplačete. Vďaka autorkinmu výbornému štýlu písania budete mať pocit, že stojíte hneď vedľa hlavných hrdiniek. Budete cítiť dobovú atmosféru. Budete s nimi prežívať každý jeden moment a čítať so zatajeným dychom. Nehovoriac o tom, že hlavné hrdinky sú tak výborne napísané, že ich nejde nemilovať a nefandiť im. Obsahuje aj veľké množstvo krásnych myšlienok. Toto všetko vytvára fantastický čitateľský zážitok. Naozaj výnimočný historický román, ktorý si zaslúži pozornosť a ktorý všetkým odporúčam bez ohľadu na pohlavie alebo vek. Jasný kandidát na knihu roka 2022.