Za dveřmi tma

Za dveřmi tma https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476098/mid_za-dvermi-tma-kJX-476098.jpeg 4 112 47

Když se sedmnáctiletá Emma na lesní párty loučí se svou nejlepší kamarádkou Abigail, je stejně jako většina dívek v jejím věku přesvědčená, že opravdový život mají teprve před sebou. Jenže onoho večera se toho přihodí hodně… a druhý den není Abi k nalezení... Na fasádě malého města uprostřed lesů a hor amerického Středozápadu způsobí Abino nevysvětlitelné zmizení trhliny a skrz ně se postupně valí na světlo léta potlačovaná zášť, dobře skryté prohřešky a maskované předsudky. Především v Abině rodině vyvstanou otázky, které si žádají odpovědi: co tu noc dělal její starší bratr Noah, kterého Abi podrazila; co všechno ví citlivý Jude, nejmladší ze sourozenců, plný jizev na těle i na duši; co si nepřipouští jejich matka Dolly a co všechno má v hlavě otec Samuel, podléhající pastorovi, jenž si svým svatouškovským moralizováním podmanil celé město. A potom je tu Rat, přivandrovalec, jehož nezařaditelnost některé z místních znervózňuje a jiné fascinuje. Městečko Whistling Ridge, na pohled ospale nehybné, připomíná soudek střelného prachu, který jen čeká na jiskru. Zmizení Abi vyhodí dosavadní skutečnost do povětří a v pomalu usedajícím zvířeném prachu se pomalu odkrývá pravda o tom, co se tehdy v noci u skal zvaných Holé kosti skutečně odehrálo… Za dveřmi tma se hned po svém vydání stalo literární senzací a aspirantem na jeden z nejlepších thrillerů roku 2021.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Tall Bones , 2021


více info...

Přidat komentář

hlenicka
08.02.2024 2 z 5

Tohle ne,tohle se mi nelíbilo. Hrozně zvláštní styl psaní,přecházelo se z minulosti do přítomnosti, občas jsem nevěděla,kde se právě nacházím. Zřejmě si od autorky už další knížku nepřečtu.

Robodruh
07.01.2024 5 z 5

Těžká, ale bohužel stále aktuální témata. Autorka se do nich ve své prvotině pustila neohroženě a hlavně bez servítek. A to je dobře. Někdy se může zdát, že rasismus, homosexualita, domácí násilí nebo komunitní církevní chování jsou medializovány víc, než si zaslouží. Ovšem tato knížka dost přímočaře ukazuje, k čemu může vést nedostatek vzájemné tolerance v jednom obyčejném městečku.
Autorčin styl, který vás udržuje v napětí a nutí číst dál a dál, je velmi chytlavý. Stejně tak oceňuji vykreslení jednotlivých postav a jejich vnitřních pohnutek. Přestože žádná z nich není pozitivní, dokážete s nimi (alespon s některými) cítit. Stejně jako v reálu.


KLHannah
01.01.2024 4 z 5

Trvalo mi pár stránek, než jsem se začetla, ale pak už jsem hltala stranu za stranou. Nejsmutnější na celé knize je, že takové rodiny, jako byla ta Noahova, opravdu existují. Ať už v nich vládne slovo boží, vojenský řád a nebo jen potřeba jednoho z rodičů si něco dokázat.
Někdo tu psal, že měl problém vytvořit si kladný vztah k postavám. Já jsem si oblíbila skoro všechny. Jude, Emma, Noah, Dolly... Jediný, kdo mi tak celkem nepřirostl, byla překvapivě oběť - Abi.
Další čtenáři si tu stěžují na velkou část věnovanou církvi a nesnášenlivosti k rasám a LGBT komunitě. A opět, i v reálném životě se tohle děje. A je potřeba o tom psát. A bylo krásně ukázáno, že jeden může brát víru jako trest (Noah) a jeden jako cestu a oporu ve svých myšlenkách (Jude).
Nicméně, závěr knihy byl uspokojivý. Kniha není akčním trhákem nebo detektivkou, jde spíš o náhled do životů, pocitů, propletence osudů a povahových rysů vystupujících postav v jednom malém americkém městě.

VítVápno
05.03.2023 3 z 5

Tak tohle je špatné kniha je plná náboženství a rasismu vůbec LGBT komunitě a Romům za všechno může bůh a takovéhle keci a když je to celou knížku tak už vás to časem omrzí a naštve. Máme v kniže také hodně postav a zapamatovat si je všechny je prakticky nemožné hlavně všechny postavi se chovají divné a nenávistně takže nemáte žádnou postavu rády já jsem si oblíbil jenom rata a Noaha to byli za mě asi nejlepší postavi ostatní stáli za nic. První polovina knihy byla nudná řešila se tam jenom rodina blekovych. za celou dobu nejsou v knize indície co se stalo abigail takže když chtete začít pátrat co se jí stalo tak nemůžete protože nemáte žádné indície za mě hodně špatně napsaná knížka s toho nápadů se dalo vytěžit daleko víc škoda že si autorka nedala na tom víc záležet. Knihu jsem dočetl jenom kvůli tomu aby se se dozvěděl co se stalo abigail. Od strany 280 to byla pecka ale když je skoro celá knížka špatná tak konec knížky to nezachrání. Na konci se dozvíme co se stalo ale mě kniha nebavila protože sem nemohl už od začátku pátrat kdo za to může ano měl jsem pár tipů kdo za to může kniha je za mě dlouhá stačilo to napsat do strany 318 a by by by to akorát je to můj názor na knihu někomu se může líbit neříkám že se mi vůbec nelíbila ale byli tam věci které se mi tam nelíbí za mě si kniha zaslouží 3/5.

