Zavři očka svý

Zavři očka svý https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229938/mid_zavri-ocka-svy-OR4-229938.jpg 4 153 44

Mohlo by se zdát, že Jillian Kanová má v životě všechno – úspěšnou kariéru architekty, nádherný domov, milujícího manžela a dvě skvělé děti. Jenomže za zavřenými dveřmi této idylické domácnosti je všechno jinak. Manžel Gordon svou ženu už devět let bije a ponižuje. Jill vše mlčky snáší, protože se jednak bojí o děti a jednak má pocit, že by jí stejně nikdo nevěřil – její muž je policista, který navenek působí jako vzorný manžel i otec rodiny. Situace se změní ve chvíli, kdy si Jill konečně uvědomí, že se Gordon nezastaví před ničím a že by ji byl schopen i zabít. V panice s dětmi proto uteče z domu. Když Gordon Jill obviní z únosu, začíná nerovný souboj, v němž na jedné straně stojí policie a federální agenti, kteří se uprchlíky vydají hledat, a na druhé pak žena, jež je odhodlaná za každou cenu ochránit své děti. Její jedinou zbraní je pravda, které však nikdo nevěří...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Hush Little Baby


více info...

Přidat komentář

Amitiel76
26.04.2024 4 z 5

Je to už nějaký čas, co jsem knihu dočetla. A jelikož nemám moc volného času, tak se psaním recenzí trochu zaostávám....
Téma domácího násilí je velice těžké a smutné téma. Nečte se mi vůbec lehce. Cítím odpor, zděšení, vztek, lítost.... Mnohdy nechápavě vrtím hlavou. Proč dotyčná z toho kruhu násilí neunikne? Proč nevyhledá pomoc? Proč o tom všem co se děje za zavřenými dveřmi tak dlouho mlčí? Proč se nesvěří své nejbližší rodině, pokud nějakou má? Proč nekontaktuje nadaci, která pomáhá ženám v těchto situacích?
Těch otazníků je strašně moc. Ale když otáčíte stránky, a díváte se věci pod povrch, často pochopíte, že pro takovou ženu často není úniku. Je v pasti. Mnohdy má dojem, že to co se jí děje, je její vina. Že si to zaslouží. A pokud jsou ve hře ještě děti, může být vše ještě komplikovanější. Těžko soudit.
A pak jednoho dne, pohár přeteče. V hlavě se zrodí plán, a začne pokus o únik. Ale násilník je vytrvalý soupeř. Hra na kočku a myš začíná....
Přečetla jsem již několik knih na podobné téma. A tahle bohužel ničím zvláštním nevybočuje, a dlouho se v paměti neudrží. Ale hezké čtyři hvězdičky si určitě zaslouží :-)

micha-ella
16.06.2022 3 z 5

Pro mne toho bylo v této knížce namícháno až moc, stačilo by to hlavní téma, dostatečně těžké. To, co bylo kvůli emocím přidané (smrt brokovnicí, téměř utonutí, mrtvé zvíře, těžká nemoc dítěte...) mi vadilo - stejně tak chování hlavní postavy. Hodnotím podobně, jako román Ve vteřině.


prochajda
14.06.2022 4 z 5

Z knihy mám smíšené pocity. Začátek mi připadl takový tuctový a jednoduchý, ale pak se to vcelku rozjelo a nakonec to byla docela napínavá kniha.

Veronika33
18.11.2021 5 z 5

Táto kniha sa tvári veľmi nenápadne, pravdupovediac som sa jej úspešne vyhýbala niekoľko rokov, nakoniec som sa na jej prečítanie odhodlala (dovolenka bez možnosti výberu inej knihy) a neľutujem. Príbeh bol bez hluchých miest, postavy boli prudko uveriteľné a téma veľmi veľmi pútavá. Kniha patrí do kategórie nenápadných kníh so silným, pútavým dejom. Odporúčam.

Sati
10.05.2021 4 z 5

Těm kteří tu píšou, že je to nuda, omleté téma, přitažené za vlasy a podobně, bych nedoporučila přečíst knihu, ale doporučila bych zažít to co hlavní postava... Toto téma je v běžném životě u někoho každý den, sama jsem si to zažila a jsem rád že, takové knihy existují a mělo by jich být víc, aby lidé konečně přestali zavírat oči a všímali si více svého okolí, je možné že se něco takového děje třeba u vašich sousedů

pingu1
23.04.2021 5 z 5

Za mě výborně napsaná kniha o domácím násilí, přečteno za dva dny.

