Záhady kvantového světa

Záhady kvantového světa https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378648/bmid_zahady-kvantoveho-sveta-uiA-378648.jpg 4 47 14

Je tu komiks, který vám objasní základy kvantové fyziky! Vydejte se společně s dobrodruhem Bobem a jeho psem Rickem na výpravu po záhadách kvantového světa! Kvantová fyzika je přítomná ve všem, co nás obklopuje – od obřích galaxií po nepostřehnutelně drobné atomy –, avšak její poznatky o světě kolem nás se výrazně liší od toho, co obyčejně zažíváme a pozorujeme. Jak je například možné, že v kvantovém světě se částice mohou nacházet současně na několika místech a kočka může být zároveň živá i mrtvá? Jak s tím souvisí kostkový cukr, mořské vlny či Bůh, který (ne)hraje v kostky? A jak na to všechno vědci vůbec přišli? Základní principy kvantové fyziky vám v kresleném příběhu objasní sami zakladatelé a nejvýznamnější teoretici tohoto oboru v čele s Planckem, Einsteinem, de Brogliem, Heisenbergem nebo Schrödingerem. Autorem knihy je Thibault Damour, francouzský teoretický fyzik, člen Akademie věd a držitel mnoha významných ocenění. O výtvarnou stránku se postaral známý belgický komiksový kreslíř Mathieu Burniat.... celý text

Komiksy Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le Mystère du monde quantique , 2016


více info...

Přidat komentář

meluzena
07.04.2024 3 z 5

Populárně naučný komiks, kterým se jako tenká červená linie (resp. tlusté žluté h) vine Planckova konstanta.
Dobrodruh Bob a jeho pes Rick (resp. jeho vycpaný pes Rick) se vydávají vyřešit záhady kvantového světa a setkávají se s Planckem, Bohrem, Bornem, Einsteinem, Schrödingerem a dalšími, kteří jim ochotně vysvětlují svoje objevy a teorie i to, proč (ne)souhlasí s jinými kolegy-vědci.
Těžko říct, jestli tenhle výcuc někomu něco dá. I kdyby náhodou ne, je roztomile zpracovaný.
---
- [Heisenberg:] Einstein mi vzkázal, že se prý pokoušíte vyřešit záhadu kvantového světa... To není zrovna snadný úkol!
- [Bob: ] Přesně to jsem říkal i svému vycpanému psovi.
---
[Einstein:] „Bohr tvrdí, že částice je lokalizovaná, jen když je pozorovaná. Jenže já mám za to, že Měsíc existuje, i když se na něj nikdo nedívá!“

Kapis
11.06.2022 4 z 5

Nejsem si zcela jist, zda-li mě hornický učňák na Šumbááárku more s praxí ještě na Dukle, ale s maturytoupyčo, s fyzikou končící někde ve druháku, nulovou chemií a zaplaťpámbů aspoň s povinnou maturitou z matiky, připravil na ty semestry newtonské i nenewtonské fyziky na báňské, ale asi jo. Ve finále to byl zcela životformující boj, bolelo to a přišel jsem u toho o spoustů dočasných známých, kteří v Hitlerovi ty toroidy a integrační plochu odraženého slunečního záření potencionální geostacionární družice země úplně nevěděli jaxi napsat na ruku.

No a tató komiksá je docela pěkná populárně - naučná knížečka, kterou bych se zvídavému středoškolákovi rozhodně nebál darovat, pokud přes příkrov instáče a ostatních pyčovin je schopen porozumět. Jinak bych mu to nedával, bo škoda házet hrách sviním na stěnu.

Takže dávám pěkných 80% a doporučuju a všemi svými údy dávám lajky a doporučuju jak cyp!

Ale jelikož je tady banda matfyzáků a vůbec krutě vzdělaných lidí, tak já si dovolím zajít za horizont událostí. Tato kniha je především o planckově konstantě, že? Ona tam zběsile ve svých kvantových superpozicích poskakuje, stejně jako třeba ptáci, v různých barvách na pozadí jinak monochromatické kresby, aby zdůraznila ten kvantový mnohovesmír, vznikající každou mikrosekundu do nekonečna dalších rovin. ALE! Ona plackova konstanta primárně popisuje závislost vyzáření energie absolutně černého tělesa v závislosti na jeho teplotě.

