Zamžené zrcadlo

Zamžené zrcadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13093/zamzene-zrcadlo-13093.jpg 3 26 3

Příběh který zde Sir James Monmouth vypráví, je zvláštní, tajemný a podivný, a přece se zpočátku zdá, že půjde o libůstku usedlého muže, kterého zaujal cestovatel Conrad Vane. po mnohaletém pobytu v cizině se Sir Monmouth vrací do Londýna s odhodláním zjistit o tomto záhadném cestovateli, co bude možné. Při svém pátrání po osudech svérázného Vanea naráží na různé zvláštní okolnosti a neméně zvláštní lidi, z nichž nejzáhadnější je bledý chlapec, který se mu zjevuje na nejnečekanějších místech. Vypravěč nakonec nalezne odpověď na to, čím jej záhadný Vane přitahoval, ale zároveň se až do konce života nezbaví břemene, které na něj toto poznání vložilo.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Mist in the Mirror , 1992


více info...

Přidat komentář

micha-ella
10.01.2022 3 z 5

Po pár stránkách této knížky jsem si říkala, že je to výborné čtení ke krbu v zimním podvečeru - a pobavilo mě, když jsem na konci našla název edice - čtení ke krbu!
Je napsaná stylem Charlese Dickense nebo Agathy Christie - tajuplný příběh ze starého Londýna se strašidelnou atmosférou. Občas ve svých komentářích použiji větu přímo z děje knihy - a tahle je výstižná: ,,Na dosah ruky jsem měl nějaké tajemství, odpověď na záhadu, a cítil jsem, že kdybych tam mohl stát dostatečně dlouho, určitě bych tu záhadu rozřešil." (Str. 57.) Jak vidím v předchozích komentářích - ačkoliv jsme stáli dostatečně dlouho a knížku jsme dočetli, záhadu jsme racionálně nerozřešili.

Luciefever
24.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Tato kniha je pro mě paradox. Na jedné straně se čtenáři dostává skvělého autorčina umění popisného, které vykreslí atmosféru místa i doby natolik dobře, že i ten, kdo Anglii nikdy nenavštívil získává pocit důvěrnosti s ulicemi, zvyky, vůněmi a lidmi.
Na druhé straně stojí rozuzlení. Nejvíc dramatická část, která má vynést události ze zamlžené minulosti na denní světlo. A právě tady je to hluché místo, jádro paradoxu, podivné vakuum.
Je to jako když jste na večeři s degustačním menu v krásném podniku s vytříbeným servisem. Po malých porcičkách jsou vám servírovány fragmenty záhady, ochutnáváte úctyhodné ročníky vín, ve kterých jsou znatelné tóny tajemství. Vaše chuť vzrůstá kapitolu od kapitoly a nemůžete se dočkat vrcholu večera. Jenže ten je zčistajasna vynechán. Kroutíte nevěřícně hlavou, odmítáte se vzdát a chcete zpět na vlnu toho sytého crescenda, které vás dostalo až sem, ale které už se stačilo rozplynout...
Závěrem dostanete ten nejobyčejnější dezert, který se cukrář snažil zachránit alespoň onou pověstnou třešničkou v poslední větě. Mrzí mě to. Chtěla jsem svůj hlavní chod.


soukroma
11.08.2014 3 z 5

Příběh je sice vyprávěn tak, že čtenář chtě nechtě hltá stránky, aby se dozvěděl, oč vlastně v ponurém příběhu jde, ale nedozví se stejně nic víc než pár náznaků. Přes útlost knihy se autorka stále opakovala - varování, strach, stále na stejnou notu, bez originality a gradace. Na druhou stranu popis aktuální atmosféry je vždy precizní a zdařilý.

Štítky knihy

Londýn horory

Autorovy další knížky

Susan Hill
britská, 1942
1995  70%Žena v černém
2012  63%Malá ručka
2008  86%Dobrý motiv pro vraždu
2004  68%Zamžené zrcadlo
1994  72%Paní de Winterová - Mrtvá a živá II