Zápisky z podzemí

Zápisky z podzemí https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264624/mid_zapisky-z-podzemi-2cI-264624.jpg 4 7 5

Román Rogera Scrutona je unikátním svědectvím o tom, jak československý disent vnímal konzervativní britský intelektuál, jenž se s ním měl možnost seznámit prostřednictvím svých aktivit, které zde v době komunismu s okruhem svých přátel rozvíjel. Je hlubokou sondou do duševního stavu Čechů během posledních let totalitní noční můry. Setkáváme se s jedinečnou kulturou disidentů, s utrpením a frustrací mladých lidí, pro něž byly uzavřeny všechny cesty ke vzdělání i k budoucnosti. Prostřednictvím milostného příběhu dvou mladých lidí autor čtenáře nejen vtahuje do tísnivé atmosféry oněch let a představuje mu vnitřní život těch, kteří se nehodlají smířit se stávajícími poměry, ale především pokládá obecnější otázky etiky, morálky, mezilidských vztahů, možnosti žít v pravdě, a dokonce možnosti existence pravdy (nejen) v totalitně ovládané společnosti. Jan Reichl vyučuje na katedře mezinárodních vztahů Wheaton College ve Washingtonu. Toto místo získal před patnácti lety, v době, kdy všechny americké vysoké školy chtěly na své půdě skutečného svědka života v komunismu. On však pro své studenty a život v zemi svobody, hojnosti a prosperity žádné nadšení necítí. Neustále se v myšlenkách vrací zpět, do poloviny roku 1980, kdy byl kvůli ideologickým „zločinům“ svého otce zbaven možnosti vzdělání i jakýchkoliv nadějných vyhlídek. Přesto jeho život v těch temných dobách alespoň na krátký čas prozářila Bětka, tajemná dívka, která ho znovu vzkřísila, vyvedla z podzemí jeho vlastní fantazie ven na denní světlo a naučila ho doufat, svobodně se rozhodovat a milovat. Prostřednictvím Bětky se tehdy Honza setkává se skutečným podzemím – undergroundem. S bytovými semináři, disidenty, zakázanou literaturou, s tajným knězem Pavlem. Tato zkušenost mu nabízí nové obzory a začne přemýšlet o podivné době, v níž žije, a dějinách své země, které zanechaly hluboký pocit viny. To vše jej čím dál víc svazuje s Bětkou. Honzův příběh směřuje rychlým tempem až k jeho nečekanému konci. https://www.goodreads.com/book/show/18579890-notes-from-underground... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Moravské zemské muzeum
Originální název:

Notes from Underground , 2014


více info...

Přidat komentář

los
06.01.2022 3 z 5

poslední kapitolu bychom měli přidat do čítanek, už jsem viděl tuny "pracovních listů" a doporučené četby pro žáky i studenty na téma český disent, ale kritický pohled vždycky absentoval

zkoušel jsem googlovat, ale nepodařilo se mi dohledat žádnou informaci o tom, že by byl tento Scrutonův román zfilmován - a přitom se nemohu ubránit dojmu, že jsem příběh viděl v televizi někdy na počátku 90. let...

radim777
05.10.2019 5 z 5

Kniha Rogera Scrutona Zápisky z podzemí je román. Milostný román s filosofickými úvahami. Myslet si, že román má popisovat realitu, tak jak byla a suplovat odbornou práci, je dost mimo. A je vůbec otázka, zda odborná práce něčeho takového může dosáhnout. Musíme respektovat autorskou licenci. Je to pohled Angličana, který spolupracoval s československým disentem, dokud mu režim nezakázal vstup do země. Zobrazil disent, jak jej poznal a v mnoha postavách románu můžeme rozpoznat reálné postavy – v otci Pavlovi Tomáše Vlasáka, v kotelníkovi Karlovi Karla Palka.

Je to krásný milostný román mezi Honzou a Bětkou a to není vůbec málo, vždyť láska mezi mužem a ženou je nevyčerpatelný zdroj lidského bytí!


schacco
05.04.2017 3 z 5

Kniha nehodná filozofa. Rozporuplné čtení pro Čechy (Čechoslováky) a tuplem pro ty, kteří žili ve své vlasti v době, do které autor zasadil svůj příběh. V jednotlivostech se knize daří relativně zdařile vystihnout určité aspekty té doby, v zásadnějších otázkách je ovšem značně tendenční a povrchní (vyniká kupř. velmi emocionální a jednostranné vylíčení nespravedlností páchaných na sudetských Němcích, aniž by byly zasazeny do širších souvislostí složitých vztahů mezi Čechy a Němci; obzvláště pak v meziválečné éře).

Kniha neumožňuje jiný výklad autorova náhledu na Čechy (Čechoslováky) než ten, že má do úcty či snad dokonce obdivu na hony daleko a český disent (se kterým udržoval pravidelné styky) v něm vyvolával převážně shovívavý úsměv ("většina jejich děl měla menší hodnotu než papír, na kterém byla napsána"). Úvaha o "národu knihy", který vznikl skrze knihy a v podstatě mimo knihy neexistuje, mně osobně v hlavě utkvěla asi nejdéle.

Příběh samotný je archetypální a v různých obdobách ho patrně prožila velká část mužů.

Škuch
05.01.2017

Myslím, že z knížky je hodně cítit, že autor v totalitním Československu nežil...

marvan00
07.04.2016 5 z 5

Angličan Scruton popisuje český disent bez příkras a beze sklonu k černobílému vidění, kterým trpí většina českých autorů a bývalí členové disentu obzvláště. Krásně je to vidět i na rozpačitém doslovu Milana Uhdeho.

Postava Bětky, donucená volit mezi různými zly, neskrývá svou nedůvěru k lidem z disentu, kteří se mohou považovat za morálně nadřazené takovým jako ona jen proto, že oni sami nebyli před "Sophiinu volbu" postaveni. Zatímco mnozí z těch, kteří se řídili jen schematickými a často falešnými představami o morálce sami nakonec lidsky selhávají, Bětka proplouvá nedotčena a posílena, protože místo abstraktních ideálů se řídí svou láskou k blízkým: ať už je to její postižená dcera, nebo její nedospělý milenec (a hlavní hrdina románu) Pavel. Nakonec je tak právě Bětka svým dospělým a praktickým postojem k životu, prodchnutým láskou, tou nejživější postavou románu.

A právě toto, zdá se pan Uhde a jemu podobní nepochopili. Román měl ambice stát se zásadním příspěvkem k diskuzi o předlistopadovému režimu, nakonec se tak bohužel nestalo, až na ojedinělé reakce se ze strany disentu ozvývá jen mlčení. Asi chápu proč.