Zem zlatých plodov

Zem zlatých plodov https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194236/bmid_zem-zlatych-plodov-VPZ-194236.jpg 3 5 2

Jorge Amado, známy pokrokový brazílsky spisovateľ, nie je slovenským čitateľom neznámy. Román Zem zlatých plodov je už tretím románom, ktorý sa v preklade dostáva do rúk slovenských čitateľov, a to ako posledný sväzok dramatickej románovej epopeje o kakau, po románoch Zeme nekonečné a Cesty hladu. Román Zem zlatých plodov je pokračovaním románu Zeme nekonečné. Nadväzuje na osudy feudálnych pánov, ktorí v období imperializmu strácajú svoje krvou a vraždami vydobyté zeme a tieto prechádzajú do rúk ešte dravších a neludskejších, do rúk kapitalistických vývozcov. Súbežne s osudmi majiteľov plantáží predstavuje nám autor osudy tých, ktorým by po práve mala patriť zem, lebo na nej pracujú — robotníkov na kakaových fazendách. Život týchto robotníkov- „nádenníkov“ je opísaný priam otriasajúco. Zmena v majiteľoch pozemkov, prevzatie plantáží vývozcami, nič nemení na neľudskej biede týchto ľudí. Nemožno sa preto diviť, keď do opisu ukrutnej biedy týchto moderných otrokov autor miestami vplieta až naturalistické pasáže. Lež román sa nekončí bezútešne. Amado v tomto románe umelecky pravdivo predstavuje zahnívanie kapitalizmu vo svojej vlasti a naznačuje záblesky svitania sveta nového, socialistického. I keď tu niet ústredného hrdinu, čitateľovi je od prvej chvíle jasné, na strane koho sú všetky sympatie autorove.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Spoločnosť priateľov klasických kníh
Originální název:

São Jorge dos Ilhéus , 1944


více info...

Přidat komentář

Dada077
26.06.2022 2 z 5

krásny motív - ťažká otročina ľudí na kakaových plantážach, čistenie porastov, vysádzanie rastlín, zber bôbov a ich opracovanie, sušenie v peciach za daždivého počasia, z ktorých človek vyšiel rovno v ústrety okamžitej smrti; opačná strana mince - bohatstvo a konzum majiteľov plantáží a majiteľov robotníkov.
napísaný tak otrasným štýlom (a to beriem na zreteľ fakt, že kniha samotná je staršia ako ja), že autorovi dávam dve hviezdičky za obsah a sebe tri za to, že som hrdinsky dočítala do posledného slova.

Skip
09.09.2013 4 z 5

Kniha navazuje na Země bez konce. Tentokrát jsme opět v Ilhéu na jihu brazilského státu Bahía, ale o třicet let později. Setkáváme se s některými postavami z předchozí knihy. Krvavé doby dobývání země už minuly, pralesy jsou vykáceny, plantáže osázeny kakaovníky, plodícími zlaté plody, jejichž cena vystoupala výš než zlato, až se z toho mnohým zatočila hlava. Plantážníci si libují, protože haussa (vzestup cen cenných papírů, valut, komodit) se jim zdála být nekonečná. Neprokoukly špinavou hru vývozců kakaa, a když přišla baissa (opak haussy), bylo již pozdě. Opět velmi čtivě napsaný román o tehdejších událostech. Amado popisuje život bohatých i chudých, krirtizuje, ale ne nějak zhovadile tendenčně. Snad jedinou výhradu bych měl k častému opakování se, kdo co udělal nebo čím byl, proč je tam kde je apod. To mi přišlo docela zbytečné, ale jinak velmi dobrá kniha.