Záchranná pouť: Jeden muž, třicet tisíc psů a cesta poslední naděje dlouhá milion mil

Záchranná pouť: Jeden muž, třicet tisíc psů a cesta poslední naděje dlouhá milion mil https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284622/mid_zachranna-pout-jeden-muz-tricet-tis-lR6-284622.png 4 29 15

Jak daleko byste zašli, abyste zachránili život? Toto je mimořádný příběh muže, který absolvoval cestu dlouho milion mil, aby zachránil tisíce opuštěných psů před hladem, zneužíváním a zanedbáváním a dal jim tak druhou šanci na život a lásku. Po celá léta se Greg Mahle snažil udržet při životě svou rodinnou restauraci v Ohiu. Když ji byl nucen zavřít, byl na mizině a v nejistotě, co dál. Pak ovšem navždy změnila jeho život štěňata. Novinář Peter Zheutlin cestuje s Gregem z Ohia až na pobřeží Mexického zálivu a pomáhá mu zachraňovat psy, kteří neměli štěstí na Jihu, k rodinám milujícím zvířata na Severu. Po cestě jim nezištně pomáhá mnoho dobrovolníků. Ze zbídačelé staré houstonské čtvrti, kde se tisíce psů potulují po ulicích, se přesunou k novým páníčkům na severovýchodě. Tato záchranná cesta je plná lásky: inspirující příběh o unikátním spojení mezi psy a lidmi, který nám ukazuje, jak vymanění se z bídy těchto psů může změnit i náš život. Dojemný a inspirující příběh o tom, jak jeden člověk může ovlivnit tolik životů, lidských a štěněcích.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Příroda, zvířata
Vydáno: , Omega
Originální název:

Rescue Road: One Man, Thirty Thousand Dogs, and a Million Miles on the Last Hope Highway , 2015


více info...

Přidat komentář

BabaJaga11
05.04.2024 3 z 5

Kniha, která mě přitahovala, i když název jsem nechápala: jakých třicet tisíc psů? Nenapadlo by mě, že jde o knihu o zvířecích záchranářích, kteří psy většinou nesbírají na ulici, ale zachraňují je z útulků smrti. O tom, že v USA se psi v útulcích po určité době utrácejí, jsem věděla, ale netušila jsem, že způsoby jsou (nebo donedávna byly) mnohdy podobně kruté jako např. v Rumunsku, které je noční můrou všech pejskařů. No ale co může člověk čekat, když v USA vedle boháčů žijících v palácích a létajících soukromými tryskáči žije spousta lidí v chudobě, bez zdravotního pojištění a dalších, pro nás zcela sdandardních sociálních výhod? Kdo by se v takové zemi snažil řešit "psí problematiku"?

Pár "bláznů" se najde všude, i v USA. Takových, co se snaží jít proti proudu, ať to stojí co to stojí. Vydávají se i do míst, která nejsou úplně bezpečná. Obětují své soukromé finance, svůj osobní život, čas... a někdy to stejně nestačí, psi dále umírají, nevyhořet je obtížné... Přesto za Gregem a všemi, kdo se záchran účastní, zůstává obrovský kus práce, zachránění a šťastní psi v adoptivních rodinách a snad i změna k lepšímu v myšlení lidí.

Až budete tuto knihu číst, vězte, že i u nás jsou spolky podobně obětavých lidí, které pomáhají řešit děsivou situaci se psy v jiných zemích Evropy – kromě již zmíněného Rumunska např. v Bosně, Černé Hoře, pomáhají i útulkům na Slovensku, které praskají ve švech kvůli množení a týrání psů v romských osadách. Když toto píšu, leží náš chlupatý "osadník" původem z Michaloviec ve svém pelíšku kousek ode mě a tvrdě spí. Myslím, že všichni ti, kdo stáli za jeho záchranou a převozem k nám, i mnozí další, kteří předali chlupaté štěstí jiným rodinám, by si také zasloužili, aby o nich někdo napsal knihu...