Pavlína2019
28.12.2022 5 z 5

Tento děj jsem prve od knihy nečekala, ale nemohla jsem se od ní odtrhnout.

Je výborně napsaná.
Ale lehce se nečte, to vůbec ne.

Hodně mě překvapuje, jak může někdo takovouto knihu napsat, temnou a smutnou, musí proto cítit něco podobného?

Citlivě, dojemně.
Téměř všech postav je mi hrozně líto, popsané jsou moc dobře.
Je velice smutná v každém ohledu...

Určitě si ji přečtěte.

Andyska007
03.12.2022 5 z 5

Mám to opačně než předchozí přispěvatelé. Kniha mě vtáhla od první stránky a nemohla jsem se čtením přestat. Téma a děj jsou drásající, ale je to krásně a poutavě napsané. Se všemi postavami (tedy těmi kladnými) jsem se dokázala ztotožnit. Na konci jsem si moc přála, aby to dopadlo - tak, jak to snad dopadlo...

dencazrnu
17.09.2022 2 z 5

U této knihy musím říci, že přišlo velké zklamání. Nápad na knihu by to byl dobrý, ale mě absolutně nesedl styl, kterým byla kniha napsaná. Když k tomu přidám velké množství postav a neustálé skákání z minulosti do přítomnosti, tak z toho vznikl jeden velký chaos. Místy jsem se přistihla, že vůbec nevím, co čtu. Bohužel tedy dávám pouze dvě hvězdičky, protože tohle se fakt nepovedlo. Přitom z tohoto tématu se dalo mnohé vytěžit, ale bohužel...

Januli
10.09.2022 3 z 5

Dost desítek stran mi trvalo přijít knize na chuť. Nijak mě nebavila a čekala jsem co bude. A když přišlo, tak ani tak mě kniha míč nezaujala. Fanatismus, rasismus, tajemství, homosexualita... Jak tohle všechno může zničit životy...

Mandlevest
07.08.2022 4 z 5

Nad hodnocením jsem chvíli přemýšlela, chtela jsem dát 3*,ale nakonec jsem dala slabší čtyři. Asi nebyl hlavním problémem příběh samotný, i když fanatismus, anebo něco, co k němu spěje v jakékoliv podobě, nejen ten náboženský, nemám ráda a nerada o něm i čtu. Spíše to byl styl psaní, většinou si neuvědomuji v jaké formě je kniha napsaná, tady mě ta er forma trochu rušila a já se těžko do příběhu ponořovala, jak by si asi zasloužil. Autorka je mladá, a tak řeší problémy současné mladé generace, které ji trápí. Jelikož mám stále ještě náctiletou dceru, vím, že problematika rasismu, vlastní identity, drog je pro ně důležitá. A i proto to vyšší hodnocení, protože příběh je určitě k zamyšlení a navíc napětí a zvědavost roste každou stránkou a to mám ráda,často je to v knihách naopak :-). Znepokojující kniha, ale asi ne pro každého.

polmari
13.07.2022 5 z 5

Tohle jsou ti skuteční Američané. Ti, kteří volí diktátory jako McCarthy, Bush či opičáky jako Trump. Ti, kteří s heslem "in God we trust" na rtech, bez váhání zastřelí Kennedyho. Ti, kteří vloží zločincům či dětem do rukou útočné poloautomatické zbraně a pošlou je vystřílet školu...a ani jim jejich vina nikdy nedojde.

Opravdu kniha, u které se mi vzteky, lítostí a bezmocí vše svíralo.

Dajine
10.07.2022 4 z 5

Ze začátku jsem chtěla knihu odložit a po jejím přečtení jsem ráda, že jsem to neudělala.

BubliBubli
09.05.2022 5 z 5

debut a hned takový na jaký se nedá zapomenout. sevřenost US maloměsta, kde se o ničem nemluví a moc drží pár jedinců. V současné době víc než aktuální.

intelektuálka
21.02.2022 4 z 5

Obraz jednoho maloměsta v kapitolách dříve a nyní ....

Záhadné zmizení mladé dívky otevře dveře několika rodin .... a že je co skrývat ....

Opět otázka víry, stigma z vietnamské války .... a davová psychoza při hledání viníka ....

Bylo mi líto těch mladých lidí - tápajících v otázkách víry a lží ...
A také jejich zbytečných obětí....

Nevím, zda zařadit jako thriller ... ty postavy jdou do hloubky a chápu, proč tato kniha zaujala ...

marketa9252
26.12.2021 5 z 5

Nová kniha v roce 2021 a ještě prvotina.
Napínavý příběh.

