Návrat

Návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235070/bmid_navrat-235070.jpg 4 12 8

Zapomnění série

< 2. díl

Na Karmalechu není bezpečno ani po vyhraném souboji. Pro děti hradního pána je nejlepší ukrýt se i se svou vychovatelkou Kaylou na čas v Larne. Nečekané nebezpečí však číhá i tam... Podaří se jim vrátit se zpět domů? Setká se Kayla ještě někdy s Mannym? A jakou roli v tom všem hraje Poutník? Vyvrcholení příběhu, který začal v předchozí knize Zapomnění, přinese mnohá překvapení.... celý text

Přidat komentář

adela.hol
04.02.2024 3 z 5

Kayla se dál stará o Liamovy děti a zdá se, že se vše vrátilo do starých kolejí. Až na to, že je pryč Manny. Když už si konečně vyznali své city, musel odejít a Kayla každým dnem doufá, že právě ten den se vrátí.
Jenže Manny se nevrací a na Karmalechu se dějí podivné věci. Když Liam zjistí, že jsou v nebezpečí i jeho děti, musí s nimi Kayla utéct. V té chvíli pro ně všechny nastává dobrodružná cesta, ve které se znovu setkají s Poutníkem. Kdo vlastně Poutník je? A vzpomene si Kayla konečně na svou minulost?

Kniha je psaná er-formou, kapitoly jsou krátké a velmi dobře se čtou. Popisy přírody nebo prostředí mají až pohádkový nádech a s každým přečteným řádkem plujete na obláčku, na kterém se vám nemůže nic stát.
V prvních kapitolách autorka lehce shrne hlavní události předchozího dílu, což jsem opravdu ocenila a mohla jsem plynule pokračovat navzdory několikaměsíční pauze mezi díly.

Kayla mi v prvním dílu sedla mnohem více. Možná to bylo tím, že byl více akční, a Kayla se kolikrát musela "prát" o své postavení mezi muži. V tomto díle byla jen chůva a v mnoha případech se mi nelíbilo, jak byla uťápnutá a jak dětem ustupovala, místo aby ona udělala to dospělé rozhodnutí.
Také její stýskání po Mannym se často opakovalo. Chápala jsem ho, ale zároveň, když se postupně dozvídala nějaké útržky o něm, mrzelo mě, že o něm i jen na chvíli pochybovala.

V této knize nečekejte žádné velké akce. I když mi chyběly, po dočtení jsem pochopila, jakým směrem byl příběh veden. To jak člověka změní těžká zkušenost, když najednou nedosáhne na to, na co byl zvyklý. A že to nejzásadnější se propojilo až v epilogu, mělo také svůj význam.

3,5*

mafare
29.01.2024

Nebezpečí ohledně ztráty domova je zažehnáno, ale není to jen klid před bouří? Celý rok se dějí sem tam divné náhody, Kayla je podezřívavá a nevěří, že se něco neděje. Ostatní usínají na vavřínech, až jednou všem zatrne. Nebezpečí je blíže a je mezi námi. Hradní pán se uchýlí k rychlému činu a to, aby jeho děti spolu se svou učitelkou Kaylou a věrným vojákem opustili hrad. Spouští se tím velká vlna dobrodružství u kterého bude mít velkou roli i obávaný nevyzpitatelný Poutník, kterého je nebo možná není dobré poslechnout? Vrátí se Kayla s dětmi zpátky nebo ne? A uvidí ještě někdy svou lásku?


lucisa.n
11.01.2024 4 z 5

Opět se ocitáme na hradu Karmalech, kde se po minulém vítězství zdá, že vše už bude v pořádku. Zdání ale klame. Kayla se všemi dětmi hradního pána musí uchýlit mimo zdi hradu, dokonce do jiné země. Hrozí jim totiž nebezpečí a nikdo neví, zda se na hrad budou moci ještě vrátit..

Už první díl mě bavil a zanechal ve mě pozitivní pocity. Zároveň ale další otázky, takže jsem se na druhý díl těšila a doufala, že na své otázky získám i odpovědi. A tak se taky stalo. Sice až v závěrečném epilogu, ale bylo to tam! Na první pohled se může zdát, že se děj táhne, nikde žádná akce, nicméně příběh nabídne něco úplně jiného - krásné popisy přírody a charakterů jednotlivých postav. Některé ušly opravdu velký kus cesty, zejména Seb (nejstarší z dětí), za něho jsem byla opravdu ráda! Z rozmazlených a povýšených dětí se staly děti s pokorou a nebojácností. Skvělý. Kniha se opět čte velmi dobře, je to taková jednohubka. Milovníky složitých fantasy světů asi úplně nepotěší, tady je ten svět hodně jednoduchý, ale to zrovna mě moc vyhovuje, nemám šanci se nikde ztratit. Takže pokud to má někdo stejně jako já, vřele sérii doporučuji. Jedná se v podstatě o takovou pohádku pro starší.

traceybeegee
04.01.2024 5 z 5

NÁVRAT

Kniha je od samého začátku velmi napínavá, čtivě napsaná.
Jsou zde zase krásně vyliceny postavy, krajina a příroda, myticke prvky.
Kniha je plná překvapivých zvratů.

