Závislost

Závislost https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435035/bmid_zavislost-qUY-435035.jpg 3 56 16

Rebecca Starková je londýnská psychiatrička specializující se na léčení nejrůznějších závislostí. Metoda Stark je tak účinná, že ji ruský magnát a někdejší pacient Gregorij Ivanov pověří vybudováním a vedením kliniky. Na odlehlou usedlost na jihu Itálie přijíždí prvních sedm kandidátů. Na začátku terapie vypadá vše ideálně. Pak ale několik pacientů záhadně zmizí. Ve chvíli, kdy obyvatele uvězní přívalový déšť, začíná hrůzostrašná a krvavá hra…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Addicted , 2019


více info...

Přidat komentář

LucyEcstasy
17.01.2024 1 z 5

Závislost - Paolo Roversi

Už jste někdy četli knihu, která skvěle začala a pak jste si říkali “Co to sakra je?? Tak přesně o takové se dnes pobavíme.

Máme tu metodu Stark, která vykazuje účinné vyléčení mnoha pacientů lékařky Rebeccy. Jeden její bývalý pacient ji umožní vést soukromou kliniku, kam si vybere a pozve sedm lidí s různými závislostmi. Jenže potom se najde mrtvola. A zároveň zmizí jeden ze sedmi lístků na cestu zpět.

Autor se nechal inspirovat jedním známým dílem Agathy Christie a vytvořil paskvil. Pardon. Tipnete si, která kniha by to mohla být?

Střídají se nám tu dvě linky - jedna minulost, druhá současnost. Na konci dostaneme vysvětlení a rozuzlení. Vše začne dobře. Psychologie, závislosti, léčba. Dokud samotná doktorka nezačne spát se svými svěřenci. Potom tu také máme ošetřovatele, který pacientům za úplatu splní cokoli, co si jejich závislácké srdce vymyslí. Ale to je jen začátek. Bohužel vám víc neprozradím, protože bych prozradila až moc. Pokud hledáte thrillerový bizárek, šup na tuhle knihu.

Děj samotný je přímý, rychlý, má spád. Ono taky kniha má 198 stran, takže na nějaké zapeklitosti není moc prostoru. Jsem člověk, který se nechává překvapit a nepátrá sám po vrahovi, takže alespoň tam jsem byla překvapena. Rozpačitá jsem také byla z konce, kdy to hraničilo s fantasmagorií. Autor tu má opravdu velkou fantazii. Zároveň mi hrozně vadilo, že pacienti byli nazýváni “addicted a tohle anglické slovo se tam opakovalo hodně často a bylo užíváno uprostřed českých vět. A to nemám ráda.

U knihy jsem zprvu nechtěla věřit hodnocení na Databázi, ale po dočtení se tomu nedivím. Potenciál kniha měla, ale za mne toto ne-e.

matogeminimato
22.11.2023 3 z 5

Vynikajuca psychiatrička dostane od svojho bohatého pacienta ponuku, ktorá sa neodmieta. Vybudovanie a vedenie kliniky Sunrise zamerané na liečenie závislostí, na odľahlom sídle v Taliansku. Vyberie prvých sedem kandidátov rôznych závislostí a môže začať liečba..... ale po pár dňoch miesto nej nastane krvavá hra bez možnosti úniku, pretože cestu z kliniky znemožní privalový dážď...
Jednoduchý príbeh ktorý moc ne nadchne, no za prekvapujúci koniec sa oplatí prečítať.


Biba_with_Book
14.11.2023 3 z 5

Nebylo to uplne nejhorsi, ale take nic co bych doporucila dal. Namet super, ale neco tomu proste chybelo.
Hvezdicku taky strhavam za to neustale se opakujici "vsecko", nevim proc, ale mimoradne me to vytacelo.

Tamirai
14.04.2023 2 z 5

Podľa anotácie som čakala iný príbeh. Za mňa také premrhanie zaujímavého námetu. Postavy boli bez hĺbky a nejak to len bežala a bežalo a nič mi knižka nedávala. Pár svetlých momentov mala, tak aspoň tie 2*.

karaliene
05.11.2022 2 z 5

A anotace přitom byla tak fajn!
Druhou hvězdu dávám z nouze za ty tři pravdivé psychologické informace, které jsou v knize k nalezení.

Schary
30.05.2022 3 z 5

Kniha nenadchne a neurazí

Martin_Eli
30.12.2020 1 z 5

Nuda, šeď, nelogické chování postav a naivní plot twist. Vyvražďovačka v domě napsaná velmi naivním stylem, když to člověk srovná s prehistorickým románem 10 malých černoušků, tak toto vychází nesrovnatelně hůře.

TessaJean
20.07.2020 3 z 5

Námět to má určitě dobrý. A kdyby to bylo více propracovanější a mělo to více stránek možná by to i za něco stálo. Takhle mi to přišla jako nějaká primitivní povídka, kterou běžně napíše i student střední školy. Některé pasáže pro mě byly až směšné a nelogické, přesto se to četlo rychle.

plamínek21
16.07.2020 1 z 5

Neskutečně otřesná blbost - a to ve všech ohledech.

