Žákovská knížka Žáka Jaroslava

Žákovská knížka Žáka Jaroslava https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97675/zakovska-knizka-zaka-97675.jpg 4 11 4

Kniha obsahuje výběr z knižně nepublikované tvorby Jaroslava Žáka. Do prvního oddílu jsou zařazeny ukázky z jeho "dobrodružné a detektivní knihovny" (přibližně období 1918-19). Druhý oddíl obsahuje ukázky Žákova autentického studentského humoru z roku 1922, kdy byl autor studentem gymnazia. Třetí část knihy je věnována jeho humoristické tvorbě v letech jeho studií, která vycházela na stránkách Humoristických listů označená pseudonymem Jack. Výběr k vydání připravila Marie Krulichová.... celý text

Přidat komentář

Knihomolka506
23.01.2021 5 z 5

"Z doby kamenné "
Autorovy vtipné sci- fi povídky od cestování do cizích kontinentů přes plavbu v železném monstru po jízdu na kole od auta.

SAnthony
18.10.2020 3 z 5

První část je opravdu skvělá a přečetl jsem s úsměvem jedním dechem.
Další dvě části už nebyly tak pohodové. Ovšem jak "Připomíná laponské přísloví: nic není veliké, nic není sladké, neneseme-li v sobě samých radost a velikost."
Také souhlasím s výrokem, že "Nacismus, fašismus, byrokratismus, maloměšťáctví, toť vše se vyznačuje nedostatkem smyslu pro humor."


Mahuleno
02.02.2018 2 z 5

Otevřel jsem knihu v rámci Výzvy (čtyřslovný název) s nadějí humorného čtení vyplývající z představy titulů Cesta do hlubin študákovy duše, Študáci a kantoři (jako film Škola základ života) atd. Bohužel jsem byl dost zklamán, humor z prvorepublikových časopisů asi není pro dnešního čtenáře k popukání. Pravda je ovšem taková, že výše uváděné tituly, které mě nalákaly, jsem nečetl, ale viděl zfilmované, kde herecké obsazení mělo nepochybně značný podíl na jejich úspěchu. Kniha je dělená na několik částí - 4. část knihy - Slovník jazyka študáckého také není příliš čtivá, takže já jsem nejvíc hodnotil Doslov, který ovšem není autorův, ale napsán Marií Krulichovou. Ocenil jsem literární plodnost Jaroslava Žáka a šíři jeho záběru i v dalších oblastech. Při vší úctě k autorovi a nerad se k tomu přiznávám, dočetl jsem jenom, abych si odškrtnul položku ve Výzvě 2018.... Abych vzápětí ve svojí knihovně letmou prohlídkou objevil asi dvacet čtyřslovných titulů, pro mne určitě přijatelnějších.

jprst
01.12.2011 3 z 5

Jedná se především o nejranější autorovu tvorbu, nicméně i ta už nese prvky humoru, který se stal pro jeho pozdější díla charakteristický a snadno poznatelný.