Zahrada Finzi-Continiů

Zahrada Finzi-Continiů https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147052/bmid_zahrada-finzi-continiu-byC-147052.jpg 4 9 3

Vysoká zeď, takřka nekonečná, vysoké stromy za ní, košaté cizokrajné stromy, a za nimi prokmitávající vznešený dům, to je na dlouhá léta zahrada Finzi-Continiů pro hrdinu a vypravěče románu. Už jako dítě ho přitahuje rodina, kterou vídává o svátcích a v synagoze, tak odlišná od ostatních. Jejich aristokratická povýšenost, která dráždí jeho otce, jejich odmítání fašistického režimu i maloměstské společnosti chlapce naopak láká, cítí za laskavým odstupem, v samotě, do které se Continiovi stáhli, opravdovou zjemnělost, hlubokou vzdělanost, věrnost tradici i cosi podivně tragického. Především ho pak vábí Micól, napřed plavovlasé, veselé, chytré děvčátko, pak okouzlující, sebejistá studentka. Rasové zákony z roku 1938 přimějí náhle Finzi-Continiovy otevřít zahradu a tenisový kurt vyhoštěncům z ferrarského tenisového klubu. Giorgio konečně má příležitost sblížit se s Micól. Dlouze spolu bloudí po zahradě, svěřují se, Micól je velice přátelská, ba něžná, ale sotva si hrdina uvědomí svůj cit, Micól mu uniká a čím zoufaleji se ji snaží získat, tím víc ji ztrácí. Marná láska, zakletá zahrada, rodina vědomá svého zmaru a v jádře na něj pyšná jako na známku vyvolení, to vše ožívá v paměti vypravěče a s odstupem let: dětské a jinošské dojmy, city a myšlenky provází ustavičně jako temný kontrapunkt vědomí temné budoucnosti, která tak brzy měla všechno pohltit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Il Giardino dei Finzi-Contini , 1962


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
14.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Příběh, který Bassani vypráví, je v podstatě banální – tedy nikoli pro jeho aktéry, ale v tom smyslu, že si jej v mládí prožila většina mužů a logicky, z druhé strany, také mnohé ženy. Příběh mladého muže, který se zamiluje do krásné mladé ženy, jež jeho lásku neopětuje, ale jeho přátelství ztratit nechce (je otázkou, zda vůbec prosté přátelství mezi krásnou ženou a mužem je možné, ale to je na diskusi na nějakém jiném fóru). Co z této knihy činí literární skvost, je Bassaniho způsob zpracování. Stylistická a výrazová vytříbenost, psychologická hloubka, jakási lehkost a jemnost vyprávění, plastické vylíčení dobové atmosféry a prostředí. Příběh se odehrává v meziválečné době a na počátku druhé světové války a seznamuje čtenáře i s pozvolným utužováním poměrů v Mussoliniho fašistické Itálii, zejména vůči židovské komunitě, k níž téměř všechny hlavní postavy patří, což mu dodává další výrazný rozměr. Moc pěkná kniha.

Toffee
31.12.2016 5 z 5

Na tento útlý román jsem narazila šťastnou náhodou a okouzlil mě svou atmosférou, křehkostí citů, mladou a marnou láskou, smutkem a bezvýchodností. Je to taková drobná a zapomenutá literární perla.


Jarisko2
14.11.2013 4 z 5

Tenhle román jsem četl asi před pětadvaceti roky, během "slovenské etapy" mého života. Tehdy se mi velice líbil, ale bylo mi dvacet, hlavu jsem měl ještě vymytou marxleninismem a asi bych teď už nedal dohromady nějakou nosnou myšlenku z té knihy..
Takže si dám v blízké době repete a pak se uvidí :)
Zvláštní, doteď se mi v hlavě zachovala jedna báseň z té knihy:

Umrela som pre krásu
a krátko som ešte
v hrobe ležala
keď jedného
čo za pravdu život dal
vedľajšia hrobka prijala

Prečo si mŕtva?
tíško sa opýtal
Pre krásu som zomrela
Ja pre pravdu
som život dal
Tá istá vec nás zabila..

Tak sme sa v hroboch
tíško rozprávali
až kým nám trávy zelené
nezakryli mená
aj ústa...

Štítky knihy

zfilmováno italská literatura

Autorovy další knížky

Giorgio Bassani
italská, 1916 - 2000
1967  80%5 italských novel
1971  87%Zahrada Finzi-Continiů
1994  88%Zlaté brejličky
2001  88%Pamětní deska v Mazziniho ulici

Kniha Zahrada Finzi-Continiů je v

Přečtených10x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x