Ale zpět ke knize "Záchranná pouť". Silné téma na 5 hvězdiček. Ráda bych si přečetla originál, počítám, že ten by byl stravitelnější a že bych těch 5 hvězd mohla dát. Bohužel nejdřív překladatel a pak korektor odvedli velmi špatnou práci. Vytahat za uši, jak píše petrarka72, to je fakt slabé slovo. Za tu práci neměli vůbec dostat zaplaceno. Knize jen ublížili. Překladatel si nedokázal poradit s některými frázemi, a tak, namísto, co by se poradil s někým zkušenějším nebo se pokusil vyjádřit je opisem, přeložil je doslovně. Takže čtenář občas narazí na části vět, které vůbec nedávají smysl. Korektor měl tohle vrátit k dopracování. I mnohé další věci. Vůbec nevím, kde byl. Zejména v poslední ca 1/4 knihy zřejmě někde spal, neboť stránky se doslova hemží překlepy, pravopisnými i gramatickými chybami, nesrozumitelnými frázemi atd.

Knihu posílám dál. Ne pro ty chyby, ale protože je důležitá. Prosím, sežeňte si ji, čtětě ji a udělejte něco, aby byl svět o trochu lepším místem pro život nejen nás, lidí, ale i zvířat a dalších tvorů.

petrarka72
13.07.2021 2 z 5

Úžasné téma - krajně nezáživně zpracované. A korektora vytahat za uši.


kramver
04.05.2021 4 z 5

Dávám 4 hvězdy hlavně za zásluhy . Literárně kniha zas tak skvělá není a téma by se dalo jistě uchopit i jinak, ale podstatné je, že o těchto lidech, kteří zasvětili životy záchraně psů, někdo napsal. Sama jsem milovnicí psů , a proto mě kniha zaujala hlavně tématem a nelituji, zase jsem se něco nového dozvěděla. Procento utracených psů v amerických útulcích je zdrcující. Díky všem těmto úžasným lidem za to, že jim to není lhostejné.

snílkařka
15.03.2021 4 z 5

Velmi zajímavé a smutné téma....Snad jen můžeme na dálku všem poděkovat. Kdo se o tuto problematiku zajímá a jakým ,způsobem či pomocí se jí snaží řešit a pomáhat a chránit tyto krásné bezbrané anděli. A zachrání alespoň, nějaký ten osud a život našich čtyřnohých přátel♥️.Těm patří Naše upřímná slova děkujeme❤️.

lucka1998
02.03.2021 5 z 5

Velmi silná kniha o bolesti a utrpení zvířat, ale i o dobrých činech a obětování se. Tito psi, kteří jsou popisováni v knize, si hodně vytrpěli a ve většině případů měli být uspáni, teď ale dostali šanci na šťastný život a nový domov. Příběh je o řidiči, který převáží psi za novou rodinou. Doporučuji