Kayla je pověřená velmi těžkým úkolem :musí odvést děti hradního pána do bezpečí...
Těžká situace nejen pro děti, které chudinky musí ochránit a odvést daleko od domova, ale i pro Kaylu samotnou, která se na panství cítila v bezpečí. Ale teď se situace změnila a ona musí jednat...
A tak se začíná jejich strasti plná cesta plná překvapení, dobrodružství a půjde jim všem dokonce i o život. Musi zdolat ne jednu těžkou překážku...Je proti nim samotná příroda, hory, nevyzpytatelné překážky, které musí zdolat, ale také nebezpeční lidé...
Během cesty ne jednou narazí na POUTNÍKA, kterému moc nedůvěruji, ale vždy se ukáže, že jeho rada byla správná..
Kdo je vlastně tento muž? Je to vůbec člověk?
Podaří se jim dostat se do bezpečí???
Kniha se mi moc líbila a přeji autorce hodně dalších skvělých nápadů pro další hezké knihy.
Dávám 5 z 5

Vjeerus
03.12.2023 3 z 5

Po zkušenosti z prvního dílu, kdy jsem došla k závěru, že kniha není dobrodružná rytířská fantasy, ale spíš příběh pro děti o jedné normální holce žijící na hradě, která má i nějakou práci. A tím i můj finální pocit je lepší.
Kniha se čte velmi dobře a svižně, ale teď přichází ta hromada ale, které mě vlastně ve finále mrzí, protože díky absenci některých věcí jsem se často nudila a měla pocit spíš jak při čtení dokumentu o cestování.
První věc, která mi opravdu vadila je neurčitost věku. Zdá se to jako velká banalita, ale jsou situace, kdy pojem „děti“ od dospělé osoby může zahrnovat velkou věkovou škálu a pak se hranice mezi přirozeným chováním a frackem stává nečitelná (když vám pětileté dítě řekne, že nosit dřevo nebude, působí to úplně jinak, než když to řekne šestnáctiletý výrostek).
Dále jsem kvetla z toho, že se nikdo moc vlastně neptá. Jakože polovinu knihy jsme ve společnosti osoby, která by měla být na straně nepřítele, ale nikdy se jí nikdo nezeptá, jak se octla na stejném místě, jako naše hlavní hrdinka. Ani se nedozvíme, proč zrádci zradili, proč hlavní hrdinka musela splnit úkol apod.
Autorka krásně dokázala navodit atmosféru okolní krajiny, ale dialogy a interakce mezi postavami byli takové bez náboje a celý příběh se tím pro mě zařadil do prostého průměru. I když musím říct, že romantické scény mě bavili, ale o těch kniha není, takže jich je tam opravdu pár. Fantasy prvek je v knize opravdu hodně okrajový, a i když jsem měla tušení, jak Poutník a hlavní hrdinka souvisí s prologem prvního dílu, úplně jsem nedostala to ono usazení, co jsou vlastně zač.
Takže jo, série se mi svým způsobem líbila, dětem bych ji asi i přečetla, ale rozhodně bych ji nenazvala dobrodružnou rytířskou fantasy.

lucyvase4
11.11.2023 4 z 5

Hodnocení: 4,5/5
Hodnocení celé série : 4/5

Po tom, co v prvním díle musel Manny, láska Kayly, odejít, se Kayla na Karmalechu už necítí šťastná. Navíc má v hlavě stále ještě Mannyho varování, že na hradě je zrádce. I ona je stále více přesvědčena, že to tak je. Náhody nebo spíše nehody které se dějí nejsou jen tak.
Když nastane jaro a přijde další Kapp zjistí, že nebezpečí hrozí i dětem hradního pána. Proto se Liam (hradní pán) rozhodne poslat děti i s Kaylou z hradu pryč. Jejich putování je dlouhé plne strasti a různých nástrah.
Vrátí se ještě někdy domů? Co vše se mezitím stane? A shledá se ještě někdy Kayla s Mannym?

Druhý díl se mi líbil více než první. Už jsem věděla, co od knihy očekávat. A že spíše než fantasy je to historický dobrodružný román.

I akce bylo více než v prvním dílu. Navíc i krásný vývoj postav.

Styl psaní autorky je neskutečně čtivý. Nutí vás číst dál a dál a já se nemohla odtrhnout. Také jsem tento díl přečetla za jediný den.

A pozor na konci jsem se dočkala i toho fantasy

Nevím, zda autorka plánuje ještě 3 díl ale já bych ho uvítala. Zajímalo by mne co bylo před tím než Kayla odešla na Karmalech. Kdo je Král a Poutník? Proč měla právě Kayla tento úkol? Jaké bylo její dospívání?

MariN14
04.08.2020 4 z 5

Moc se mi líbilo symbolické zakončení příběhu a role Poutníka

Haňa-Píšťalka
05.02.2019 5 z 5

Knihy Zapomnění a Návrat sa zaradili medzi knihy, ktoré si rada znovu přečítám a pridám ich do mojej knižnice. Príbeh je napínavý a nevšedný zároveň. Páči sa mi, ako zjednocuje fyzickú zdatnosť, pevnosť charakteru a vieru v jeden celok a cestu ku šťastiu. Knihy sa čítajú dobre a prečítala som ich jedným dychom, čo sa mi páči. Vďaka za pekné myšlienky, nad kterými môžem premýšľať. :-)

Autorovy další knížky

2013  75%Zapomnění
2020  86%Na saních
2019  66%Na lyžích
2012  77%Cesta do Els
2014  80%Návrat