Mychaela
28.06.2020 3 z 5

Nebyl to úplný průšvih a propadák, námět knihy parádní - dalo by se z něj ale vytěžit o TOLIK víc!
Jak už bylo zmíněno níže, psychologie postav mohla jít víc do hloubky, mohli jsme se dozvědět víc o životech jednotlivých postav a traumatech, co mají za sebou... Během samotného pobytu v Sunrise se toho také mohlo tolik odehrát, autor si mohl se čtenářem hrát, děsit ho, nechutit ho, místo toho mu stačilo pár stránek a bylo po všem (doslova). Styl - ať to máme všichni rychle za sebou... A k tomu plytké, nic neříkající dialogy :-(
Budu končit pozitivně - závěr nebyl až tak hrozný :-D

Ďumbierka
04.06.2020 3 z 5

Keby som túto knihu poňala asi trošku inak a neočakávala väčšiu hĺbku, tak by som jej dala možno aj 5*.
.
Takto to žiaľ nejde. Nebola zlá, bola fajn, no nebola zďaleka úžasná.
.
Pre mňa bola vlastne veľmi útla a tam vidím ja problém.
Pretože postáv je tu habadej a ja som naivne očakávala, že sa tu charakterovo, a nejako v profilovaní vyhrá autor viac.
Že tá psychológia postáv bude nejaká hlbšia.
.
Každopádne toto je rýchla doslova taká planá “vyvražďovačka”, v ktorej vlastne vôbec nevadí, ak sa vám postavy budú na začiatku pliesť.
Ja som z toho mala hlavu v smútku, ale keď som zrazu všetkých poznala, už bola za polovicou a začali padať hlavy, došlo mi, že na tom vlastne asi nezáležalo.
.
Nemáte si k nim vytvárať vzťah. A to ma vlastne mrzelo a sklamalo.
.
Bohužiaľ môj “tušák” sa mi potvrdil hneď 3x a tak som sa trochu nútila do dočítania knihy, keďže som nemala už žiadne ono veľké prekvapenie.
.
Koniec bol fajn, iný, ako možno vo väčšine kníh, no dalo sa to predpokladať.
Ja som čítala veľmi pozorne, ako som už písala, mala som trošku iné očakávania - nesmiem toto robiť :D, a pokiaľ ste vnímaví, asi to budete mať rovnako.
.
Pritom knihy napr. Od Mellicka III. alebo E. Pochu ma bavili a nejak som neriešila tieto veci, ale tam som vlastne vedela čo čakať (často proste úlet).
.
Tu som sa nechala zlákať anotáciou a tým, že naša hlávná postava je psychiatrička. No, po istých postupoch, kedy vám dôjde, že takto by psychriatrička reagovať a konať nemala, už to bolo také...
.
Každopádne z môjho pohľadu, ak očakávate horor, kde pôjde aj o hlbšie nahliadnutie do myslí aj z pohľadu psychiatrie ako takej, nejaké psychologické zvraty a do toho premyslené vraždy vo vile na samote, tak to nie je úplne ono.
.
Ak si, ale chcete oddýchnuť pri ľahšom čítaní, čo toto podľa mňa je, kde padajú hlavy, dej je svižný a vy len čakáte, kedy a kto bude ďalší, tak je to fajn voľba a kniha sa vám bude páčiť.
.
Ja som sa veľmi ponorila do príbehu na začiatku a chýbalo mi tam jednoducho rozvetvenie, alebo menej postáv a tak...

mikika
27.05.2020 3 z 5

(SPOILER) ještě že tahle předvídatelná záležitost byla tak tenká... existují určitě i lepší moderní variace na Deset malých černoušků...

Rodaw
25.05.2020 4 z 5

ZÁVISLOST
Hodnocení Knihánkova: 4,25 ⭐
ANO, je to vyvražďovačka!! Takže velice cenné knižní zboží :-). Doporučuji všem survival nadšencům, je velké štěstí narazit na takovou knížku... Pan autor napsal více knížek, takže odteď budu doufat, že se nějakých dalších dočkáme i u nás... a navíc je to obrovský sympaťák a pejskař :-). Ale zpátky ke knize... já sama za sebe ji určitě moc doporučuji a plánuji se k ní ještě během života i vrátit. Jediné ALE vidím v tom, že je příliš krátká! A tím pádem stručná, strašně rychlá a možná díky tomu (ke konci) i trošku plochá. Vše mohlo být více rozvedeno. "Vyvražďovací část" začne až na straně 136, tedy 60 stran před koncem :/. Za mě velká škoda. Úžasný námět, výborně napsané, kdyby bylo delší - aspoň o trošku - já bych jásala. Ale jinak za mě ANO, samozřejmě :).
Více na mém YouTube :-).

marketa4434
18.05.2020 5 z 5

Super, nečekaný a přečtený za večer!

Kacafir
30.04.2020 4 z 5

Včera jsem ji přečetl a za mne teda dobré.Ideální kniha na jeden zátah.Děj dobrý,svižný,zápletka super.Od začátku mne to bavilo.

Petronela16
20.04.2020 2 z 5

Začína to sľubne,rýchlo som sa začítala...ale potom už len masaker, niekedy mi to už prišlo ako tretotriedny zabíjacky horor.Koniec som predpokladala,takže ma neprekvapil.Precitane rýchlo, ale už nikdy viac.

Štítky knihy

lékařské prostředí psychiatrické léčebny psychoterapie lékařství

Autorovy knížky

Paolo Roversi
italská, 1975
2020  56%Závislost

Kniha Závislost je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě9x
Knihotéce71x
Chystám se číst46x
Chci si koupit19x