Zuzulka30
22.03.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, byla napínavá, zajímavá plná emocí. Přečtená jedním dechem. Smutné je, že inspirací pro tuto knihu bylo vyprávění autorčiny kamáradky. Člověka to nutí k zamyšlení.....

banejo
19.11.2019 5 z 5

Dobrá kniha, pěkně napsaná

den_i
03.11.2019 5 z 5

Co dodat k téhle knížce??Jediné, přečíst .

veronika9143
05.04.2019 4 z 5

Nebylo to vůbec špatné, ale po přečtení chyběl takový ten pocit, kdy si řeknu, jo tak tohle byla pecka. Za mě lepší průměr, některé situace byly trochu kostrbaté a celkově v knize bylo málo napětí a překvapení. U většiny knih bývá lepší konec, tady mě bavila spíše první polovina, pak už jsem tak nějak vytušila, kam kniha směřuje a co se stane. Asi nejvíc mi vadil konec, čekala jsem něco jiného....

evago
21.09.2018 4 z 5

nenadchne ani neurazí, lepší průměr,doporučuji

Danago
17.06.2018 3 z 5

Jillian má na první pohled nádherný domov, milujícího manžela a dvě skvělé děti. Ale zdání klame. Manžel ji bije a ponižuje. Jill vše snáší, protože bojí o děti a ví , že jí nikdo nebude věřit, protože její muž je policista. Ale Jil se začíná bát o svůj život. V panice s dětmi uteče z domu a je obviněna z únosu.
Knížka popisuje velice závažné téma, ale řekla bych, že tak nějak málo naléhavě a málo dramaticky. Napětí zde je tak nějak poměrně slabé. Za mě průměr.

amelie.m
21.03.2018 1 z 5

Tisíckrát omleté téma, často přitažené za vlasy, postrádající originalitu. Námět na další béčkový film pro ty, co nevědí do čeho právě píchnout..

kollerka
21.09.2017 2 z 5

Knihu jsem se rozhodla přečíst po nespočtu chvalebných komentářů. Bohužel mě nebavila vůbec, zajímavá mi přišla jen první kapitola, pak už děj stagnoval. Reklama dobrá, produkt nic moc...

Juicyk
20.07.2017 4 z 5

Ze začátku mi chvilku trvalo než jsem se začetla, ale pak se kniha opravdu četla sama. Hlavní hrdinka mi byla sympatická a hrozně jsem jí fandila, aby vše dobře dopadlo.
Pro mě lepší 4 hvězdy.

fis.rena
08.04.2017 4 z 5

Velice příjemné čtení,kde se mi tajil dech,kroutila jsem hlavou nad tím,čeho je člověk schopen v podání Gordona...ta ubohost.
SPOILER:
Jill jsem velice fandila a jediné,co mě mrzí je to,že se nekonal návrat či návštěva u Létající kozy. To jsem očekávala a těšila se na to a bohužel.
KONEC SPOILERU

maličkán
09.02.2017 5 z 5

Tak pro mě toto bylo to pravý ořechový. Zajímavý příběh, napětí tam nechybělo, klidně kdybych mohla, přidala bych ještě jednu hvězdičku. Doporučuji.

Janca91
12.01.2017 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Je hodně čtivá, protože o napětí tu není nouze. Krátké kapitoly mi vyhovovaly. Upřímně, párkrát jsem se u ní rozbrečela ...

SelenaDemi428
20.11.2016 4 z 5

Ze začátku mě kniha moc nebavila a pořádně jsem se nemohla začíst, ale postupem času jsem se do toho děje začetla a hodnotím knihu vcelku pozitivně. Hlavně se mi líbilo, že kapitoly nebyly moc dlouhé.

Ivetáček
17.08.2016 4 z 5

Hlavní hrdinka mi nesedla. Knížka neměla zbytečně dlouhé kapitoly. Prima víkendovka

Štítky knihy

útěk strach domácí násilí společenské romány

Autorovy další knížky

2021  90%Ve vteřině
2015  83%Zavři očka svý
2023  76%Osudný okamžik
2023  87%Hadley & Grace