Záhrada z prírody

Záhrada z prírody https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177410/zahrada-z-prirody-177410.jpg 4 2 1

Inšpiratívna príručka z množstvom názorných ukážok, užitočných informácií a netradičných návodov, ako si svoj pozemok pretvoriť na kus nefalšovanej prírody. Prilákajte k svojmu domu kus divokej prírody aj s jej obyvateľmi, zaujímavými hosťami.

Přidat komentář

Sidonka3
13.05.2021 5 z 5

Přírodní zahrady mají místo podtitulu na obálce dvě věty: Přilákejte ke svému domu kus divoké přírody i s jejími obyvateli, zajímavými hosty. Tato bohatě ilustrovaná kniha vám poskytne praktické rady, jak vytvořit zahradu na svém pozemku.
Kvalitní a líbivé fotografie na křídovém papíře jsou pěkné, ale o to nejde. Kniha je plná praktických rad, jak která rostlina nebo uspořádání pozemku přivábí různorodá a nádherná zvířata, která tam mít chceme a ti budou jako predátoři odhánět z pozemku tvory, které tam mít nechceme. Je tady popsáno jak zřídit přirozené útočiště nebo třeba ptačí budky, které ještě lahodí oku. Přírodní zahrada neznamená, že musím mít nutně místo zahrady louku s lesem na konci a občas nějaké to roští, aby se měli některá zvířata kde schovat. (I když já osobně proti divoké zahradě rozhodně nic nenamítám, když se hezky udělá, může být pohlednější a a atmosferičtější než neosobní uměle vyrobená plocha s tújemi od zahradníka). Můžu si dělat pohledné květinové zóny, v případě potřeby mít i bylinky a zeleninu, která nepokazí estetický dojem. Případně u plotu zahrady založit miniaturní květnatou louku s kopretinami, zvonky, chrastavcem, prvosenkou, ... Je to prosté, stručné a jasné, přestože kniha má velký formát a vypadá poměrně objemně.
Kapitolka osazování střešních zahrad a teras nebo přírodní zahrada ve městě na malém pozemku nám třeba poradí, jak osadit plochy mateřídouškou a tak můžeme mít kousek přírody i ve městě. I malé místo může vypadat slušně.
Neříkám, že je to nějaké super zpracování a na tohle téma neexistují lepší knížky. Na první informace je to ovšem dostačující. Máme kapitolku o zahradních pozemcích, posouzení půdy, nakreslení plánu, budování zahrady, ale i popis rostlin, je tu i seznam zvířat. Za každý podobný počin jsem ráda a už jen za tu popularizaci a připomenutí, že existují přírodní zahrady a že alespoň nějaký koutek v zahradě můžeme nechat pro živé hosty, má kniha ode mě možná i mírně nadsazených 4,5 hvězd.