Z temnoty

Z temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198017/z-temnoty-198017.jpg 5 34 9

Obzvlášť krutý případ domácího násilí vyvrcholil v dubnu 2011 v poklidném městečku na cornwallském pobřeží Anglie. Prostřednictvím médií událost šokovala nejen veřejnost ve Velké Británii, ale na celém světě… Tina Nashová již celé měsíce zažívala bití a ponižování od svého přítele Shanea Jenkina. Po každém incidentu se však nechala obměkčit a vrátila se k němu. S domácím násilím už měla zkušenost (Tininu matku v minulosti opakovaně bili její partneři) a byla odhodlaná nikdy nežít s mužem, který ubližuje ženám. Přesto nenašla sílu se ze vztahu vymanit. Nejprve měla pocit, že se Shane může změnit nebo že ho dokáže změnit ona, později začala být přesvědčená, že je to všechno její vina a že ho k násilí provokuje svým chováním. Rodina i přátelé ji zapřísahali, aby Shanea opustila. Ona je však nedokázala poslechnout a raději se s nimi přestala stýkat. V poslední fázi se tedy dostala do faktické izolace, kdy už se neměla na koho obrátit. Jednoho dubnového večera byl Shaneův výbuch násilí silnější než obvykle – Tinu zbil do bezvědomí a pak jí vydloubl oči! Zraněnou ženu potom nechal dvanáct hodin trpět v bolestech a zasypával ji výčitkami, že si za všechno může sama. Tina se dostala do nemocnice pozdě a lékaři už jí nedokázali zrak vrátit. Po dlouhé rekonvalescenci, během níž často propadala zoufalství, se rozhodla napsat knihu. Upřímně v ní popisuje své pocity a důvody, proč nedokázala opustit člověka, který jí ubližoval. Její příběh varuje a ženám v podobné situaci dává odvahu vzepřít se týrání. Lidé z okolí obětí si pak díky němu lépe uvědomí, oč jde, a snad i najdou odvahu zakročit.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Triton
Originální název:

Out of the darkness , 2012


více info...

Přidat komentář

petrarka72
18.08.2021 4 z 5

Tina je neuvěřitelně tvrdohlavá, povrchní a hloupá (a doufám, že v nejbližší době nebudu číst nic, v čem se ve vyšší frekvenci objeví slovesa "hihňat" a "chichotat se") - ale to, čím si prošla, je brutální, neodpustitelné a odporné. Závislost na partnerovi je jako každá jiná závislost, zničující a těžko zvládnutelná, a to, že její konec nastartoval teprve mimořádně drastický a neodvolatelný čin, je vlastně typické. Proto je Z temnoty mimořádná a potřebná kniha - nečte se komfortně, ale jako varování může fungovat. A díky za česká telefonní čísla a další praktické informace na konci.

NelaMaty
08.08.2021 5 z 5

Knihu jsem musela často odložit a uklidnit se, zpracovat opravdu silné emoce. O takto brutálním násilí na ženě jsem neslyšela. Oceňuji zejména čtivost knihy, přečtena jedním dechem.


kaca82
28.06.2019 5 z 5

Skvělá knížka,čtive napsano, největší hodnota knížky je ve srozumitelném popisu psychologických mechanismu,které brani obeti domácího násili opustit psychopatického a sadistického partnera .

Lka
12.09.2018 5 z 5

Tato kniha byla opravdu síla. Přečetla jsem už hodně knih na tohle téma, ale tahle mi bude hodně dlouho ležet hlavě. Nechápu, proč se Tina pořad k němu vracela. Nechápu tyhle ženy, ale na druhou stranu jsem se do takové situace naštěstí nikdy nedostala, takže těžko soudit...Tiny mi bylo moc líto, co musela vydržet. Naštěstí to přežila, i když slepá...

Mufa
19.05.2018 5 z 5

Četla jsem hodně knih na téma domácí násilí, tahle byla myslím nejbrutálnější. Vím, že těm ženám vymyjí mozek, ale přesto jsem v tomhle případě nechápala, proč se k němu stále vrací a jak je to možné, že jé nedojde, že se nezmění.
Strašné je na tom i to, že v tom musely žít dvě děti. Na druhou stranu v příběhu dost často vůbec nefigurovaly, je záhadou, že mohla tak často odcházet na párty a celý dny i noci se věnovat partnerovi.
Je to každopádně strašný, co se jí stalo. Ale zrovna tuto ženu nechápu, že to nechala dojít tak daleko. Měla rodinu, měla děti, měla kam utéct...

Orina
12.07.2017 5 z 5

Vůbec si nedokážu představit, že by nějaký člověk s průměrným IQ nechal věci zajít až takhle daleko. "Hrdinka" nepatřila do žádné rizikové skupiny tzn. bez peněz a bez vlastního bydlení (naopak měla svůj dům, byť třeba pronajmutý a peněz zjevně dost, když často někam vyrážela - to byla pro mě další záhada - kde brala peníze, protože o zaměstnání se nezmínila ani jednou), bez rodiny a přátel (měla jak velmi rozvětvenou rodinu, tak spoustu přátel) a ani se nenacházela v rizikovém pubertálním věku. Spálit se mohla jednou, to se může stát každému, po druhé už je to na pováženou a další eskapády už dle mého názoru musí značit, že osoba je mdlého rozumu a obzvlášť když měla i další indicie (např. jeho pes apod.) - tady by snad psychopata vytušil každý.
A mimochodem pohledejte na googlu - v r. 2013 ji její nový partner napadl nožem. Myslím, že to už mluví opravdu za vše. Je mi velmi líto jejích dětí.

Rosie5
10.07.2017 4 z 5

Kniha byla velice zajímavá . Příběh je podle skutečné události , docela masakr.Je strašné,,čím si ta žena prošla a nechápu ,že to nechala zajít až tak daleko . Koho baví příběhy podle skutečnosti , tak doporučuji knihu přečíst.

Lenka40
05.06.2017 5 z 5

Tak tahle kniha byla velice zajímavá .Četlo se to rychle a jelikož to byl příběh podle skutečné události , tak musím říct ,že to byl masakr.Vůbec si neumím představit ,čím si ta žena prošla a nechápu ,že to nechala zajít až tak daleko . Kdo rád čte tyto příběhy podle skutečnosti , tak určitě doporučuji.

kneslova
22.12.2014 4 z 5

Kdybych nějaké případy osobně neznala, myslela bych si, že není možné se stále vracet a opakovat dokola stejné situace jako hlavní hrdinka. Musí to být na stejné úrovni jako třeba závislosti na automatech, myslím, že kdyby se našla příležitost, tak by mu odpustila i svou slepotu....

Štítky knihy

domácí násilí podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Tina Nash
britská, 1981
2014  93%Z temnoty

Kniha Z temnoty je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce43x
Chystám se číst33x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x