Zápisky z Tibetu

Zápisky z Tibetu https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263545/bmid_zapisky-z-tibetu-x8W-263545.jpg 4 8 3

Zápisky z Tibetu navazují na silnou čínskou tradici subjektivně laděných cestopisných esejí, které spojují osobní zážitky, vzpomínky a úvahy, zaznamenávají historii popisovaných míst i mýty a legendy, které se k nim váží. Özer cituje rozličné zdroje, tibetské i západní, a vypráví příběhy míst i lidí, s nimiž se potkala během zhruba deseti let života ve Lhase i na svých početných cestách po Tibetu. Její dílo sleduje dvě hlavní linie. Na jedné straně se pokouší zaznamenat pohnutý osud Tibetu a Tibeťanů během druhé poloviny 20. století, lidské příběhy a proměnu míst, která jsou silně spjata s náboženskou tradicí tibetského buddhismu. Na druhé straně pak popisuje svoji vlastní duchovní pouť, cestu, kterou prošla během poznávání své vlasti, která se pro ni vlivem vnějších okolností stala v období dětství a dospívání cizí exotickou krajinou, které se musela postupně naučit znovu rozumět. Zápisky z Tibetu jsou tak především knihou o hledání sebe sama, prostředkem k pochopení duchovních tradic vlastního národa a znovunalezení vlastního místa v komplikované čínsko-tibetské současnosti. Její příběh je jedním z bezpočtu příběhů moderního Tibetu, který za posledního půl století prošel radikální duchovní, kulturní i společenskou proměnou, jež z velké části nebyla v rukou jeho obyvatel. Özer zachycuje dilemata i rozpolcenost několika generací Tibeťanů, kteří se dnes a denně musí vyrovnávat se složitou situací, v níž se jejich země nachází.... celý text

Přidat komentář

Catherine
18.06.2018 3 z 5

Já prostě nevím, na můj vkus je to asi moc osobní mám ráda fakta. A nebo by to chtělo někoho kdo by to dokázal sepsat poutavěji. Je spousta knih o Tibetu, které jsou mnohem lepší.

DriftBooks
17.01.2017 3 z 5

Pohled novodobé Číňanky – původem z Tibetu – na svou domovinu. Hluboká úcta k tradicím a náboženství a zklamání z jeho současné podoby. Zlaté staré časy a absurdní realita. Autorka vytváří skrze svá slova novodobou tibetskou esenci. Silnou, poetickou. Černý čínský čaj zalévá vodou z řek, které pramení na tibetské náhorní plošině… Přestože je v Česku fenomén „Tibet“ často přetřásán, přestože většina měst vyvěšuje tibetskou vlajku na znamení protestu proti čínské okupaci, přestože dění okolo dalajlámy minulý rok rozbouřilo hladinu české společnosti, i přesto si myslím, že o Tibetu víme málo. A tak je každá podobná kniha vítána. Tato navíc netrpí suchým konstatováním faktů. Je plná nádherných obrazů, básní a emocí.


pajaroh
11.08.2016 4 z 5

Velmi poeticky pojaté svědectví o historickém i dnešním Tibetu. Trvalo mi, než jsem se do autorčina stylu začetla a našla zajímavé v detailech pro mě vzdáleného světa. Ale každou kapitolou mi byla kniha bližší a z řádků jsem cítila autorčino osobní vyznání a smutek. Tato "věčná milovnice krásy" mísí básnický styl psaní (velká poklona překladatelce) a popisy Tibetu s ostrou kritikou politiky, necitlivými vojenskými i "budovatelskými" zásahy Číny.
Velká část knihy je zaměřena na detailní popis klášterů a důležitých osob v souvislosti s budhismem, proto osloví především milovníky Tibetu a jeho nábožeství/filozofie.

Štítky knihy

Tibet okupace Tibetu tibetský buddhismus tibetská literatura

Autorovy knížky

Cchering Özer
tibetská, 1966
2015  70%Zápisky z Tibetu

Kniha Zápisky z Tibetu je v

Přečtených9x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst19x
Chci si koupit4x