Žena v bílém plášti

Žena v bílém plášti https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79724/zena-v-bilem-plasti-79724.jpg 4 29 5

Autor ujišťuje, že tato kniha není "klíčovým románem", že jde pouze o smyšlený deník a o portréty, v nichž se nesnažil vylíčit skutečné lékaře nebo mediky, nýbrž jen zachytit určité typy. Prosí proto své kolegy, aby v knize rozhodně nehledali vlastní zpodobnění. Naproti tomu všechny lékařské skutečnosti jsou autentické; aby bylo zachováno profesiální tajemství, jsou změněna jména i místa. Autor chce zdůraznit, že tento román se odehrává před povolením prodeje antikoncepčních pilulek ve Francii a před zřízením prvních francouzských středisek pro plánované rodičoství.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Journal d´une femme en blanc , 1963


více info...

Přidat komentář

Hobo
17.02.2024 5 z 5

Nejprve jsem si myslel, že půjde o feministickou propagandu, ale nutno říci, že problém s nechtěnými těhotenstvími a přidruženými "ženskými" problémy nahlíží ze všech stran a byť více inklinuji k názoru Vincenta, objektivně uznávám i oprávněnost pohledu hlavní hrdinky knihy. Především nutno konstatovat, že poměry ve Francii té doby byly poměrně tristní. Na druhou stranu je dnes zřejmé, kam to dovedla přílišná liberalizace do dnešních dnů...
Kniha se dobře čte.

sajanka
01.08.2023 5 z 5

Já se k této knize pořád vracím. Moc se mi líbilo myšlení hlavní hrdinky, její city, empatie. Kniha navíc popisuje nesmyslnost zákazu přerušení těhotenství z osobních nebo zdravotních důvodů a následky s tím spojené.


tereza5767
16.11.2019 3 z 5

Zajímavá kniha z poměrně nedávných dob o porodnictví a tabu antikoncepce či potratů v Evropě. Škoda jen, že se do knihy vloudilo trochu moc ženského přemýšlení nad city, které se opakovaly a občas jsem musela přeskočit. Dobře čtivá.

Zlatinka.Emilly
06.02.2018

Knihu jsem četla už hodně dávno, nevím ani už o čem je, ale přečtu si jí znova.

Evelína Š
18.07.2013 5 z 5

Ideální knížka na léto, moc dobře se čte. Dá se ´zhltnout´za dva dny. U nás v rodině je tato kniha legendární, už jsme ji četly snad všechny ženy v rodině.

Štítky knihy

lékařské prostředí francouzská literatura potrat lékařky antikoncepce lékaři

Autorovy knížky

André Soubiran
francouzská, 1910 - 1999
1979  83%Žena v bílém plášti

Kniha Žena v bílém plášti je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce20x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x