Za čárou

Za čárou https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532235/bmid_za-carou-65d8d00a3ad4b.jpg 4 4 3

Miloš píše básně. Miloš je zedník. Miloš umí spravit každé hodinky. Miloš žije v šumavské vesnici kousek od hranic s NSR, tedy s Německou spolkovou republikou – a jsou 80. léta 20. století. Každý se snaží protloukat, jak se dá, většinou pod heslem „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Miloš je ovšem jiný než většina jeho sousedů a kamarádů, vyčnívá nad panoptikum chlapíků, kteří večer co večer v hospodě cucají své pivo a opakují stále stejné fórky. Miloš je dobrák, a kdyby nebyl i kus mužského, posmívali by se mu do očí. A pak jedné bouřlivé noci v lese u domu zvaného Pazderna uklouzne po blátě a sjede jako Alenka králičí norou do jiného světa. Není ale ani v kraji divů, ani za zrcadlem, nýbrž za čárou. \nDaniela Šafránková rozvíjí mírně bizarní příběh z dob, kdy naše obýváky zdobily plechovky od coca-coly a okresní estébáci viděli ideovou diverzi i ve fialové krávě.... celý text

Přidat komentář

Maddie206
04.04.2024 5 z 5

Další kniha Daniely Šafránkové je jako stvořená do kufru na dovolenou. Její lehkost a humor potěší zejména ty, kdo pamatují dobu před rokem 1989 a umí si zpřítomnit ten pocit, kdy se našinci náhodou dostala do rukou čokoláda Milka. Prostředí i postavy, ale hlavně jejich jednání, vás spolehlivě vrátí do osmdesátek se vším všudy. Hlavní hrdina Miloš má jednodušší duši, ale je dobrák od kosti se zlatýma českýma rukama. Od začátku do konce mu prostě musíte držet palce, aby všechna vpravdě neuvěřitelná dobrodružství, která se mu přihodí, dobře dopadla. Ať už se uvelebíte do lehátka na pláži nebo na karimatku v kempu, užijte si tu vtipnou nadsázku a třeba si představte, že na motivy knihy by vznikla filmová komedie.

Honikponik1
02.04.2024 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Určitě doporučuji všem, kteří milují napětí. Příběh se odehrává v osmdesátých letech na pohraničí Šumavy. Vžil jsem se do STB agenta poručíka Douděry, který se snaží dopadnout Miloše Roubala za to, že překračuje hranice do Německa. Těším se na další knížky od paní Šafránkové. Je vidět, že autorka má velký nadhled na věc, a že umí velmi dobře psát.


rodak
27.03.2024 5 z 5

Moc se mi ten příběh líbil. Velmi originální, čtivé. Skvěle popsána tehdejší doba.Uvěřitelné postavy, leckdy na hranici satiry a ironie (Douďera, paní vedoucí z obchodu) Zkrátka, velmi povedený román z dob minulých.

Autorovy další knížky

2016  50%Bydlim v Nuslích
2015  69%Anísa
2018  64%Fína
2024  75%Za čárou

Kniha Za čárou je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Knihotéce29x
Chystám se číst18x