Za sklem

Za sklem https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482011/bmid_za-sklem-iFk-482011.jpg 4 6 3

Všechno, skoro všechno se může dít jenom za sklem. Nezkoušejte nic rozbít. Ztratili byste iluze. Trochu jiné povídky.

Přidat komentář

Ctenar1202
26.08.2022 4 z 5

Sbírka povídek Za sklem pro mě byla příjemným překvapením. Každá ze sedmi povídek je svá a přesto jsou všechny provázané. Týkají se totiž lidských osudů, životů a všeho, co nás může potkat. Povídky jsou místy lehce abstraktní, aby čtenář zapojil vlastní fantazii. Dýchne na vás veliká dávka emocí, citů a přijde mi, jako kdyby autorka poodkrývala své já. Citlivé a vnímavé. A hlavně čtenář je nucen nad každou povídkou zapřemýšlet a určitě ho některé, stejně jako mě, chytnou za srdce.

Mně osobně se nejvíc líbila povídka Za zdí. O osudu jedné ženy, která našla svého přítele s ní, s ženou, kterou by nejraději nikdy nepoznala...Trpký osud ji zavedl na místa, kam se nikdo z nás nikdy nechce podívat...

Další povídka, která mě chytla za srdce se jmenuje Za ruce. Příběh dítěte, které vyrůstalo s nevlastním otcem a chtělo se dozvědět o svém biologickém otci. Tento příběh je napsaný tak citlivě, s obrovskou hloubkou, že musí zasáhnout každého čtenáře.

I ostatní povídky mají své kouzlo, ale tyto dvě mě zasáhly nejvíc a budu si je vždy s touto knížkou spojovat.

terryaknihy
13.06.2022 4 z 5

Jsem milovníkem povídek, takže když se naskytne příležitost si nějakou povídkovou sbírku přečíst, tak neváhám. Sbírka Za sklem mě mile překvapila. I když povídky mají samostatný příběh, tak je navzájem něco spojuje.
Za sklem není moje prvotina od autorky, jelikož jsem přečetla už její román Hra na druhou. Stejně jako v jejím románu, tak i zde je z řádků cítit ten cit pro vykreslení emocí. Mám velmi ráda, když jsou texty psány abstraktně a člověka to nutí zapřemýšlet. Když síla slov ve vás pak po dočtení každé povídky rezonuje. Nevím, jak to zapůsobí na ostatní, ale na mě z knihy dýchalo, že má Zuzka krásný vztah se svým dítětem :)...
Kniha má také naprosto nádhernou a tématickou obálku.
Některé povídky mě velmi dostaly, jiné byly takový hezký průměr.
Jednotlivé hodnocení:
Za sklem - 5/5
Za dveřmi - 3,5/5
Za hranicí - 3/5
Za stínem - 3/5
Za zdí - 5/5
Za ruce - 5/5
Za mnou - 4/5
Nejlepší, kterou z hlavy nikdy asi nevymažu, byla povídka Za zdí :).


knihomolkajanca
22.03.2022 3 z 5

Čtení této povídkové sbírky pro mě byl docela zajímavý zážitek. Všech sedm povídek je psáno ich-formou a sympatická mi byla i sjednocenost názvů, díky nimž si kniha drží určitou atmosféru. Jak už to tak ale u povídek bývá, ne všechny mi sedly stejně.

První tři kousky byly hodně abstraktní. Sálala z nich spousta pocitů, myšlenek, ale ani po jejich dočtení jsem si nebyla jista, co mělo být pointou. Působily na mě trochu neuspořádaným dojmem. Postupně se však povaha knihy mění a povídka Za stínem pro mě byla zlomová. Od té chvíle mi forma povídek přišla uchopitelnější a témata mi byla bližší.

Mrzelo mě, že alespoň některým z nich autorka nevěnovala větší prostor a nešla více do hloubky. Mnohdy se totiž věnují opravdu ožahavým tématům. Adopce, sex na jednu noc, nespravedlivé odsouzení, pedofilie, nevěra. Tohle všechno ve sbírce najdete, a to zdaleka není kompletní výčet. Nechci rozepisovat, o čem která povídka byla, abych vás nepřipravila o čtenářský zážitek. Musím ale vyzdvihnout povídku Za zdí. Opravdu na mě zapůsobila, donutila k přemýšlení a jediné její negativum pro mě byla její délka. Chtěla jsem prostě víc!

Celkově si myslím, že u této sbírky hodně záleží na tom, jak komu jednotlivá témata sednou. Co uniklo mně, může na jiného zapůsobit. Jak mi autorka sama prozradila, dílo vychází i z jejích osobních zážitků a je tak docela dobře možné, že povídky, jenž mi nebyly úplně blízké, se jinému čtenáři trefí do vkusu.

Přidávám i hodnocení jednotlivých povídek:
️ZA SKLEM: 60%
️ZA DVEŘMI: 40%
️ZA HRANICÍ: 40%
️ZA STÍNEM: 60%
️ZA ZDÍ: 85%
️ZA RUCE: 70%
️ZA MNOU: 70%

Celkové hodnocení: 60%
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji autorce Zuzaně Holčíkové.

Štítky knihy

povídky

Autorovy další knížky

Zuzana Holčíková
česká, 1981
2020  76%Hra na druhou
2019  69%Zůstávám tu pro tebe
2023  80%Dvě prázdná místa
2021  80%Za sklem

Kniha Za sklem je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit5x