Zenovo vedomie

Zenovo vedomie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420688/bmid_zenovo-vedomie-hVq-420688.jpg 4 30 30

Známy román talianskeho autora, ktorého hlavnou postavou je Zeno, najprv chlapes s fantastickými snami, potom študent takmer všetkých vedných odborov, neskôr milenec, manžel verný aj neverný, ako aj v postavení otca opisuje takmer na sklonku života na podneet lekára – psychoanalytika celú svoju životnú púť. Neobchádza chúlostivé, do podvedomia potlačené city a pocity dieťaťa, oidipovský komplex, ani sexuálne avantúry, ani príčiny manželskej nevery ani existenčný zápas človeka...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

La Coscienza di Zeno , 1923


více info...

Přidat komentář

Janek
22.09.2021 4 z 5

Zase jedna z těch mála knih - moc se mi líbila, ale neodvážila bych se ji komukoli doporučit. Analytický přístup k celému příběhu by možná mohl mnohé čtenáře deprimovat či odrazovat, avšak asi jen díky němu lze v textu najít také mnoho humorných pasáží. Zdravý nadhled je třeba. Nejen v literatuře.
Ukázka: "Dnes, kdy tohle píšu a kdy se blížím věku, kterého dosáhl otec, už vím s jistotou, že člověk může mít pocit, že všemu svrchovaně rozumí, aniž se to porozumění navenek projevilo čímkoli jiným než tímto silným pocitem."

zarivybagr
22.10.2015 4 z 5

Modernistický román terstského autora, kterého pro svět objevil James Joyce. Přeci jen jsem jej nakonec dočetl a byl to pro mě zážitek zcela jinakého autorského světa. Nedramatické prožívání, psáno téměř bez emocí, analyticky a s určitým lehce humorným nadhledem.
-----------------
S odstupem musím říct, že onen lehký, ironizující tón, neznamená, že kniha nemá hloubku, a výstižnost. I po delší době ve mě zůstává živá a chystám se ji přečíst podruhé.


barbucha07
20.05.2013 2 z 5

Nějak jsem se s tou knihou minul, prý má být humoristická, nepřišla mi, bojoval jsem s ní asi tři neděle, dočetl ...