Z ptačí perspektivy

Z  ptačí perspektivy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201471/bmid_z-ptaci-perspektivy-5hM-201471.jpg 5 5 1

Nová knižní publikace „Z ptačí perspektivy“ nabízí čtenářům lépe a detailněji nahlédnout do problematiky každodenního života našich ptáků ve všech jejich biologických souvislostech. Poměrně obsáhlá obecná část dostatečně výstižně popisuje a charakterizuje základní rysy a vlastnosti ptačího těla, ale i některé méně známé anatomické a fyziologické zvláštnosti. Speciální oddíly této knihy potom popisují nejdůležitější biologické vlastnosti ptačích druhů a populací (pohyb, získávání potravy, rozmnožování, způsoby komunikace, chování a biorytmy), včetně neobvyklých způsobů v chování ptáků. Všechny tyto aktivity ptáků věrně dokumentuje přes 1000 původních a originálních fotografií, které byly autorem pořízeny ve více oblastech zejména jižní a jihovýchodní Moravy, ale také na některých lokalitách Nízkého Jeseníku nebo Doupovských hor v letech 1975–2013. Textová část této knižní publikace je psána populárně naučnou formou, aby byla přístupná a srozumitelná širokému spektru čtenářů. Značný význam mají v tomto ohledu i vazby velmi podrobných textových popisek k jednotlivým fotografiím.... celý text

Přidat komentář

haki34
18.02.2020 5 z 5

všechno co jste kdy chtěli vědět o ptácích a styděli jste se zeptat (nebo neměli koho ;))
jak sám autor píše, použil v knize asi 1000 fotografií, na kterých zachytil aktivní život ptáků a vše jasně, srozumitelně a přitom i "dostatečně vědecky" okomentoval.
Předešlé knihy byly výborým úvodem k plnotučnému chodu. V této knize je opravdu vše - od evoluce přes anatomii a stavbu ptačího těla k ozřejmení, jak to tělo vlastně funguje..jak to, že plave, lítá, jak vlastně chodí, spí, plavou, jak se živí, rozmnožují..prostě fakt vše. a ty spousty fotek !! autorovi se povedlo i citlivě zdokumentovat hnízdění spousty sledovaných druhů, což je taky výborné - aspoň mám s čím porovnávat nalezené skořápky :)

a jak píše sám autor : "takže-je tedy jen a jen na čtenáři, aby posoudil, jakáže to byla cesta za poznáním, protkaná a lemovaná stovkami barevných per rozmanitých ptačích druhů a vyprávěním o jejich životě. Osobně bych si přál, aby se tato kniha stala vhodným nebo i příležitostným orazovým můstkem k bližšímu pozání života našich ptáků především pro ty, kteří mají upřímně rádi přírodu a ptáky zejména."
naprosto úžasné, naprosto vyčerpávající...jsem nadšená a doporučuji...a jdu na Ptáky v akci - knížku věnovanou etologii...

Štítky knihy

ptáci, ptactvo ornitologie

Autorovy další knížky

Julius Klejdus
česká, 1953
2011  100%Ptačí sezóna
2018  100%Ptáci v akci
2013  96%Z ptačí perspektivy
2021  100%Rok v českém lese
2016  100%Ptáci a stromy

Kniha Z ptačí perspektivy je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x