Kskaja
21.12.2021 3 z 5

Prvních pár stránek jsem si myslela, že tu knížku nedám. Nemohla jsem si zvyknout na styl psaní. Moc nesympatickych postav, moc řečí o Bohu....moc problémů... Druhá půlka knihy se mi začala líbit. Z knížky jde velice neprijemna atmosféra, tak jsem ráda, ze jsem ji konečně dočetla.

Pepina19
12.12.2021 4 z 5

nebylo to špatné čtení, bavilo mě to rozplétání všech nitek a osudů

_Brunetka_
19.11.2021 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Od téhle knížky jsem to sice absolutně nečekala, protože z anotace mi zněla celkem průměrně, ale rozmetala mě na kousky. Autorka má naprosto návykový styl psaní, do kterého jsem v momentě naskočila jako do rozjetého vlaku a mrknutím oka jsem byla v cílové stanici. Nebyly tu žádné omáčky okolo a já hltala každé slovo. Moc se mi líbilo, že sem byla kromě přítomnosti zařazena i retrospektiva a vyprávění z pohledu více postav, v kterých jsem se krásně orientovala. Když už jsme u těch postav, nemůžu si odpustit nějaký komentář i k nim. Byly perfektně charakterově prokreslené a rozdílné, vážně jsem se cítila, jako bych v tom městě žila s nimi…co však musím vyzdvihnout, je to, že si prošly i náležitým vývojem. Můj nejoblíbenější hrdina byl asi Noah. Nejde nezmínit to, že celý příběh má vážně úžasnou atmosféru, která na vás dýchá z každé stránky a vyvolá ve vás řadu pocitů, ale ne přímo těch, na které jste u tohoto žánru zvyklí, to hned vysvětlím. Samozřejmě, že jsem celou dobu četla se zatajeným dechem, protože děj knihy je opředen napětím, tajemstvím a zvráceností všech protagonistů, ale nejde jen o to… Někdo si stěžuje, že tohle není tolik thrillerem, ale spíše psychologickým románem a možná proto se mi to tak líbilo. Objevíte tu témata náboženství/víry (která není však úplně ideální), vyčleňování jednotlivců ze společnosti (pod což spadá homosexualita, rasismus,…všechno „nevyhovující“), násilí, zdánlivé dokonalosti a zkaženosti společnosti, odpuštění, křivdy, poznamenání tragickými událostmi,… a já se jednoduše rozplývala a nevěděla, nad čím mám přemýšlet dřív. A ještě taková poznámka k výše zmíněnému – právě z tohohle často plynuly moje pocity znechucení, zloby, smutku a frustrace, což se mi dlouho nestalo. Hlavního záporáka jsem neuhádla a za mě spokojenost. Konec skvělý. Můžu doporučit úplně všem milovníkům napínavých příběhů a knih s přesahem.

galinek
08.11.2021 odpad!

Tak konečně dočteno,....nepamatuji si, kdy bych se tak musela nutit do čtení, několikrát jsem ji i definitivně odložila, pak si říkala, že není slušné knihu nedočíst. Obrovsky mě rozčilovaly časové roviny, kdy už to vypadalo, že to má nějaký děj, ...a opět zvrat a kapitola "Dřive".... Čtivých cca poslední 20 stran,.... posílám dál....

Kenan
02.11.2021 4 z 5

Zmizela dívka a všichni se snaží zjistit, co se s ní stalo. Podle mně to ale nakonec není to nejdůležitější, ale spíš jde o postupné odkrývání charakterů obyvatel malého městečka, jejich tajemství, kostlivců, které skrývají za neustálé dokazování zbožnosti. Říkala jsem si, co tohle je za místo, co jsou to za lidi, kdy snad nikdo z nich není normální. Naprosto depresivní a temné. Ale četlo se to dobře a nenudilo mně to.

Mermaida
31.10.2021 4 z 5

Z počátku se zdálo, že kniha nebude úplně můj “šálek kávy”, neboť jsem se obávala, že její depresivní atmosféra mě pohltí a mě se kniha bude horko těžko číst. Ale ejhle! Téhle knize se povedlo, že jsem se dokopala číst doma (místo prokrastinace u seriálů atd.). Během pátečního večera (29.10.) jsem přečetla přes 150 stránek a knihu jsem odkládala s nevolí, ale zvítězila spánková únava. Během sobotního večera jsem knihu dočítala nakonec až do nočních hodin. Kniha mě opravdu chytla a to tajemno v ní mne překvapivě bavilo. Určitě u mě hrálo podstatnou roli, že kapitoly byly spíše kratší a tak mi přišlo, že mi kniha rychleji ubíhá. Děj měl celkem spád a poslední stránky jsem hltala napnutá a plná očekávání, jak to celé dopadne. Poslední stránky byly celkem "síla" a svým způsobem i dost "brutální" (nebo jak pro koho!).
Mimo to má kniha mnoho postav a můžete se nich ztrácet, a aby toho nebylo málo, tak snad každá postava byla "pofidérní" a měla nějaká svá tajemství. Takže jsem si nakonec říkala, jestli toho tajemna nebylo na jedno malé městečko až moc??