Gweny
21.06.2020 5 z 5

Když začínáte číst Záchrannou pouť, přijde Vám, že půjde o nějaký román s dobrým koncem. Jenže už po první stránce Vám dojde, že to nebude román a že možná i ten dobrý konec nebude tak úplně zaručený.
Každý člověk, kterému se do srdce nesmazatelně vepsal psí kamarád tuhle knihu prožije s nespočtem slz v očích. Realita amerických útulků, tisíce uspaných psů denně, kulturně sociální problém většinové společnosti amerického jihu na jedné straně přeci jen o něco málo pozvedne informace o tom, kolik stovek psů nachází své šťastné rodiny na severu. Vše je jen a jen o lidské lásce k těmto tvorům.
"Lidé chtějí psy, kteří nevyvolávají alergii, nelínají, neštěkají a vycházejí dobře s dětmi. Chtějí dokonalé psy. To, co potřebují, je vycpané zvíře." (s. 130)
Tohle je názorná generalizace problému, který se neomezuje jen na americký kontinent ale na všechny ostatní. Cožpak se i útulky u nás neplní nechtěnými zvířaty hlavně po Vánocích?! Pes není předmět - nelze z něho udělat člověka. Je to člen rodiny, který vyžaduje speciální zacházení, stejně jako malé dítě.
Tahle kniha je vlastně výpravným dokumentem do reality života psů v Americe. Nic nepřikrášluje, podává informace objektivně a nesnaží se ani o nějaké poučování nebo zlehčování. Je věcná, informativní a zároveň pro člověka, který disponuje notnou dávkou empatie, nesmírně emotivní.
Je pravda, že nejvíce slz jsem prolévala při poslední kapitole, kdy se psi konečně dostávali k jejich novým rodinám a začala jejich šťastnější životní etapa.
"Ještě před několika dny měli všichni tito psi zemřít," řekne. "Teď se otevřou dveře, dovnitř vnikne světlo a každý z nich se dostane do rukou milující rodiny. Takto vypadá nebe." (s. 187)
Skláním se před všemi, jako je Greg Mahle, záchranářky psů z ulice i z útulků, kde by jim hrozila eutanazie i před všemi Anděli, kteří na cestě Gregovi pomáhají se psy.
A v neposlední řadě jsem vděčná autorovi, že věnoval tolik času a úsilí aby nám zprostředkoval to, co by jinak většině z nás zůstalo skryto.
Mé srdce nyní pláče za všechny pejsky, kteří neměli to štěstí, aby se dostali do milující rodiny i za ty, kteří to štěstí měli.

Mr.Fox
05.04.2020 4 z 5

Knihu jsem měl doma zařazenou v knihovně něco přes rok a celou tu dlouhou dobu jsem se těšil, až si na ní jednou vyčlením čas a přečtu si ji. Když se tak konečně stalo a já se s chutí pustil do čtení, dostal jsem trochu něco jiného, než jsem očekával. Samotná skutečnost, že se něco takového, o čem kniha pojednává, děje kdekoliv na světě, je hořce smutná, děsivá a pro mě naprosto nepochopitelná. Pes je pro mě zvíře naprosto oddané a věrnému svému člověčímu pánu a zneužívat tyto jeho vrozené vlastnosti k ubližování, týrání, zanedbávání, nekontrolovatelnému páření apod. je pro mě nepředstavitelné... Paradoxně právě k těmto oddaným zvířatům si to lidé dovolí, protože psi nevrací stejnou mincí. Cením si zmíněného muže, o kterém kniha pojednává, stejně jako zmíněných záchranných organizací a jednotlivých součinných osob. Příběh je to skutečný a činy lidí dobrosrdečné a cením proto i autora, že jej sepsal a my tak máme možnost se prostřednictvím jeho knihy dozvědět i o takových věcech, které jsou nám zde naprosto nemyslitelné. S knihou jako takovou jsem měl však drobný problém. Působí na mě, že autor se nemohl rozhodnout, jak chce svou knihou na čtenáře působit - zda plynulým příběhem oslovujícím masu (pro nezasvěcené čtenáře), částečným životopisným mapováním osudů psů před tím, než naleznou "pravý" domov (pro adoptující, jež touží po těchto informacích o svých nově nabytých mazlíčcích), či přílišnou manifestací dobročinnosti zmíněných osob vyvolat vlnu solidarity a darů, o které si v závěru knihy neopemene říci (vinou vlastní zainteresovanosti)... Na můj vkus tam bylo navíc příliš mnoho popisování a vysvětlování, které úplně nesouviselo s tím, co chtěl autor čtenáři předat. Pominu-li tuto skutečnost, velmi zdařená kniha mapující osudy psů uniknuvších ze smrtelného lože a zobrazující odlišné vnímání tohoto námi milovaného tvora v různých koutech světa. 4*

Arkagas
12.03.2020 5 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Tahle kniha je příběhem Grega Mahle, jehož sestra založila v Americe společnost Labs4rescue zachraňující psy hlavně z jihu státu.
Greg je nejen její bratr, ale hlavně řidič kamionu, který každých 14 dní dováží 80 psů jejich vysněným rodinám napříč státem.