A já tedy, synek ze šumbarského učnáku, se ptám, jak by vypadal náš život na této planetě, pokud by povrchová teplota slunce nebyla 6000K, ale vrchol planckovy křivky by svoje maximum vyzáření posunul do jiných vlnových délek? V diskuzi jsem k dispozici:)) Pokud někdo tak jednoduchou věc víte, tak ji hned neprozraďte prosím, popovídat si můžem i v mejlu:)


michal0133
30.03.2022 4 z 5

Moc pěkná kniha. A logo Arga jako jméno lodi na obálce je už jen pomyslná třešinka.
Přes veškerou snahu je ale nakonec otázka, jestli pravdu nemají ti, kteří říkají, že kvantovka se pochopit a interpretovat nedá, že všechna přirovnání k našemu makroskopickému světu kulhají. Že se dá jen spočítat.
Zaujalo mě slovo diskontinuální (veličina), nevím jestli se používá, já bych řekl diskrétní, ale moje fyzika končí maturitou, tak nemohu posoudit, jestli je to to samé.
A závěrečný glosář je vysázen fontem, který nemá matematiku, takže se tam náhodně střídá tenké bezpatkové písmo a silné patkové ve složitějších rovnicích, působí to jako pěst na oko. To určitě šlo vyřešit líp…
Grafické zpracování je opravdu nádherné…
Snaha 100 %, líp to asi nejde, ale je otázka, jestli to jde vůbec…

IVANA0123
23.03.2021 4 z 5

Knížka je moc pěkně udělaná. A musím říct, že snaha rozhodně byla. Jednak z mojí strany se posunout kousek dál ve znalostech z fyziky a ze strany autora o co nejjednodušší formu, jak přiblížit svět kvantové fyziky čtenářům. Bohužel musím přiznat, že i když mě fyzika vždy bavila, je to už nějaký ten pátek od školy a některé spojitosti mi už bohužel unikaly, což rozhodně nebude autorova chyba... Co se týká snahy autora, nejsem si jistá, že je tato forma úplně ideální, i když je rozhodně zajímavá. Myslím že pro laiky je knížka bohužel až moc vědecká a pro odborníky zase jednoduchá, ale to už nedokážu plně posoudit. Rozhodně mi ale řadu věcí připomněla a závěrečné shrnutí je pěkně zpracované.
(3/21)

Tozbee
19.02.2021 4 z 5

Uznale mručím. Má to šmrnc, vtip a je to fakt krásně zpracované (i vydané, díky Argo!). Jen nevím, jestli to vlastně splňuje účel, tedy objasnit kvantovou fyziku laikům. Za sebe lítostivě připouštím, že jsem se v pochopení tématu o moc dál neposunul. Naštěstí mě uklidňuje vědomí, že jsem se v jiné části multivesmíru stal díky komiksu zapáleným studentem a posléze odborníkem na kvantovou fyziku.

tomexx
26.01.2020 4 z 5

Veľmi pekná krátka komiksová epizóda. Autor sa snaží na príkladoch čitateľa oboznámiť s doteraz známymi princípmi kvantovej mechaniky. Nie som si ale istý či viem po prečítaní viac ako predtým, pričom doposiaľ som získal znalosti kvantovej mechaniky len prostredníctvom YouTube videí...

parxel
20.10.2019 4 z 5

Záhady kvantového světa je podle mého názoru povedený vědecko populárně naučný komiks. Přestože jsem již několik podobných knih přečetl, tak tato podávala některé skutečnosti z trochu jiného pohledu. Nejedná se sice o žádné literární veledílo, ale to asi ani nebylo účelem. Za mne spokojenost a kniha mne rozhodně nezklamala. Dávám 4 hvězdy.

popeluška
23.09.2019 5 z 5

Hodně zajímavý komiks,na který se hned tak nezapomene.Bavil mě a nádherná grafika zážitek jen umocnila.

