Ženy, náboženství, násilí a moc

Ženy, náboženství, násilí a moc https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272860/mid_zeny-nabozenstvi-nasili-a-moc-0O2-272860.jpg 4 2 2

Ve své nejnovější knize se bývalý americký prezident podrobně zabývá předsudky, diskriminací, násilím, zkresleným výkladem náboženských textů (Bible, Koránu a dalších), fyzickým a duševním týráním, chudobou, nemocemi a válkami z hlediska ženské nerovnosti, existující dnes na celém světě. Carter ukazuje, že muži sice s tímto stavem věcí mnohdy nesouhlasí, ale mlčí, aby si zachovali dominantní postavení. Jimmy Carter navštívil se svou ženou Rosalynn 145 zemí světa a společně založili neziskovou organizaci The Carter Center, která aktivně působí v polovině z nich. Měl příležitost seznámit se s lidmi z často velmi odlehlých vesnic v džunglích i pouštích. Dozvěděl se mnoho z jejich osobního života, zvláště to, že nerovnost mezi pohlavími roste stále rychleji a platí to stejnou měrou pro země bohaté i chudé. Carter si sice uvědomuje, že ekonomická nerovnost ve světě představuje čím dál větší problém, ale zároveň již dospěl k pevnému přesvědčení, že nejvážnějším a všeobecně opomíjeným problémem se celosvětově staly deprivace a týrání žen i dívek, jež převážně povstaly z falešného výkladu některých náboženských textů a rostoucí tolerance vůči násilí a válkám – podle jeho slov naneštěstí tento příklad světu poskytly samotné Spojené státy americké. Carter zdůrazňuje, že kromě velkého utrpení žen, o němž se téměř nemluví, tu je i zničující dopad na ekonomiku v důsledku toho, že k prosperitě nemůže přispět nejméně polovina lidské populace na Zemi.... celý text

Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Triton
Originální název:

A Call to Action: Women, Religion, Violence, and Power , 2014


více info...

Přidat komentář

Darkry
22.01.2021 3 z 5

Na začátku velice zajímavý, poměrně liberální pohled křesťanského politika na současný svět. Kniha je velice inspirativní právě svou hlavní myšlenkou říkající, že náboženství - pokud je správně interpretováno - může být pozitivní silou v dnešním světě i ve vztahu k problémům jako jsou potraty, práva žen či antikoncepce.

Hodnotím pouze 3/5, protože druhá polovina knihy je především výkladová a informativní. Jimmy Carter v ní popisně shrnuje různé aktivity Carterova centra v boji za práva žen. Jakékoli zajímavé úvahy se v ní však už nedočkáme.

rarášek
24.05.2016 4 z 5

Kniha skvěle ukazuje nadřazenost mužů nad ženami ve světě náboženství i celkově ve společnosti. Nevěděla jsem, že je tolik žen, které se nikdy nenarodili a umřeli dřív než mohli začít žít. Je jich dokonce více než mrtvých za holocaustu nebo rwandské genocidy! Dozvěděla jsem se toho hodně, co není rozhodně na světě v pohodě a on se právě díky Carterovu centru snaží napomoct, aby se situace zlepšila. Rozhodně dobrá kniha.


Štítky knihy

eseje rozhovory studie

Autorovy další knížky

Jimmy Carter
americká, 1924
2004  85%Sršní Hnízdo
1997  93%Život ve víře
2016  70%Ženy, náboženství, násilí a moc

Kniha Ženy, náboženství, násilí a moc je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x