Zapomnění

Zapomnění https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487618/bmid_zapomneni-1iN-487618.png 4 15 3

Svůj poslední soubor povídek Zapomnění psal David Foster Wallace paralelně s již nedokončeným románem Bledý král. Kniha vyšla roku 2004. Témata osobní identity a možností porozumění i sebeporozumění se ve Wallaceových textech prolínají s nejsoučasnějšími technikami ovlivňování a vnější prezentace a kladou – nevyslovenou, snad i nevyslovitelnou? – otázku, na co jsme vlastně zapomněli.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Rubato
Originální název:

Oblivion: Stories , 2004


více info...

Přidat komentář

lavash
04.04.2023 3 z 5

sbírka povídek, kde dfw představuje svojí směs černýho humoru, komplex(ních) postav a postmoderního experimentování.
těžko kritizovat hutnost a náročnost, dlouhý věty a složitý literární narážky--- (proto se taky wallace čte). je to ponurý a dezorientující, + postav, který jsou uvězněný v nefunkčních vztazích/životech nebo nemaj všech pět pohromadě.

téma: odcizení, osamělost, obtížnost mezilidskejch vztahů.

memphisz
24.06.2022 3 z 5

Naprostý souhlas s komentářem pumla. Wallace je takový svébytný úkaz. Vyjde mu sbírka povídek o 500 stranách, kde si každou chvíli říkáte: "Co to má být? O čem to vlastně je? Je to o ničem, nebo to nechápu? Jsou ty popisy obyčejnosti projevem literárního génia nebo nabubřelého tyrana? Proč to čtu? Proč to neodložím? " Přesto čtete dál. Nakonec se cítíte unavení, nevíte přesně, co tím chtěl autor sdělit ani jak byste povídky převyprávěl, ale současně cítíte určité uspokojení. To se může stát na konci knihy, ale i v jejím průběhu. Hranici máme každý jinde. Nedočíst tuto knihu je možná jediný způsob, jak ji dočíst a dostat se dál.


puml
09.04.2022

Originální zpravování ještě nemusí znamenat nějakou echtovní čtivost. Má to blízko k Perecovi a obecně k Oulipákům, se kterými to mám na betla, tak pade na pade, co se týče oblíbenosti jednotlivých autorů a knih (Perec dokáže bejt vyloženě nesnesitelnej; naopak Queneau má pár výborných románů). Ale zpátky k Zapomnění: příběhy sami o sobě jsou zajímavé, ale jsou plné takové nic neříkající nebo naopak vše říkající vaty a bordelu (dle úhlu pohledu), kterej mě veskrze dost nudil a nebavil. Ale neříkám, že to tam nemá místo, ale je to někdy dost nesnesitelná snůška nabubřelých informací. Přitom to, co chce Wallace říct a kam těma sračkama tak klopotně míří (jako závěrečná povídka, která se týká doslovně sraček), by šlo vyjádřit tak třetinovou stopáží. Ale nápaditost a určitá podvratnost tomu rozhodně nechybí. V Krátkých příbězích je to taky, ta nabubřelost, ale tam je toho nějak míň a působí to tak nějak srozumitelnějším a konzistentnějším dojmem, což je asi dáno i kratší délkou povídek. Tady je to někdy až k nesnesení utahané. Ale jinak dobré a zajímavé, no prostě Wallace a Rubato. Jinak sama o sobě ta kniha působí jak malý artefakt. Grafika a typografie je za plnej počet. Jen tak dál. Samotnou kvalitu povídek si neodvažuji hodnotit, je to tak na střídačku někde mezi odpadem a pěti hvězdama. Práce mistra, to každopádně, ale je to jen pro androidy a literární geeky. Normální smrtelník tuhle literární torturu, bez toho aniž by přeskakoval i desítky stránek, asi jen tak nedá. Já se k nim řadím.