FireOfFilth
22.09.2019 3 z 5

Velice zajímavý nápad zpracovat fyziku do čtivého komiksu, který základním způsobem osvětlí různé teorie laikům.
Bohužel si nemyslím, že to laikům moc řekne, určitě je dobré mít nějaký ten základ minimálně ze středoškolské fyziky. A po čtivé stránce to také není úplně ono, nebylo to každopádně zábavné jak jsem si to představoval.
Základ příběhu je jasný, dvě postavičky chodí od jednoho vědce/fyzika k dalšímu a ten jim povídá na co všechno přišel, jak zformuloval atd.
Na konci knihy je ještě bonus, kde jsou ony zákony a figurující vědci podrobněji rozebrány.
Celkové hodnocení 55%

TheRaven
18.08.2018 5 z 5

Parádní komiks, který se snaží vtipně a (v rámci možností) i srozumitelně představit, co je to vlastně kvantová teorie, jaká jsou její východiska, a co byli zač ti, kteří stáli za jejími prvními krůčky. Báječné populárně naučné čtení, nicméně alespoň drobné základy kvantové teorie se čtenáři jistě budou hodit, aby docenil všechny narážky a odkazy. Krom toho i zajímavá pointa vyplývající z jedné z interpretací teorie. Každopádně velká spokojenost a doporučení.

Elsinor024
10.08.2018 4 z 5

Výborný nápad popsat kvantovou teorii formou komiksu. Sice na konci nejsme o nic moudřejší než na začátku, alespoň však trochu tušíme, o co jde.
V podstatě se přední fyzikové dostali do situace, kdy připustili, že možná neexistuje čas, prostor a hmota odděleně, ale všechno je navzájem propojené. Jak už dokázal Aspectův aspect počátkem 80. let minulého století. Fotony vypouštěné opačnými směry a ovlivněné překážkami, si "předávájí" nadsvětelnou rychlostí informace o překážkách každého z nich.
Realita existuje jen tehdy, když ji pozorujeme a tím ji vytváříme.
Všechny složité rovnice a konstanty popisují "makroskopický svět mlhavě", jak říká v knize Einstein, "dokud se na něj někdo nepodívá - třeba myš" :-)
Mystikové všech dob a východní filozofie o tom hovoří podobným jazykem. A někteří z fyziků k nim mají blízko. David Bohm se přátelil s Krishnamurtim a citáty třeba Nielse Bohra jsou, jako by je říkal Buddha: "Poslední realita je takové místo, kdy pravým opakem hluboké pravdy je opět hluboká pravda".

Ajinka126
31.07.2018 5 z 5

Muj novy must have, pokud se jako ja snazite vice proniknout do taju fyziky. Je to tak jednoduse popsane! Navic je to tak mile a vtipne. Krasna a vystizna kresba, ktera se inspiruje u starych komiksu. Absolne jsem se do knizky zamilovala a lituji jen, ze mi neni 15 a neovlivni to uz muj vyber skoly.

Nevimm
05.06.2018 5 z 5

Kvantová fyzika v našlapaném komiksu. Dobré prokládat Stručnou historií času od Hawkinga

Norri
21.05.2018 4 z 5

Pokud se do knihy pustíte, tak jí dejte i druhou šanci a přečtěte ji až do konce. Nebudete litovat. Je úžasné, jakým literárně-fyzickým kvantovým obloukem dokázal autor celou knihu uzavřít. Byl jsem na konci příjemně překvapený, že v knize nebylo nic samoúčelné. Ani dobrodružný úvod na měsíci, ani barevné efekty v černobílé kresbě. Všechno na konci dostane nečekaný smysl. Musím říct, že jsem z knihy byl z počátku zklamaný. Říkal jsem si, že to není to, co jsem čekal. Ale závěr mé mínění úplně změnil a na konci poslední stránky jsem jen obdivně vydechl “no ty vole…”

Štítky knihy

komiksy kvantová mechanika kvantová fyzika populárně-naučné publikace

Autorovy knížky

Thibault Damour
francouzská, 1951
2018  84%Záhady kvantového světa

Kniha Záhady kvantového světa je v

Právě čtených1x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených6x
Knihotéce38x
Chystám se číst47x
Chci si koupit18x