Peter se o Grega a společnost, její fungování a celé pozadí velmi zajímal a tak s Gregem absolvoval cestu kamionem, aby věděl co všechno záchrana psů obnáší. Z původně novinářské pouti za zajímavým článkem se postupně stalo velké přátelství na celý život.

Kniha detailně popisuje jejich putování s kamionem a návěsem pod značkou Rescue Road Trips a jak Greg zmiňuje hned na začátku knihy: "Stejně jako nechávám za sebou kilometry, tak i špatné vzpomínky. Životy v zanedbání, týrání, nemocech, útulcích s eutanázií, hladovění a nevýslovných krutostí. Jsou to vyvrženci. Byli nechtění, nemilovaní, a umírající. Ale teď dostávají 2.šanci. Čeká je rodina plná lásky, pelíšek. Někteří mají v očích očekávání, jiní mají oči plné naděje a snů a to je mé poslání." Kniha detailně popisuje fungování útulků a záchranných stanic na jihu Ameriky, kde jsou psi tak přemnožení, že ve většině útulků zůstávají mnohdy jen pár hodin, než jsou uspáni. Na jejich záchranu totiž není čas ani peníze.
A právě to bylo důvodem vzniku organizace Labs4rescue, LAA, Mutts4rescue, shaggy dog rescue Houston a dalších, kteří hledají nové rodiny v takové míře v jaké je to možné, a odváží díky Gregovi většinu psů na sever, kde je situace mnohem lepší.

Například jen v Houstonu je 1,2 milionu bezprizorních psů, a útulky nezvládají. Kastrační program bohužel není podporován politiky ani názorově, ani finančně a tak se pro lidi lepší neustále psy mezi sebou množit a pak se dívat jak pomalu umírájí.
Velkou zásluhu na záchraně psů má také LAA Miriam Weissové, která vedla rodinný podnik a bokem uspořila 750 tisíc dolarů za které vyrostl největší útulek v Americe na rozloze budovy 185m čtverečních a několika hektarech s novým vybavením okolo.
Součástí tohoto útulku je také potravinová banka pro psy z okolí, která ročně nakrmí pejsky v hodnotě 25 tisíc dolarů.

Velkou a velmi přínosnou pomocnou rukou jsou jako všude u nás i ve světě dobrovolníci. Jak říká Greg:
"velkou vlastností dobrovolníků je umazat si kolena od hoven" což je obrovský kompliment :) Heslo na Gregově kamionu zní:
Saving lives four pawn at a time

Tahle knížka je dechberoucí příběh rodiny, která psům obětovala naprosto vše, svůj čas, peníze, život, lásku.

Je to nádherná kniha promílající osudy lidí i psů, popisující příběhy putování napříč Amerikou, i dojmy nových pánů, kteří brečeli radostí, když viděli přijíždět Gregův kamion s jejich vyvolenou chlupatou láskou.

Knížka je stále sehnatelná ve výprodeji na megaknihach za pár korun a troufám si říct že velmi potěší každého pejskaře, ale i lidi co se zajímají záchrannou zvířat.

Za mě 8/10 :)

Tabby
01.02.2019 5 z 5

Krásná kniha a to především obsahem, leč někdy smutná, i slzy byly na krajíčku, a to několikrát během knihy.
Je to o silných lidech, organizacích kteří zachraňují opuštěné psy, lásce ke zvířatům a v neposlední řadě i o naději pro všechny zvířata na lepší zacházení.

Mersiie
17.01.2019

Po pár přečtených stranách mi blesklo hlavou jediné - TUTO KNIHU BY MĚLI MÍT DOMA ÚPLNĚ VŠICHNI a POVINNĚ!

Je to poutavé, srdceryvné, smutné, ze života. Je to upřímné. Je to realita dnešního světa a spousta lidí před touto pravdou zavírá oči.

