Záhady Pittsburghu

Záhady Pittsburghu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40181/bmid_zahady-pittsburghu-yPF-40181.jpg 4 51 7

Chabonův hrdina Art Bechstein hledá svou lidskou i sexuální identitu a skrze hořké sebepoznání nachází lásku a dospělost. Chabonův jazyk je prostoupen nostalgií; navíc se vyznačuje nesmírnou rafinovaností, jedinečným citem pro metaforu a jemným smyslem pro humor.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Mysteries of Pittsburgh , 1988


více info...

Přidat komentář

Babouš
21.09.2019 4 z 5

Brilantní letní atmosféra a zajímavé postavy. Líbilo se mi originální vykreslení bisexuálního trojlístku, i když v centru pozornosti jsou bohužel zejména mafiáni a koketování s podsvětím. Postava Clevelanda tam v 90 procentech případů vůbec nemusela být, ale na druhou stranu chápu, že na konci v té scéně s dopisem tam měl dost důležitou roli, která by tak nevyzněla, kdybychom se s ním neseznámili.

Finn69
16.03.2019 2 z 5

Tak tohle mi vůbec nesedlo. Je to sice napsané dobře, Chabon to prostě umí, ale to samo o sobě nestačí. Nemám taky celkem nic proti tomu, když není hlavní hrdina tak úplně hetero, ani když jsou jsou postavy všelijak divné nebo ujeté, mám třeba rád knížky Johna Irvinga kde jsou tyhle věci na denním pořádku.
Art Bechstein je ale jakýsi podivný rozmazlený fracek, kterému by člověk nejraději vrazil pár facek. Řešit jeho pseudoproblémy bylo chvilkami nad moje síly. Ostatní postavy jako by taky nedělaly nic jiného, než se stylizovaly do různých rolí, ať už jde o Clevelanda, Flox nebo i Artova otce. Výjimkou je snad jen Artův kamarád a milenec Arthur, to je ale zase prostě stereotypní veselý hoša a nic jiného.
Tohle není můj šálek čaje, ostatní Chabonovy knihy jsou o mnohem a mnohem lepší.


trudoš
17.12.2018 3 z 5

Michael Chabon vypráví o jednom létě v Pittsburghu a o partě mladých lidí, kteří se v daném období seznamují, rozcházejí a řeší osobní problémy. Kladem je stylistika, svižná, lehká a nenápadně humorná. Zároveň nešetří poetikou, ale přitom zůstává srozumitelná obyčejnému čtenáři. Knihu otevřete a během chvilky zjistíte, že za sebou máte sto stran a vůbec se vám nechce ji zavřít. Hodně za to přitom můžou dialogy, kterými postavy nijak nešetří. Stran zápletky už je to horší, ale s tím jsem tentokrát dopředu počítal. V čem pak román obzvláště exceluje, je vztah otce a syna, kdy rodičem ústředního hrdiny je jeden z bossů pittsburghského podsvětí, což přirozeně nahrává spoustě komplikovaných situací.
Trable s příběhem jsem začal mít v až poslední třetině, kdy zabředne do milostného trojúhelníku „chlapec + chlapec + dívka“. Což o to, heterosexuální hrátky mi nevadí, ale těm homosexuálním už nějak nedokážu přijít na chuť. Takže několik milostných scén jsem musel vynechat. Uznávám, jsem srab.

Ovecka_Saki
22.03.2017 4 z 5

Začátek slabší, ale pak mě to začalo bavit stále víc. :)

Italienis
26.07.2015 3 z 5

Kniha vznikla jako magisterská práce autora během jeho studia a katapultovala ho podle kritiků mezi nejtalentovanější autory USA. Celkem čtivá kniha o mladíkovi, který hledá, kam patří. Ať už jde o jeho partnera/ku nebo snahu vymanit se z područí vlivu jeho otce - mafiána. Tato snaha ale vlastně způsobí tragické finále knihy, které ovšem bylo podivně nečekané. Trochu jako pěst na oko. Od Chabona doporučuji spíš Ždovský policejní klub nebo Báječná dobrodružství Kavaliera a Claye. Mnohem lepší.

Gracian1964
29.06.2015 3 z 5

Najprv som videl film Wonder boys...velmi sa mi pacil...z titulkov som vyrozumel, ze bol natoceny podla romanu Chabona...tak som sa rozhodol, ze si od neho nieco precitam....konkretne ku knihe podla ktorej sa tocil film som sa nedostal, pravdepodobne este nebola prelozena, tak som siahol po zahadach Pittsburhu...dost dlho mi trvalo, kym som sa dostal do rytmu autorovho rukopisu....bol som mierne sklamany, cakal som nieco na sposob toho filmu, ale knihu som bez problemov docital...mozno som urobil chybu, ze som zacal prave s touto knihou...kazdopadne, davam mu este sancu, urcite....

Ronin Roujin
18.06.2013 4 z 5

Krátký příběh o hledání svého místa v životě a svého místa v posteli. Hlavní hrdina si stále nemůže vybrat, zda bude na holky nebo na kluky a tak je většinu děje AC/DC. Špatně se srovnává i se svým otcem, kápem místní mafie. Až trošku drsné finále jej zčista jasna katapultuje do reálného světa. Čte se celkem dobře a potěší zejména neotřelé popisy míst a nálad.