Začínáme žít

Začínáme žít https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424095/bmid_zaciname-zit-zfb-424095.jpg 4 7 2

Přidat komentář

JamesF29
05.11.2017 2 z 5

Co se týče obsahu, tak za mě katastrofa. Jestliže tohle je socialistický realismus, děkuju pěkně za ochutnávku, ale víc už ne. Z banditů a živlů pofidérního původu se poctivou a tvrdou prací a výchovou jakoby zázrakem stávají uvědomělí komsomolci a řádní členové společnosti. Nevím, nakolik si Makarenko své vyprávění přikrášlil, to je ostatně docela jedno, ale z popisovaného neustálého pracovního nasazení člověka až bolí ruce.

Ovšem forma je docela stravitelná. Autor pracuje s nadsázkou a velice humorně dokáže vykreslit například konfrontace s orgány sovětského lidového vzdělání a další situace. Snad kdyby nebyla kniha tak šíleně dlouhá (ale třeba jen třetinová), dala by se ještě skousnout bez přemáhání.

Jonny
28.01.2013 4 z 5

Knížka vzbuzující rozpor ne ani tak sama o sobě jako svým autorem. Nedokázal jsem si udělat obrázek zda-li jde o propagandistickou fikci. Ale děj knihy se mi líbil. Makarenkův výchovný přístup učebnicově klasifikovaný jako represivní mi natolik represivní nepřipadl... Ale s realitou nejspíš nebude mít dílo mnoho společného, těžko říct...