Zdraví nemocní říšští protektoři v Čechách a na Moravě 1939-1945

Zdraví nemocní říšští protektoři v Čechách a na Moravě 1939-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378443/bmid_zdravi-nemocni-rissti-protektori-v--6sX-378443.jpeg 4 3 1

Zdraví a nemoc od nepaměti provázejí dějiny moci. V režimech založených na vůdcovském principu význam nemoci mocných strmě stoupá. Kataklyzma druhé světové války, hrůzy nacistické genocidy i sám fenomén moderní totality přinesl zvýšený zájem o otázky vlivu zdravotního stavu na rozhodování nacistických špiček; šlo hlavně o analýzu Hitlerovy osobnosti. Pro nižší úroveň nacistického státu, včetně okupovaných území, podobná analýza chybí. Autoři se proto pokusili přispět k biografiím vrcholných představitelů německého okupačního režimu v českých zemích, kteří osudovým způsobem ovlivnili české moderní dějiny: Konstantina von Neuratha, Reinharda Heydricha, Kurta Daluegeho a Wilhelma Fricka.... celý text

Přidat komentář

InaPražáková
02.07.2018 5 z 5

Spolupráce lékaře a historika vyšla na výbornou. Rekonstrukce chorobopisů a zdravotních zákroků provedených u (zastupujících) protektorů se striktně drží fakt doložených v archivech, navíc upozorňuje na fabulace uváděné jinými autory. Zvláště v mediálně populárním případě Heydricha je to práce mravenčí a velmi záslužná.
Přestože se jedná primárně o vědeckou studii, pro nepoučeného čtenáře asi hůře přístupnou, není to suché čtení, navíc obohacené o popis dobové situace ve zdravotnictví a péče o VIP pacienty obecně.
Pro historiky zdroj užitečných informací, pro lékaře zajímavé klinické studie, pro ostatní v nejlepším slova smyslu nezaujaté shrnutí důležité části naší historie z nezvyklého úhlu pohledu.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) lékařství Protektorát Čechy a Morava atentát na Heydricha

Autoři knihy

Michal V. Šimůnek
česká, 1976
Milan Novák
česká, 1953
Milan Novák
česká, 1954

Kniha Zdraví nemocní říšští protektoři v Čechách a na Moravě 1939-1945 je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x