Jako člověk, co od malička miluje zvířata a hlavně psy, mi kniha doslova způsobovala bolest. Myslela jsem na každého psa zmíněného v knize a na praktiky, které se děly a dějí. Je to problém, který by se měl celosvětově řešit.
Každopádně lidi, kteří pomáhají v psím světě si opravdu zaslouží metál a daleko víc než to. Víc takových lidí..

SamMarešová
05.01.2019 5 z 5

Kniha, kterou by měl mít v knihovně každý člověk co přemýšlí nad pořízením psa, každý pejskař, každý zvířátkomil, každý bojovník za lepší zvířecí (psí) životy...
Jasně napsáno jak to v dnešním světě chodí, jak jsou zvířata našim "vládcům" ukradení, jak bezcitní lidé mohou být a jak se jeden člověk z miliónu snaží zlepšit svět - ten psí.
Problematika 21. století kdy se lidé snaží vydělat na živých bytostech s tak čistou duší jako je právě pes, musí někde zanechat nějaké následky... a že jsou všude !
Kniha mi rvala srdce na cáry, tak moc jsem u ní brečela, tak moc jsem se cítila zoufalá a bezmocná, tak moc jsem chtěla ublížit těm co ubližují...
Přes smutné dění v naší společnosti je ta kniha poklad - nedocenitelný poklad a Greg je anděl...

sarekaslukova
16.11.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, ne jen to o čem byla, ale celkově, to jak byla napsaná. Ale to o čem bylo mě trochu zaráželo. Přemýšlela jsem jestli se tohle děje i u nás v česku, jak množství opuštěných psů tak nějaký záchranný organizace. Také mě hodně překvapil názor na kastraci, u nás mi přijde, že se to tak ani neřeší jestli mají psi kulky nebo ne a v knize mě tedy dostal komentář, že na severu už ani děti neznají psy s kulkami. Takže díky této knížce si i já sama rozšiřuji obzory a doplňuji informace o našich útulcích. Myslím že stojí zato si jí přečíst ať jste pejskař či nejste.

ikul
19.07.2017 5 z 5

Dlouho jsem přemýšlela o tom, jak okomentovat tuto knihu. Jsem pejskařka a nevím, jak by zareagoval ten kdo psa nemá. Ve mně kniha vzbudila pocit, že je mezi námi stále dost lidí, kteří mají srdce a že to křesťanské pomáhání bližnímu stále ještě platí, byť se to v tomto případě týká zvířat. Je to o lásce, nicméně romantiku v tom nenajdete. A je to o naději. Takových knih je zapotřebí.

Aires
18.03.2017 5 z 5

Nesmírně zajímavá kniha o muži, který zachránil třicet tisíc psů, kteří by jinak zemřeli. Záchranná pouť vám ukáže drsný svět amerických útulků, kde je přes 80%psů uspáno a na záchranu před smrtí mají jen dny. Naštěstí existuje síť dobrovolníků a záchranných organizací, které berou psi z útulků a dávají jim šanci na nový život. Je to kniha plná naděje a příběhů se šťastným koncem. Kniha u které vám poskočí srdce radostí, když si přečtete o shledání adoptovaného psa a jeho rodiny. Naděje se ale mísí s beznadějí, protože spousta pejsků se svého nového šťastného života nikdy nedočká.

30 tisíc zachráněných psů. 90 tisíc utracených psů. Kniha plná naděje i beznaděje. Radosti i smutku.
Pokud vás příběhy psů k adopci a Grega Mahle zaujali, sledujte je na Facebooku: Rescue Road Trips :)

ElisR1
13.11.2016 4 z 5

Zajímavá kniha. Chytne za srdce i poučí. Doporučuji k přečtení.

Štítky knihy

psi příběhy o psech

Autorovy další knížky

2016  86%Záchranná pouť: Jeden muž, třicet tisíc psů a cesta poslední naděje dlouhá milion mil
2013  68%První žena na kole kolem světa - Annie Londonderry 1894-1895

Kniha Záchranná pouť: Jeden muž, třicet tisíc psů a cesta poslední naděje dlouhá milion mil je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce41x
Chystám se číst31x
Chci si koupit5x